• چهار شنبه 30 آبان 1403
  • الأرْبِعَاء 18 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 20
یکشنبه 22 مهر 1403
کد مطلب : 237351
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pgMDV
+
-

گذر از میانسالی به سالمندی پویا

مریم سرخوش-دبیر تندرستی

با افزایش سن جمعیت، به‌ویژه در کشورهایی مانند ایران توجه به نیازهای افراد 40تا 50ساله برای اطمینان از پیری سالم و پویا اهمیت قابل توجهی پیدا می‌کند. انتقال جمعیت از جوانی و میانسالی به سالمندی هم چالش دارد و هم فرصت. یعنی اگر اقدامات پیشگیرانه و راهبردهای خودمراقبتی به این افراد آموزش داده شود آنها می‌توانند کیفیت زندگی خود را با ورود به سال‌های طلایی افزایش دهند اما اگر مورد غفلت قرار بگیرد، چالش‌های متعددی را در خزان زندگی برایشان رقم خواهد زد.
مهم‌ترین توصیه‌ها برای چنین گروه‌های سنی تأکید بر رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات کامل، پروتئین‌های بدون چربی و چربی‌های سالم است. همچنین‌هیدراته ماندن بدن، محدودیت مصرف غذاهای فرآوری شده، وزن مناسب، فعالیت بدنی منظم به‌ویژه انجام ورزش‌های هوازی، پیاده‌روی سریع، شنا یا دوچرخه‌سواری، همچنین تمرینات قدرتی برای حفظ توده عضلانی و تراکم استخوان، توجه به سلامت روان به اندازه سلامت جسم، اجتماعی ماندن، تقویت ذهن و تحریک عملکردهای شناختی مغز و حافظه، انجام چکاپ‌های دوره‌ای و توصیه شده از سوی متخصصان، خواب خوب، خودمراقبتی و... از‌توصیه‌های‌مهم است. علاوه بر این یک نکته مهم را هم نباید فراموش کرد؛ برنامه‌ریزی برای آینده. این برنامه‌ریزی می‌تواند شامل مواردی ازجمله داشتن بیمه درمانی، آشنایی با خدمات ضروری دوره سالمندی، آشنایی با منابع محلی و برنامه‌هایی باشد که برای حمایت از افراد سالمند طراحی شده‌اند. اینکه افراد میانسال از همین حالا آگاه باشند چه چالش‌هایی در آینده پیش‌روی‌شان خواهد بود و راهکار عبور از آنها چیست، بهترین دستورالعمل برای داشتن یک سالمندی خوب است.
بی‌شک پیری فعال نیازمند اقدامات پیشگیرانه در تغذیه، فعالیت بدنی، سلامت روان و مراقبت از خود است. اولویت‌بندی این حوزه‌ها از همین حالا برای افرادی که دهه‌های 40و 50 زندگی خود را سپری می‌کنند می‌تواند پایه‌ای قوی را برای زندگی سالم‌تر و رضایت‌بخش‌تر در سال‌های آخر زندگی رقم بزند. پذیرش این شیوه‌ها نه‌تنها به زیستی فردی را افزایش می‌دهد، بلکه به سلامت کلی جوامع و نظام سلامت هم کمک می‌کند. در این شماره از ضمیمه همشهری تندرستی در گفت‌وگو با کارشناسان و متخصصان نظام سلامت نکات مهمی درباره گذر از میانسالی به سالمندی پویا مطرح شده است که در ادامه می‌خوانید.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید