18درصد سرقت و 9درصد تماس با 110 در تهران کاهش یافت
تهران امنتر شد
الهه فراهانی- روزنامهنگار
سرقت، مهمترین مسئله انتظامی است که مردم تهران از آن رنج میبرند. این جمله را سردار عباسعلی محمدیان، فرمانده پلیس پایتخت در یک برنامه تلویزیونی به زبان آورد. تماسها و بررسی پروندهها نشان میدهد که وقتی سرقتی رخ میدهد، نهتنها مالباخته بلکه شاهدان و اعضای خانواده و حتی اقوام مالباخته نیز درگیر احساسی از ناامنی میشوند و همین مسئله است که باعث میشود سرقت مهمترین رنج پایتختنشینان شود. پلیس اما با تلاشهای شبانهروزی خود سعی کرده دغدغههای مردم را جدی بگیرد تا آرامش را به جامعه و شهروندان هدیه بدهد. بر همین اساس در سالهای اخیر راهکارهای بسیاری را عملیاتی کرده که نتیجه آن کاهش 18درصدی سرقت در پایتخت شده است. سردارعباسعلی محمدیان، فرمانده انتظامی پایتخت و سردار علی ولیپور گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران راهکارهای پلیس برای امن شدن تهران را توضیح میدهند.
پابند الکترونیکی
مهمترین دلیل کاهش آمار سرقت در تهران کنترل هوشمند سارقان سابقهدار با پابندهای الکترونیکی است. این طرح همزمان با مسئولیت سردار احمدرضا رادان، بهعنوان فرمانده فراجا و با هدف کاهش سرقت اجرایی شد.
سردار گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران در اینباره میگوید: این طرح از اواخر اسفند پارسال به دستور فرماندهی انتظامی کلید خورد. در این طرح مجرمین سابقهدار، یعنی آنهایی که بالای 4فقره سابقه سرقت دارند، وقتی از زندان آزاد میشوند، پابند الکترونیکی به پاهایشان متصل شده و ما بهصورت شبانهروزی آنها را رصد میکنیم. از سال گذشته تاکنون صدها نفر از مجرمان سابقهدار هنگام آزادی از زندان از پابند الکترونیکی استفاده میکنند و این در حالی است که تنها 35نفر از آنها در این مدت مرتکب سرقت دوباره شدهاند که بهنظر بنده آمار بالایی نیست و نشان میدهد که اجرای این طرح، در پیشگیری و عدمتکرار جرم از سوی مجرمان سابقهدار مؤثر بوده است.
طرح دستگیری سارقان و مالخران
یکی دیگر از راهکارهای پلیس برای پیشگیری از جرم و تبدیل کردن تهران به پایتختی امن، اجرای طرحهای مختلف مبارزه با سارقان و مالخران در پلیس آگاهی پایتخت است. رویکرد این طرحها مبارزه با سرقت و دستگیری سارقان و مالخران است. البته بهگفته سردار گودرزی، تمرکز اصلی پلیس جمعآوری و دستگیری مالخران است. او میگوید: اگر مالخر دستگیر شود، عملا سارقان دستشان خالی میماند و نمیتوانند اموال مسروقه را بفروشند. درواقع اموال مسروقه روی دستشان میماند و این باعث میشود چرخه سرقت هم به مرور متوقف شود. رئیس پلیس آگاهی تهران میافزاید: از ابتدای امسال، حدود 29طرح با رویکرد برخورد با سارقان و مالخران را اجرا کردهایم و تعداد زیادی دستگیر شدهاند.
تعامل خوب با دادستان تهران
«وقتی ما طرحها را اجرا و مجرمان را دستگیر میکنیم، تحویل دستگاه قضایی میدهیم. تعامل خوب ما با دادستان تهران درخصوص آزاد نکردن مجرمان و محکوم کردن آنها با صدور مجازات سنگین، یکی دیگر از عوامل بازدارنده سرقت در تهران است.» سردار گودرزی با بیان این جمله ادامه میدهد: دیگر کمتر مجرم سابقهداری را در خیابانها میبینیم و همین موضوع موجب کاهش شدید آمار سرقت شده است. بهعنوان نمونه سارقان اتوبان صدر یا گانگسترهایی که بهصورت مسلحانه به خانههای مردم در پایتخت هجوم میبردند پس از دستگیری با اتهامات سنگین روبهرو شدند که صدور چنین احکامی موجب شده تا ما امروز شاهد تهرانی امن باشیم.
جمعآوری معتادان
بیشتر سرقتهای خرد از سوی معتادان رقم میخورد و با جمعآوری این افراد از ابتدای امسال تاکنون، شاهد کاهش بیش از 20درصدی سرقتهای خرد نسبت بهمدت مشابه سال قبل بودهایم که دستاورد قابل توجهی است.
سردار علی ولیپور گودرزی میافزاید: افراد معتاد اغلب برای تامین هزینه موادمخدر خود، به جرائم خرد و سرقتهای کوچک مانند سرقت لوازم خودرو، کشروی، سرقت دوچرخه یا کفش از ساختمانها و سرقت انباری دست میزنند. خوشبختانه این طرح یعنی جمعآوری معتادان متجاهر که با همکاری سازمان شهرداری انجام شده است یکی دیگر از مهمترین و اصلیترین دلایل کاهش وقوع سرقتهای خرد توسط معتادان بوده است.
دستگیری اتباع غیرمجاز
برخی از سرقتهای پایتخت از سوی اتباع غیرمجاز صورت میگرفت؛ افرادی که مجوز قانونی برای زندگی در ایران را نداشته و چون هیچ وابستگی به محلی که در آن زندگی میکنند، ندارند و اغلب آنها از داشتن کارتهای شناسایی محروم هستند، به راحتی جولان میدهند و دست به ارتکاب جرم میزنند. سردار گودرزی میگوید: طرح جمعآوری مهاجرانی که مجوز قانونی در کشور ندارند، چند وقتی میشود که به شکل ویژه آغاز شده است. دستگیری اتباع غیرمجاز و اخراج آنها از کشور، یکی از عوامل کاهش وقوع جرم سرقت در پایتخت بوده است. وی ادامه میدهد: ما طرحهایی برای دستگیری این افراد اجرا کردهایم. معمولا اتباع خارجی که مجوز قانونی نداشتهاند از کشور طرد شدهاند؛ چرا که این افراد، چنانچه نتوانند کار مناسبی پیدا کنند به سرقت روی میآورند که خوشبختانه دستگیری آنها توسط پلیس، دستاوردهای خوبی برای کاهش وقوع جرم سرقت داشته است.
مقابله با اوباش
تا همین چند سال پیش، یکی از مهمترین تماسهای مردم با پلیس 110در زمینه شرارتهاي اراذل و اوباش در پایتخت بود. بهگفته سردار عباسعلی محمدیان در سالهای گذشته اراذل و اوباش روزانه چندین درگیری و نزاع را در نقاط مختلف تهران رقم میزدند. درگیریهایی که گاهی استفاده از قمه در آنها باعث وقوع جنایت هم میشد. پلیس اما با شناسایی اشرار و اوباش مطرح پایتخت و تهیه شناسنامه برای آنها، تمامی این افراد را زیرنظر گرفت. همچنین طرحهای مختلفی برای مقابله با اشرار اجرا و با همکاری خوب دستگاه قضایی، با جدیت با آنها برخورد شد. تا جایی که حالا هر هفته یک یا 2 درگیری و نزاع ازسوی اوباش در تهران رخ میدهد.
گفت و گو
در اداره سیام پلیس آگاهی تهران چه خبر است؟
از زمانی که اخبار استفاده از پابند الکترونیکی برای کنترل مجرمان سابقهدار منتشر شده، یکی از مهمترین سؤالات نحوه کنترل مجرمان با استفاده از این دستگاه است. اینکه چه کسانی مجرمان دارای پابند را رصد میکنند و این اتفاق کجا رخ میدهد.
سردار علی ولیپور گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران با اشاره به نقش استفاده از پابند الکترونیکی در کاهش محسوس آمار سرقت در تهران میگوید: مجرمان سابقهدار افرادی هستند که مردم را اذیت میکنند، امنیت جامعه روانی را به هم میریزند و یا تکرار جرم میکنند. با اجرای این طرح، آنها را به پلیس آگاهی احضار یا هنگام آزادیشان از زندان به پایشان پابند الکترونیکی وصل میکنیم. ما اتاقی داریم به اسم اتاق پایش. پس از اجرای این طرح بود که یک اداره راهاندازی کردیم به اسم اداره سیام پلیس آگاهی تهران که وظیفهاش کنترل مجرمان سابقهداری است که پابند الکترونیکی به پاهایشان متصل شده. آنها در همان اتاق پایش این کار را میکنند و هر چند ساعت یک بار 10نفر از همکارانم بهصورت شیفتی در این اداره کار میکنند. یک نقشه بزرگ به دیوار متصل شده و هر فردی که به پاهایش پابند متصل است یک کد مخصوص به خودش دارد که همکارانم هر کدامشان را رصد میکنند.
مسیر تردد این افراد از خانه تا محل کار یا هر جایی که میروند بهصورت شبانهروزی کنترل میشود. چنانچه این افراد به منطقهای بروند که جرم در آن رخ داده همکارانم بهراحتی آنها را رصد میکنند. مثلا اگر از طریق دوربینهای مداربسته و اطلاعات پلیسی به ما بگویند در یک محله جرم سرقت رخ داده و ازقضا مجرمی که پابند دارد در آن محله مشاهده شود، همکارانم بهراحتی میتوانند او را شناسایی و مشخص کنند که جرم توسط او رخ داده است یا نه.