5هزار سال تاریخ در لاکچریترین منطقه استان تهران
لواسان از توابع شهرستان شمیرانات و در مرکز بخش بزرگ لواسانات قرار میگیرد
لواسان بزرگ، بهدلیل نزدیکی به سد لتیان و تأثیر سیستم حفاظت از آن، عبور و مرور کنترلشدهای دارد که باعث شده رفتوآمد به این منطقه کمتر باشد. این ویژگی باعث حفظ آرامش و بکر بودن طبیعت آن شده است. این منطقه در دامنه رشتهکوههای البرز قرار دارد و دمای آن همیشه چند درجه کمتر از تهران و شمیرانات است.
یکی از دیدنیهای لواسان بزرگ تپه تاریخی سرقلعه است که با 700سال قدمت که قرار است به یک سایت موزه باستانی تبدیل شود محوطهای که قدمتش به دوره سلجوقیان برمیگردد و تاکنون باستانشناسان توانستهاند بخشی از ساختمان این قلعه تاریخی مانند سیستم خدماتی و حمامش را کشف کنند.
تپه سرقلعه مربوط به دوران تاریخی پس از اسلام است و در روستای لواسان بزرگ قرار دارد. این اثر درسال ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
لواسان بزرگ درختی دارد با عمر ۸۰۰ساله و قطری حدود ۱۵متر که مساحتی حدود ۷۵متر را اشغال کرده است. داخل تنه این درخت خالی شده و در گذشته بهعنوان حجره قصابی استفاده میشده است. همچنین چشمهای که در تمام فصول سال آب بسیار خنک دارد و عینالحیات نام دارد و نامش نشان از همان ویژگی خاصش دارد.
برای رفتن به لواسان بزرگ باید در جاده جاجرود به سمت دماوند حرکت کنید. از ورودی جاده فرعی سد لتیان وارد شوید و پس از عبور از سد و بخشهای مختلف منطقه، در انتهای جاده به روستای بینظیر و زیبای لواسان بزرگ میرسید.
لواسان کوچک
لواسان کوچک منطقهای تاریخی با قدمتی حدود ۵۰۰۰ سال است. این منطقه با محیط آرام و دور از شلوغی شهر، مکانی مناسب برای کسانی است که بهدنبال آرامش و طبیعت بکر هستند. این منطقه بیش از ۱۸ روستای بکر دارد که برخی از اهالی آن به زبان مازندرانی صحبت میکنند و نشاندهنده تنوع فرهنگی و تاریخی منطقه است.
لواسان کوچک از شمال به کوههای ورچین، باغدره، کند و افجه و از جنوب به کوههای تلو، قوچک، زینکوه و اراکوه محدود میشود. این منطقه با داشتن طبیعت کوهستانی و مناظر طبیعی زیبا، بهشتی برای علاقهمندان به طبیعتگردی و کوهنوردی است.
لواسان کوچک دارای بیش از ۱۸روستای بکر و زیباست. برخی از این روستاها بهدلیل حفظ اصالت و فرهنگ محلی، مکانهایی جذاب برای گردشگران و طبیعتدوستان به شمار میآیند. هر روستا دارای ویژگیهای منحصر به فرد و مناظر طبیعی خیرهکنندهای است که تجربهای متفاوت از زندگی روستایی و طبیعت بکر را ارائه میدهند.
نخستین مقصد در سفر به لواسان
روستای افجه در ۵کیلومتری شمال لواسان قرار دارد و بهخاطر طبیعت بینظیرش شناخته شده است. این روستا نهتنها بهدلیل مکانهای دیدنیاش بلکه بهخاطر باغها و دشتهای سرسبزش از اهمیت ویژهای برخوردار است. افجه دو منطقه گردشگری بسیار معروف دارد که هر کدام از آنها برای یک روز پر از آرامش و لذت بردن کافی است. دشت هویج یکی از جاذبههای اصلی افجه است. این دشت وسیع با سرسبزی و طراوت خود، مقصدی دلپذیر برای پیکنیک و گردشهای خانوادگی است. زیباییهای طبیعی این دشت به حدی است که شما را به قلب طبیعت میبرد و حس شادابی را به وجودتان بازمیگرداند.
آبشار افجه که در سمت شمال شرقی روستا قرار دارد، از دیگر دیدنیهای افجه است. این آبشار که در بالای کوه و بالادست دشت هویج قرار دارد، در میان درختان چنار محصور شده و مسیر پیادهروی دلانگیزی را به بازدیدکنندگان ارائه میدهد. قدمزدن میان درختان و رسیدن به این آبشار تجربهای است که تا مدتها در خاطرتان خواهد ماند و شما را پر از انرژی مثبت میکند. آبوهوای افجه سردسیر است و بیشتر در تابستان مقصد گردشگران است؛ زمانی که دشتها سبزپوش و هوا خنک و دلپذیر است. اما اگر از آن دسته افرادی هستید که زیبایی زمستان و لباس سفید دشتها را به تابستان ترجیح میدهید، افجه در زمستان هم با مناظر برفیاش فوقالعاده جذاب است. در این صورت، قبل از سفر حتما از سلامت وسایل کوهنوردی و خودروهایتان مطمئن شوید و با خیال راحت به دل جاده بزنید.
جواهری در دل طبیعت
پس از افجه، روستای سینک نزدیکترین روستا به تهران است. این روستا در پاییندست رودخانه افجه قرار دارد و این نزدیکی به رودخانه، سینک را به یکی از خوشآبوهواترین مناطق اطراف تهران تبدیل کرده است.
رودخانه افجه نهتنها منبع حیات این روستاست بلکه هوای پاک و خنک سینک را نیز تامین میکند. این هوای مطبوع، سینک را به یکی از بهترین مقاصد گردشگری تبدیل کرده است. اگر در مسیر افجه هستید، حتما سری به سینک بزنید. این روستا به قدری دلپذیر است که شاید اصلا دلتان نخواهد بهجای دیگری بروید.
روستای سینک یکی از قدیمیترین مناطق مسکونی اطراف تهران است و قدمتش به دوران زرتشت بازمیگردد. این تاریخچه کهن را میتوان در نامگذاری، لهجه و گویش مردم محلی نیز مشاهده کرد. سینک نهتنها از نظر طبیعی بلکه از نظر فرهنگی و تاریخی نیز یکی از جواهرات پنهان اطراف تهران بهشمار میرود.
بهشت پنهان تهران
لالون، لالان، یا لالهگون، فرقی نمیکند چه نامی را بهکار ببرید آنچه مهم است، زیبایی خیرهکنندهای است که در پشت این نامها پنهان شده است. روستای لالون را نباید از دست داد. فرقی نمیکند که یکروزه به آنجا بروید یا چند روز بمانید، زیرا مطمئن باشید که پس از نخستین بازدید، هر هفته دلتان برای بازگشت به این بهشت گمشده تنگ خواهد شد.
لالون یکی از روستاهای شرقی فشم است. تنها کافی است حدود ۷۰کیلومتر از تهران دور شوید و از طریق فشم بهسمت زایگان حرکت کنید تا به این روستای دیدنی برسید.
لالون را میتوان موزهای از جاذبههای طبیعی تهران نامید. این روستا پر از موقعیتهای بکر و دستنخوردهای است که با یکبار تماشا عاشقش خواهید شد. لالون غار دارد، دشت دارد، آبشار دارد، دشت لالهها، چشمه، درخت، دره، و کوه؛ هر چیزی که از یک طبیعت بینظیر انتظار دارید، در اینجا پیدا میشود.
لالون منطقهای بسیار سردسیر است، بهطوریکه حتی در خرداد و تیر هم ممکن است شبها کمی سوز داشته باشد. اما بازدید از این طبیعت بکر و گذراندن 3-2 روز در دل آن، حتی اگر به قیمت کمی سرماخوردگی باشد، کاملا میارزد.
گنجینهای نزدیک به پایتخت
روستای امامه یکی از جواهرات اطراف تهران است؛ جایی که با قدمت طولانی و جمعیتی بیشتر از دیگر روستاهای منطقه، تنها چند قدم با پایتخت فاصله دارد. اینجا همهچیز برای پیادهروی و استراحت در دل طبیعت فراهم است. اگر بهدنبال جایی برای ریلکس کردن و فرار از شلوغی شهر هستید، امامه انتخاب ایدهآلی است.
کوچهپسکوچههای امامه، باغهای سرسبز و درختان میوهاش شما را مسحور خواهند کرد. تصور کنید در کوچههای این روستا قدم میزنید، به دیوارهای قدیمی تکیه میدهید و هوای پاک، مرطوب و خنک را عمیقا تنفس میکنید؛ تجربهای که هوش از سرتان میبرد.
این روستا روزگاری محلی برای استراحت و ییلاق شاهان قاجار بوده و به همین دلیل، از قدیم امکانات رفاهی نسبتا کاملی داشته است. امامه همچنان مکانی جذاب و دلپذیر برای فرار از هیاهوی شهر و لذتبردن از طبیعت بکر است.