بازگشت مرد میانهرو
سیدعباس صالحی گزینه پیشنهادی مسعود پزشکیان برای تصدی مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چه کارنامهای دارد؟
فهیمه پناه آذر-روزنامهنگار
در تمام روزهایی که رسانهها به گمانهزنی درباره اعضای کابینه دولت پزشکیان میپرداختند، نام سیدعباس صالحی بهعنوان گزینه جدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح بود. در نهایت هم رئیس دولت چهاردهم نام سیدعباس صالحی را برای تصدی پست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست کابینه پیشنهادیاش برای کسب رأی اعتماد از مجلس شورای اسلامی قرار داد؛ چهرهای فرهنگی و میانهرو که توانایی برقراری ارتباط با طیفهای متفاوت فکری را دارد و رابطهاش، هم با اصلاحطلبان خوب است و هم اصولگرایان. باید دید این سیاستمدار و مدیر فرهنگی شهره به اعتدال که مورد اعتماد بالاترین سطوح نظام است، در نهایت میتواند رأی اعتماد نمایندگان مجلس را کسب کند؟
1سیدعباس صالحی متولد ۱۳۴۳ در مشهد و فرزند مرحوم آیتالله میرزاحسن صالحی است. سیدعباس صالحی دانشآموخته علوم حوزوی و در دانشگاه نیز فلسفه خوانده است. وی در 2حوزه علمیه مشهد و قم در محضر آیات عظام وحید خراسانی، جواد تبریزی، سیدعزالدین زنجانی، میرزاعلیآقا فلسفی و... تلمذ کرده است، اما با این همه لباس روحانیت بر تن ندارد. صالحی همچنین در مباحث فلسفی از محضر استادان ابراهیمیدینانی، انصاریشیرازی، جوادیآملی و حسنزادهآملی بهره برده است.
او از سال ۱۳۷۰ دروس مرتبط با فقه ، فلسفه و کلام اسلامی را در حوزه و دانشگاه تدریس کرده و از سال ۱۴۰۱ و پس از فوت محمود دعایی تاکنون بهعنوان رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و نماینده رهبر انقلاب در مؤسسه اطلاعات فعالیت کرده است. او همچنین در هیأتمدیره و هیأت امنای دفتر تبلیغات اسلامی (۵ دوره)و در شورای «مهندسی فرهنگی» (شورایعالی انقلاب فرهنگی) از ٨٥ تا ٨٧ عضویت داشته و عضو حقیقی شورای فرهنگ عمومی، مدیرمسئول و سردبیر برخی از نشریات علمی و فرهنگی بوده است.
2 عباس صالحی در دولت یازدهم معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگوارشاد اسلامی شد. عملکرد او در طول حضورش در معاونت فرهنگی، از نگاه اهالی فرهنگ در مجموع رضایتبخش بود. در ۲۸مهر ۱۳۹۵ علی جنتی از سمت وزارت ارشاد استعفا کرد. حسن روحانی، پس از استعفای علی جنتی، سیدعباس صالحی را به سرپرستی وزارت فرهنگ و ارشاد منصوب کرد.
صالحی تا زمان اخذ رأی اعتماد از مجلس، سرپرست این وزارتخانه باقی ماند. با آغاز بهکار دولت دوم حسن روحانی، او از سوی حسن روحانی بهعنوان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی به مجلس معرفی شد و توانست با کسب ۲۴۲رأی موافق، ۲۵رأی مخالف و ۲۱رأی ممتنع از مجموع ۲۸۸رأی ماخوذه ، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم شود. صالحی تا پایان ماموریت دولت دوازدهم در این مسند حضور داشت.
3 با درگذشت سیدمحمود دعایی در خرداد ۱۴۰۱، مؤسسه اطلاعات، مدیری را از دست داد که بیش از ۴دهه با حکم بنیانگذار انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب بهعنوان نماینده ولیفقیه و سرپرست مؤسسه، سکاندار قدیمیترین رسانه کشور بود. مرحوم دعایی بهعنوان سیاستمداری میانهرو با گرایش اصلاحطلبانه شناخته میشد و رهبر معظم انقلاب هم فردی با خصوصیات مشابه را بهعنوان نماینده ولیفقیه و سرپرست مؤسسه اطلاعات انتخاب کردند و سیدعباس صالحی با حکم رهبری به مؤسسه اطلاعات رفت. در حکم رهبر انقلاب اسلامی چنین آمده بود: «بسما... الرحمن الرحیم/ جناب آقای سیدعباس صالحی دامت توفیقاته / روزنامه کهنسال اطلاعات در دوران نظام جمهوری اسلامی همواره نماینده و نمایشگر یکی از اضلاع نظام و انقلاب و سخنگوی قشرهایی از مردم عزیز بوده که غالبا سخن آنان بیش از هر جای دیگر در این روزنامه انعکاس مییافته است. چندوجهی بودن نگاهها و سلایق سیاسی در میان نخبگانی که در اعتقاد راسخ به انقلاب و نظام اسلامی مشترکاند، وجود روزنامهای با این خصوصیت را مفید و شاید الزامی میکرده و اکنون نیز آنچنان است. برادر انقلابی و پسندیده خصال مرحوم حجتالاسلام دعایی که علاوه بر افتخار نمایندگی از سوی امام عظیمالشأن در آن روزنامه، از سوی
اینجانب نیز سالها این مأموریت را بر عهده داشتند، بهگونهای شایسته توانسته بودند جهتگیری مزبور را رعایت کنند. اکنون پس از درگذشت تأسفبار ایشان، جنابعالی با سوابق درخشان علمی، مبارزاتی و انقلابی و تصدی مسئولیتهای خطیر در نظام جمهوری اسلامی، در صدر فهرست افراد مناسب برای اجرای این مأموریت میباشید؛ لذا اینجانب شما را به نمایندگی خود در مؤسسه و روزنامه اطلاعات و مدیرمسئول آن روزنامه منصوب میکنم و توفیقات شما را از خداوند متعال مسئلت مینمایم.» صالحی در طول بیش از 2سال حضور در مؤسسه اطلاعات، ضمن حفظ لحن میانهروی روزنامه، کوشید تا تغییراتی در جهت بهبود کیفی اطلاعات ایجاد کند. جدای از تغییرات فرمی در روزنامه، صالحی بخش آنلاین اطلاعات را نیز تقویت کرد.