• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 21 تیر 1403
کد مطلب : 229804
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mwxxr
+
-

جنگ غزه و اوکراین از دریچه نگاه اروپا و آمریکا

یک بام و دوهوای رسانه‌های غربی

یک بام و دوهوای رسانه‌های غربی

«جنگ اسرائیل علیه غزه ماهیت و هدف واقعی رسانه‌های غربی را آشکار کرده است.» این جمله آغازین یادداشت ویدیا کریشنان، روزنامه‌نگار تحقیقی در شبکه الجزیره است. کریشنان که اغلب در مورد عدالت اجتماعی می‌نویسد، چنین ادامه می‌دهد: «اگر رسانه‌های غربی را دنبال کرده‌اید تا تصاویر و داستان‌های دلخراش جنگ غزه را ببینید و بشنوید مطمئناً ناامید شده‎اید؛ چون از آغاز حمله اسرائیل به فلسطین تحت محاصره که یکی از سریع‎ترین پاکسازی‌های قومی در تاریخ است جریان رسانه‌ای غرب بارها ادعاهای غیرمستند اسرائیلی‌ها را منتشر  و یک طرفه ماجرا را روایت کرده و جنایت علیه فلسطینیان را پنهان و نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل را توجیه کرده است.»‌
البته این نخستین‌بار نیست که رسانه‌های غربی به سوگیری و استفاده از استانداردهای دوگانه در روایت‌های خبری متهم می‎شوند؛ در چند دهه گذشته بارها این انتقادها مطرح شده است، اما جنگ امروز غزه این رویکرد را بیش از پیش برجسته و آشکار کرده است.
گزارش مرکز نظارت بر رسانه‌ها از پوشش خبری جنگ غزه (مارس2024/ اسفند 1403)

  رسانه‌های غربی اسرائیلی‌ها را ۱۱برابر بیشتر از فلسطینی‌ها قربانی حملات توصیف کرده‌اند.
  اکثر شبکه‌های تلویزیونی غربی با نسبت 5به یک از حق مشروع اسرائیل برای دفاع از خود (در برابر حق فلسطینیان برای مبارزه با اشغالگران) گفته‌اند.
  در پخش‌های تلویزیونی دیدگاه‌های رژیم صهیونیستی تقریباً 3برابر بیشتر از دیدگاه‎های فلسطینی مورد اشاره قرار گرفته است. (این نسبت در اخبار آنلاین تقریبا دوبرابر بوده است.)
  76درصد از مقالات آنلاین، تحولات غزه را «جنگ اسرائیل و حماس» می‌خوانند؛ درحالی‌که تنها 24درصد از این مقالات از «فلسطین/فلسطینی» نام برده‌اند.
  از هفتم اکتبر سال 2023بسیاری از شخصیت‌های برجسته رسانه‌ای ازجمله سردبیران ارشد و روزنامه‌نگاران با هدف تضعیف آرمان فلسطین یا حامیان فلسطینی به اسلام‌هراسی دامن زده‌اند.
  برخی رسانه‌ها و مفسران‎شان تلاش کرده‌اند تا جنگ غزه را جنگ میان مسلمانان و یهودیان جلوه دهند.
 The Centre for Media Monitoring (CfMM)منبع:

نمونه‌هایی از سوگیری‌های رسانه‌ای
  محکوم کردن گسترده روسیه به‌دلیل حمله به اوکراین و استفاده از عباراتی چون «تجاوز» و «حمله غیرمنصفانه» در مقابل محکوم کردن عملیات ضداشغالگرایانه طوفان‌الاقصی حماس و تروریستی خواندن آن.
  حمایت همه‌جانبه از آوارگان اوکراینی و برجسته کردن رنج آنان در مقابل انکار و کم‌اهمیت جلوه دادن رنج آوارگان فلسطینی.  برجسته کردن مشکلات آوارگان اوکراینی در مقابل بی‌توجهی به شرایط غیرقابل تحمل آوارگان فلسطینی ازجمله ایجاد قحطی عمدی در غزه.
  تمرکز بر روایت‎های فردی و تراژدی‎های شخصی غیرنظامیان اوکراینی در جنگ با روسیه در مقابل انسانیت‌زدایی از فلسطینیان.  تقلیل دادن شمار قربانیان فلسطینی به مشتی آمار و ارقام.
  شوکه‌کننده خواندن خشونت‌ روسیه در اوکراین به‌عنوان جهانی متمدن در برابر عادی جلوه دادن جنایات اسرائیل در غزه (بخوانید خاورمیانه).
  اشاره نکردن به زمینه‌های تاریخی و چند دهه ظلم صهیونیست‌ها به‌عنوان زمینه‌های بروز جنگ غزه در مقابل تأکید بر تاریخ اوکراین و متهم کردن روسیه به تلاش برای احیای امپراتوری روسیه.
  ارائه تصویر مهاجم و اهریمنی از فلسطینیان در مقابل مظلوم جلوه دادن اوکراینی‌‎ها به‌عنوان کشوری که مورد تجاوز قرار گرفته است.

دلایل استانداردهای دوگانه در جریان رسانه‌ای غرب
  منافع سیاسی و ژئوپلیتیک: رسانه‌های غربی اغلب به منافع و سیاست‌های کشورهای غربی متمایل هستند؛ در نتیجه در مورد متحدان غرب مانند رژیم صهیونیستی نگاه مثبت‌تری دارند.
  عوامل ایدئولوژیک و فرهنگی: نگرش‌های ایدئولوژیک و تعصبات فرهنگی می‌تواند بر نحوه پوشش خبری مسائل مربوط به جهان عرب و اسلام تأثیر بگذارد.
  محدودیت‌های صنعت رسانه: فشارهای تجاری، مالکیت شرکت‌ها و محدودیت‌های سیاسی می‌تواند بر چگونگی پوشش خبری مسائل جنجالی تأثیر بگذارد.
  قدرت لابی‌ها و گروه‌های ذی‌نفع: گروه‌های حامی صهیونیسم به‌ویژه در کشورهای غربی بر نحوه پوشش خبری مسائل مربوط به رژیم‎صهیونیستی به‌طور گسترده تأثیر می‌گذارند.
  پیش‌داوری‌های ذهنی: پیش‌داوری‌های ذهنی ازجمله نگاه استعمارگرایانه غالب در جریان رسانه‌ای غرب نقش بسزایی در نحوه پوشش خبری تحولات دارد.

سابقه سوگیری رسانه‌های غربی نسبت به فلسطینیان
در سال 2014، جنگی بین اسرائیل و گروه‌های نظامی فلسطینی در نوار غزه رخ داد که به آن «جنگ 51روزه» گفته می‌شود. در این جنگ، بیش از2هزار غیرنظامی فلسطینی به شهادت رسیدند؛ درحالی‌که تلفات نظامیان اسرائیلی حدود 70نفر بود. با این حال، رسانه‌های غربی به‌طور گسترده‎ای از اقدامات نظامی اسرائیل در این جنگ دفاع کرده و کمتر به قربانیان غیرنظامی فلسطینی پرداختند؛ امری که خشم افکار عمومی جهان را برانگیخت.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید