• چهار شنبه 6 تیر 1403
  • الأرْبِعَاء 19 ذی الحجه 1445
  • 2024 Jun 26
دو شنبه 31 اردیبهشت 1403
کد مطلب : 225642
+
-

رقص‌شبانه‌خورشید

رقص‌شبانه‌خورشید

این روزها و شب‌ها، بدک نیست کمی هم سربه‌هوا شویم! گاهی سربه‌هوایی هدیه‌های آسمانی بی‌نظیری نصیب ما می‌کند که مانندش را نمی‌توان در زمین یافت. نمونه‌اش «شفق قطبی» است؛ پدیده‌ای که این روزها در آسمان ایران هم دلبری کرد و چشم‌ها را محو خودش ساخت.

شفق قطبی چیست؟
شفق قطبی بازی با رنگ‌هاست؛ نورهایی به رنگ سبز و آبی و بنفش که آسمان سیاه شب را شگفت‌انگیز می‌کند. البته معمولا این پدیده فیزیکی، همانطور که از اسمش پیداست، در آسمان قطب دیده می‌شود. دلیل وقوعش را نیز دانشمندان این‌طور شرح می‌دهند که ذرات باردار خورشیدی به‌سوی جو فوقانی زمین رها می‌شوند و توسط میدان مغناطیسی زمین که به‌سمت قطب‌هاست، به دام می‌افتند و از خود نورهای رنگی تولید می‌کنند؛ نورهایی که از سفید به طیف‌هایی با رنگ‌های چشم‌نواز تبدیل می‌شوند که می‌توان آنها را در آسمان شب مناطق قطبی حتی با چشم غیرمسلح نیز دید.

چرا در ایران؟
اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (NOAA) هفته گذشته، اطلاعیه‌ای صادر کرد و خبر از توفان شدید ژئومغناطیسی خورشیدی داد؛ توفانی که توانست دامنه شفق قطبی را تا مدارهای پایینی زمین هم گسترش دهد و ما در ایران هم بتوانیم شفق قطبی را ببینیم.به‌گفته ناسا، توفان‌های خورشیدی قوی، البته می‌توانند بر ارتباط‌های رادیویی، شبکه‌های برق و سیگنال‌های ناوبری اثر منفی بگذارند و خطراتی برای فضاپیماها ایجاد کنند.

شب‌های درخشان بیشتر
به خاطر شرایط سطح خورشید، پیش بینی می شود که در آینده نزدیک، دوباره شفق های قطبی مهمان زمین باشند و مناظر بی‌نظیر بیشتری را رقم بزنند. دانشمندان گفته اند که با توجه به تحولات در سطح خورشید، ممکن است مناطق جدیدتری از سطح زمین،‌شاهد این رویداد طبیعی باشد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید