تصمیمگیری در بورس با عینک کدال
رئیساداره رتبهبندی ناشران سازمان بورس میگوید سامانه کدال بهترین مرجع برای تصمیمگیری در بازار سهام است
بهزاد رنجبر- روزنامهنگار
حتما تاکنون نام سامانه کدال را شنیدهاید. اگر میخواهید بدانید این سامانه چطور کار میکند یا چه چیزهایی در این سامانه منتشر میشود خواندن این مطلب به شما کمک میکند. اگر هم جزو فعالان اقتصادی هستید، حتما تاکنون بارها از کدال استفاده کردهاید و میدانید که تا قبل از راهاندازی سامانه کدال فضای عملکرد اقتصادی بنگاههای اقتصادی بسیار غیرشفاف بود و راهاندازی این سامانه انقلابی درافزایش شفافیت اقتصادی ایجاد کرد. استفاده از سامانه کدال میتواند نقش زیادی در افزایش سواد مالی شما در بورس داشته باشد اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود. اقتصاددانان معتقدند که مسیر توسعه اقتصادی از راه افزایش شفافیت اقتصادی عبور میکند. سامانه کدال در خط مقدم افزایش شفافیت اقتصادی ایران قرار دارد. این سامانه شامل انبوهی از اطلاعات مالی و اقتصادی شرکتهاست که به درد فعالان اقتصادی و همینطور عموم مردم میخورد. حتی ممکن است شما به اطلاعات شرکتی نیاز داشته باشید که نمیدانید این اطلاعات را از کجا پیدا کنید. اینجا همان جاست که میتواند به شما کمک کند تا خیلی چیزها از شرکتها بدانید، یاد بگیرید و حتی سواد مالی خود را افزایش دهید. امیرطایفهابراهیمی، رئیساداره رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با همشهری درباره نحوه عملکرد این سامانه و مسیر توسعه آن توضیح داده است که در ادامه میخوانید.
چه شرکتهایی در سامانه کدال اطلاعات منتشر میکنند؟
بخشی از اطلاعات کدال توسط شرکتها یا ناشرانی منتشر میشود که در بورس و فرابورس پذیرفته شدهاند و بخش دیگر شامل شرکتهایی هستند که نزد سازمان بورس ثبت شدهاند اما در بورس و فرابورس پذیرش نشدهاند. در این میان شرکتهای دیگری هم موظف به انتشار اطلاعاتشان در سامانه کدال هستند که نزد سازمان بورس ثبت نشدهاند و عمدتا شامل شرکتهای فرعی شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس هستند؛ یعنی ممکن است آن شرکت در بازار سرمایه پذیرفته نشده باشد اما چون زیرمجموعه یک شرکت بورسی است باید اطلاعاتش را در سامانه کدال منتشر کند. علاوه بر این 4 دسته کلی، یکسری از شرکتها نیز در زمره سیاستهای اصل 44قرار میگیرند که در قالب نهادهای عمومی اطلاعاتشان در سامانه کدال منتشر میشود. همچنین شرکتهایی که کالاهای خود را در بورس کالا یا انرژی عرضه میکنند باید اطلاعاتشان را در سامانه کدال منتشر کنند.
آیا انتشار گزارشهای مالی شرکتهای فرعی و شرکتهایی که در بورس پذیرفته میشوند الزام آور است؟
بله. ما اطلاعات تمام شرکتهای فرعی را دریافت میکنیم، مگر آن دسته از شرکتهایی که بهدلیل وضع تحریمها نتوانند این اطلاعات را منتشرکنند که برای منتشر نشدن این اطلاعات باید مجوز رسمی از نهادهای امنیتی دریافت شود.
برنامه شما برای توسعه سامانه کدال در سال بعد چیست؟
2 پروژه بهصورت همزمان در جریان است. یکی توسعه سامانه فعلی کدال و دیگری رونمایی از یک سامانه جدید که در آینده رونمایی خواهد شد. تقریبا 52برنامه برای توسعه سامانه فعلی کدال از قبیل اصلاح فرم صورتهای مالی، یکسانسازی عنوان و واحد محصولات در گزارشهای تولید و فروش، یکسانسازی فرم تصمیمات مجمع و هیأتمدیرهها و یا تهیه فرمهای جدید ازجمله فرم کمیته ریسک در دست انجام است.
گزارشهای تولید و فروش چه تغییری خواهد کرد؟
قرار است در گزارشهای تولید و فروش عناوین گزارش و واحد محصولات یکسانسازی شود. بهطور مثال در حال حاضر ممکن است شرکتها یک محصول را با عناوین مختلف در گزارش خود درج کنند که این موضوع باعث میشود تحلیلگران نتوانند اقلام مربوط به آن گزارش را تحلیل کنند. مثلا در بحث خودرو یا مواد پتروشیمی ممکن است یک محصول با عناوین مختلفی مثل کالاهای صادراتی یا بر مبنای نوع بستهبندی ارائه شود که برای سرمایهگذاران قابلیت ردیابی ندارد. اما در فرمت جدید عناوین محصولات یکسانسازی میشود. همچنین درنظر داریم فرم تصمیمات مجمع و هیأت مدیرهها را برای نظارت بهتر بر اجرای حاکمیت شرکتی اصلاح کنیم و یکسری فرمهای جدید ازجمله فرم کمیته ریسک را برای اجرای هر چه بهتر حاکمیت شرکتی تهیه و طراحی کردهایم. ضمن اینکه در سامانه جدید سطح دسترسی به اطلاعات نیز افزایش خواهد یافت.
راهاندازی کدال نقش بزرگی در افزایش شفافیت مالی در اقتصاد ایران داشته است. بهطور مثال در دهه 70یا 80 اگر شما قصد داشتید از اطلاعات مالی شرکتی مطلع شوید یا باید بهخود شرکت مراجعه میکردید یا این اطلاعات را در مجمع عمومی سالانه شرکت دریافت میکردید اما بعد از راهاندازی سامانه کدال این اطلاعات بهصورت مستقیم و با کیفیت و سرعت زیادتری در اختیار عموم قرار گرفت.