• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
چهار شنبه 25 بهمن 1402
کد مطلب : 218325
+
-

رونمایی ازآثار ساسانی غار هستیجان در نمایشگاه گردشگری تهران

پارچه بازبافی‌شده ساسانی به همراه نمونه اصل کشف‌شده از غار هستیجان و یک قلم نی با قدمت ۱۴۰۰ سال در حاشیه برپایی هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری تهران و در غرفه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری رونمایی شد.
«غار هستیجان» در استان مرکزی که به تازگی با عنوان «میراث در خطر» معرفی شده، به اواخر دوره ساسانی نسبت داده شده است. مدت زیادی نیست که باستان‌شناسان ایرانی متوجه شده‌اند بسیاری از اسناد و چرم‌نوشته‌های این غار از دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی سر درآورده است و غارت آثار غار هستیجان تقریبا از دهه ۵۰ و به‌مدت ۷۰ سال درحال انجام بوده است. باستان‌شناسان وقتی به این غار می‌رسند با وضعیت اسفباری مواجه می‌شوند.
نیما آصفی، پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی که برخی نسخه‌های این غار را در خارج و داخل ایران شناسایی و مطالعه کرد، گفته است: بیش از ۳۹۹قطعه از این اسناد تا‌کنون شناسایی شده که شاید ۹سند در ایران باشد و ۳۹۰سند از کشور خارج شده است.
به ‌گزارش ایسنا، باستان‌شناسان با کاوش در این غار، آثاری یافته‌اند که آنها را «منحصربه‌فرد» نامیده‌اند؛ ازجمله این آثار، تعدادی کیسه کوچک دربسته با دانه‌های گیاهی، بقایای آستینی که بسته‌شده و پارچه‌های چندضلعی، پارچه‌های سه‌لایه با پشم شبیه به کاپشن‌های امروزی، پارچه‌ای از موی بز، پارچه‌های آبی‌رنگ همراه با دوخت، ریسمان‌های حصیری، بافته‌های موی بز، ابزارهای چوبی، درپوش‌های چرمی، بقایای بندهای چرمی و۱۱قطعه چرم‌نوشته است و از جمله می‌توان چرم‌نوشته‌هایی که گل‌مُهر دارند گل‌مُهری با نقشی از گاو کوهان‌دار، گل‌مهری از بانوی ساسانی که مویش بافته شده است، گل‌مهر قالبی با کتیبه پهلوی، گل‌مهر با نقوش قرقاول، 3 انگشتر مهر که نقش پرنده دارند و دستبند با سنگ‌های تزیینی اشاره کرد.
یک قلم نی یافت شده در غار هستیجان به‌گفته باستان‌شناسان، قدمت استفاده از این نوع قلم خوشنویسی را به ۱۴۰۰سال قبل بازگردانده است و به‌گفته باستان‌شناسان فضای غار به‌گونه‌ای بوده که این یافته‌ها سالم ‌مانده‌اند.
باستان‌شناسان از بین یافته‌ها اما کشف قلم نی را که تاریخ استفاده از آن را به ۱۴۰۰سال قبل بر می‌گرداند و پلمب سربی که همان سیم و سرب دوره معاصر است، منحصر به‌ فردتر از بقیه یافته‌های این غار دانسته‌اند.
اکنون، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، این قلم را به همراه نمونه بازبافی‌شده پارچه جناقی هفت وردی که ماده اولیه آن پشم است، در نمایشگاه گردشگری تهران به نمایش گذاشته است.
پژوهش‌ها روی پارچه ساسانی یافته‌شده از غار هستیجان نشان می‌دهد که رنگ تار از نیل و پود از پشم سفید بوده است. پارچه ساسانی کشف‌شده از غار هستیجان توسط روح‌الله دهقانی و اعظم اسماعیلی در گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث ‌فرهنگی و گردشگری بازبافی شده است.
این دو اثر در غرفه پژوهشگاه میراث ‌فرهنگی و گردشگری در هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و صنایع وابسته و در سالن ۸ و ۹ به نمایش گذاشته شده‌اند.
نمایشگاه گردشگری از ۲۳ تا ۲۶ بهمن‌ماه در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برپاست. بازدید از این نمایشگاه از ساعت ۸ صبح تا ۱۶ امکان‌پذیر است.

این خبر را به اشتراک بگذارید