شورش تراکتوری
«تظاهرات تراکتوری، شورش کشاورزان خستهای است که از فشارهای اقتصادی به ستوه آمدهاند.» این بخشی از اظهارات ورونیک لو فلوک، یکی از دستاندرکاران اتحادیه کشاورزان در فرانسه است. اما این تنها فرانسه نیست که شاهد طغیان جامعه کشاورزان خود است. از آلمان، رومانی و هلند گرفته تا لهستان و بلژیک کشاورزان اروپایی علیه سیاستمداران خود بهپاخواستهاند. کشاورزان، مالیات دولت بر سوخت تراکتور، واردات ارزان محصولات کشاورزی بهویژه از اوکراین، مسائل مربوط به ذخیره آب، محدودیتهای سختگیرانه ناشی از سیاستهای محیطزیستی و تشریفات اداری را ازجمله دلایل نارضایتیهای خود عنوان میکنند.
تقابل کشاورزان و الیزه
کشاورزان فرانسوی که هفتههاست اعتراضهایشان به سیاستهای دولت امانوئل ماکرون، رئیسجمهور مستقر در الیزه خبرساز شده، چند روزی است که با صدها دستگاه تراکتور بهسوی پاریس راه افتاده و اعلام کردهاند که قصد دارند تا با بستن راههای ارتباطی و بزرگراهها، پایتخت را محاصره کرده و این شهر را فلج کنند. در این میان دولت فرانسه نیز از اعزام 15هزار مأمور پلیس به مناطق مختلف پاریس خبر داده تا از هرگونه تلاش معترضان برای ورود به پایتخت جلوگیری کنند.
اقلیتی پر قدرت
خبرگزاری فرانس24 با اشاره به قدرت سندیکاها و اتحادیههای کشاورزی در فرانسه نوشته، حدود 72هزار کشاورز از شهرهای مختلف فرانسه در این تظاهرات شرکت میکنند. گرچه تعداد مزارع کشاورزی در فرانسه در سالهای اخیر بهشدت کاهش یافته و کشاورزان اکنون کمتر از 2درصد از مجموع رایدهندگان را تشکیل میدهند، اما نظرسنجیها نشان میدهد که از حمایت گسترده افکار عمومی برخوردار هستند.
فقر و حقوق ناکافی
کشاورزان در فرانسه که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی اروپا ست، میگویند درآمد کافی ندارند و مقررات سختگیرانه حفاظت از محیطزیست عملا آنان را فلج کرده است. فشار دولت و خردهفروشان برای کاهش تورم مواد غذایی نیز باعث شده تا بسیاری از تولیدکنندگان نتوانند هزینههای بالای انرژی، کود و حملونقل را پوشش دهند. در این میان آنچه شرایط را وخیمتر کرده طرح دولت برای حذف تدریجی معافیت مالیاتی کشاورزان در مورد سوخت گازوئیل همزمان با افزایش قیمت حاملهای انرژی است.
رقابت نابرابر و واردات بیرویه
واردات گسترده محصولات کشاورزی از اوکراین در راستای حمایت از کییف در جنگ این کشور با روسیه نیز خون کشاورزان اروپایی را به جوش آورده است. اتحادیه اروپا از زمان آغاز جنگ روسیه ـ اوکراین سهمیهبندی واردات محصولات کشاورزی را کنار گذاشته و تعرفه این محصولات را نیز حذف کرده است. مذاکرات مجدد برای انعقاد معامله تجاری بین اتحادیه اروپا و بلوک آمریکای جنوبی مرکوسور برای واردات محصولات کشاورزی نیز تولیدکنندگان شکر، غلات و گوشت در اروپا را به شدت ناراضی کرده است.