شمال غزه در مشت حماس
با وجود بیش از 3ماه بمباران غزه، شمال این منطقه دوباره تحت کنترل حماس در آمد
رضا عمویی-روزنامهنگار
بیش از 112روز بمباران غزه، 220کشته از میان اعضای ارتش اسرائیل و بیش از 2هزار نظامی زخمی بنا بر اعتراف مقامات رسمی تلآویو و تخلیه بیش از 30شهرک صهیونیست نشین با بیش از 40هزار نفر جمعیت به همراه هزینه 58میلیارد دلاری جنگ همگی بار سنگین جنگ غزه هستند که روی دست صهیونیستها مانده است و نتیجه جنگ غزه با چند کلمه خبر نقش بر آب شد: «حماس دوباره کنترل شمال نوار غزه را بهدست گرفت.» این خبر را روزنامه عبری زبان معاریو اعلام کرد و افزود که جنبش حماس مناطقی در شمال نوار غزه را که ارتش به تازگی از آن عقبنشینی کرده بود، تحت کنترل گرفته و در حال امدادرسانی به خانوادههای فلسطینی است.
کنترل غزه توسط حماس پس از 3بمب اتم
آمار رسمی دفتر رسانهای دولت فلسطین حکایت از آن دارد که شمال غزه طی 3ماه گذشته با بیش از 45هزار موشک و بمب هدف قرار گرفته که وزن آنها بیش از 65هزار تُن و معادل قدرت 3بمب اتمی است، اما با وجود همه این شرایط، اکنون با آغاز عقبنشینی تدریجی نظامیان ارتش اسرائیل، حماس در حال بازیابی قدرت خود در شمال غزه است.
کنترل شمال تا جنوب غزه در دست حماس: صهیونیستها در جنوب غزه و بهویژه خان یونس نیز این روزها بهشدت در حال بمباران هستند، اما همچنان حماس ابتکارعمل در جنوب غزه را هم در دست دارد. بهعبارت دیگر، غزه پس از بمباران به اندازه 3 بمب هستهای از شمال تا جنوب هنوز در کنترل حماس است و ارتش اسرائیل نتوانسته است علیرغم ادعاهای اولیه بر این منطقه سیطره داشته باشد.
پیروزی غیرممکن
از 2هفته پیش روزنامه هاآرتص اعلام کرده بود که ارتش اسرائیل حداقل ۵ تیپ از نیروهای خود را از شمال غزه خارج میکند و اکنون بازگشت دوباره کنترل حماس به مناطق شمالی پس از این عقبنشینیها صورت میگیرد.
مزیت تاکتیکی حماس: در جنگ غزه، حماس از مزیت غافلگیری برخوردار است، زیرا نیروهایش میتوانند از تونلهای خود بیرون بیایند و از جناحهای مختلف به ارتش اسرائیل ضربه بزنند و سپس از دید پنهان شوند. این تاکتیک شبیه روشی است که حماس برای حمله به اسرائیل در 7 اکتبر استفاده کرد.
چالش ورود به تونل: بهدلیل تلههای انفجاری غیرمنتظره و خطرات کاهش فشار هوا، دست اسرائیل برای اعزام نیروهایش به داخل تونلهای حماس باز نیست و هفته گذشته ورود بخشی از نظامیان صهیونیستی به درون تونلی در خان یونس به تلفات 30نفری نیروهای ارتش منجر شد و حتی برخی آمار تلفات صهیونیستها در این تونل را بیش از 50نفر هم اعلام کردند.
کارشناسان از شکست اسرائیل میگویند
امیر هادزیکادونیک، استاد دانشگاه سارایوو: با توجه به الگوهای تاریخی درگیری بین ارتش اسرائیل و بازیگران غیردولتی مانند حزبالله و حماس در 40سال گذشته، میتوان پیشبینی کرد که شانس اسرائیل برای پیروزی در جنگ علیه حماس بسیار اندک است. نتانیاهو هدفش را نابودی «حماس» عنوان کرد، اما همانطور که بگین و اولمرت نتوانستند «ساف» یا «حزبالله» را نابود کنند و خودشان حذف شدند، اکنون هم عدمنابودی حماس به حذف نتانیاهو از سیاست منجر خواهد شد. حتی اگر اسرائیل حماس را در غزه ناتوان کند، صرفاً تخریب زیرساختها انجام داده، اما ایدئولوژی حماس ریشه کن نمیشود.
لیلا نظیرویچ، خبرنگار آناتولی ترکیه: اسرائیل تنها درصورتی میتواند در جنگ غزه اعلام پیروزی کند که در نابودی حماس موفق شده باشد. با این حال، تاکنون ثابت شده که حذف حماس از غزه بسیار دشوار و غیرمحتمل است. جنگ بین ارتش اسرائیل و حماس یک نبرد زمان بر و طولانی مدت خواهد بود، اما اسرائیل از نظر زمانی برای ادامه جنگ در محدودیت است. ارتش اسرائیل هم از نظر توانایی و هم بهدلیل فشارهای داخلی و بینالمللی برای ادامه جنگ در غزه با محدودیت روبهروست و از آنجا که ارتش اسرائیل در چندماه قادر به حذف حماس نیست، لذا عدمحذف حماس بهمعنای شکست اسرائیل است.