• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
دو شنبه 4 دی 1402
کد مطلب : 213335
+
-

باورها، نگرانی‌ها و امیدها

دنیای علم به پیشرفت‌های شگرف هوش مصنوعی دل بسته است

باورها، نگرانی‌ها و امیدها

موضوع هوش مصنوعی در آینده را می‌توان یکی از داغ‌ترین بحث‌های علمی امروز دانست. در این میان، حرف بزرگان در این حوزه از اهمیت بسزایی برخوردار است. در همین راستا باید به این نکته اشاره کرد که ابزارهای هوش مصنوعی می‌توانند روند بسیاری از امور ما را به میزان قابل توجهی سرعت بخشند. به‌هرحال بسیاری از بزرگان حوزه دانش و فناوری در مجموع به آینده هوش مصنوعی امیدوار هستند، اما هر کدام نگرانی‌های خود را نیز دارند.

نوآوری،  کلید پیشرفت است
به گزارش سی‌ان‌ان، بیل گیتس در یادداشتی درباره هوش مصنوعی نوشته است: «امسال نخستین باری بود که از هوش مصنوعی نه فقط به‌عنوان یک پدیده تازه و نوظهور، بلکه برای کار استفاده کردم. فکر می‌کنم این موضوع برای بسیاری از مردم صادق است. ما در حال حاضر در آغاز شکوفایی عظیم فناوری هستیم. دوره‌ای است هیجان‌انگیز و گیج‌کننده، پر از شک و تردید در مورد اینکه چگونه هوش مصنوعی سال‌های آینده را شکل می‌دهد، اما اکنون واضح‌تر از همیشه روشن است که چگونه می‌توان از هوش مصنوعی برای بهبود بهره‌وری و گسترش دسترسی به آموزش، مراقبت‌های بهداشت روان و موارد دیگر استفاده کرد. کار من همیشه ریشه در یک ایده اصلی داشته است: نوآوری کلید پیشرفت است. به همین دلیل مایکروسافت را راه‌اندازی کردم. به همین دلیل است که ملیندا و من بنیاد گیتس را بیش از دو دهه پیش راه‌اندازی کردیم و به همین دلیل است که زندگی در سراسر جهان در طول قرن گذشته، بسیار بهبود یافته است.»
از سال ۲۰۰۰ تقریبا تعداد کودکانی که قبل از 5سالگی می‌میرند به نصف کاهش یافته و نوآوری دلیل بزرگی برای این امر است. دانشمندان راه‌های جدیدی برای ساخت واکسن‌هایی ابداع کردند که سریع‌تر و ارزان‌تر، اما به همان اندازه ایمن بودند. آنها مکانیسم‌های انتقال جدیدی را ایجاد کردند که در دورافتاده‌ترین مکان‌های جهان کار می‌کرد که دسترسی به کودکان بیشتری را ممکن می‌کرد و واکسن‌های جدیدی ساختند که از کودکان در برابر بیماری‌های کشنده مانند روتاویروس محافظت می‌کرد.

منابع محدود
 در دنیایی با منابع محدود، شما باید راه‌هایی برای به حداکثر رساندن تأثیر پیدا کنید. نوآوری کلیدی است که از هر دلار خرج شده بیشترین بهره را می‌برد و هوش مصنوعی در آستانه افزایش سرعت اکتشافات جدید با شتابی است که قبلا هرگز ندیده بودیم. یکی از بزرگ‌ترین تأثیرات آن تاکنون، ساخت داروهای جدید است. ابزارهای هوش مصنوعی می‌توانند روند کشف دارو را به میزان قابل توجهی سرعت بخشند و برخی از شرکت‌ها در حال حاضر روی داروهای سرطانی که به این روش ساخته شده‌اند، کار می‌کنند. اولویت اصلی بنیاد گیتس در هوش مصنوعی این است که اطمینان حاصل کند این ابزارها برای رسیدگی به مسائل بهداشتی مانند ایدز، سل و مالاریا که به‌طور نامتناسبی فقیرترین افراد جهان را درگیر می‌کند، استفاده می‌شوند.

تحقیقات شگفت‌انگیز
من معتقدم ظرفیت زیادی برای استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود زندگی در کشورهایی با درآمد کم و متوسط وجود دارد. اخیرا در سفری به سنگال با چندین نوآور از کشورهای در حال توسعه ملاقات کردم. آنها تحقیقات شگفت‌انگیز هوش مصنوعی را با این هدف انجام می‌دهند که روزی به نفع مردم جوامع خودشان به‌کار گرفته شود. بسیاری از کارهای آنها هنوز در مراحل اولیه توسعه است، اما زمینه را برای رونق این فناوری در اواخر دهه ۲۰۲۰ فراهم می‌کند. ما شاهد مقدار قابل توجهی خلاقیت هستیم.

تلاش نوآوران
 تیم‌هایی که ملاقات کردم در حال تحقیق هستند که چگونه هوش مصنوعی می‌تواند با پاتوژن‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک مبارزه کند، به افراد کمک کند تا خطر ابتلا به HIV را بهتر ارزیابی کنند، دسترسی به اطلاعات پزشکی را برای کارکنان بهداشتی راحت‌تر کند و موارد دیگر. من از نحوه تلاش نوآوران کشورهای در حال توسعه برای مقابله با برخی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی جوامع خود شگفت‌زده شدم.  این آمار هولناک را درنظر بگیرید: هر 2 دقیقه یک زن هنگام زایمان یا در دوران بارداری می‌میرد. تیمی از هند امیدوار است از هوش مصنوعی برای بهبود این وضعیت استفاده کند. مدل زبان بزرگ ARMMAN روزی به‌عنوان کمکی برای کارکنان بهداشتی عمل می‌کند که در درمان حاملگی‌های پرخطر فعال هستند. می‌توان آن را هم به زبان انگلیسی و هم به زبان تلوگو(یکی از زبان‌های پرگویش در هند) استفاده کرد و جالب‌ترین بخش این است که به‌طور خودکار با سطح تجربه شخصی که از آن استفاده می‌کند تنظیم می‌شود؛ چه یک پرستار کاملا تازه‌کار یا یک ماما با چندین دهه تجربه.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید