چرا سنگ کلیه میگیریم؟
یکتا فراهانی؛ روزنامهنگار
داشتن اطلاعات و آگاهی کافی از چگونگی بروز بیماریها، عامل بسیار مهمی در پیشگیری از بروز یا شدت یافتن آنهاست. یکی از بیماریهایی که میتوان با آگاهی بیشتر آن را کنترل کرد مشکلات دستگاه ادرار و بهویژه سنگ کلیه است که علاوه بر داشتن درد زیاد میتواند مشکلات متعددی نیز بهدنبال داشته باشد.
دکتر محمد هادی رادفر، جراح کلیه و مجاری ادراری و فلوشیپ اندویورولوژی تهران در چهاردهمین کنگره انجمن اندویورولوژی و یورولاپاراسکوپی ایران عنوان کرد: بیشترین مشکلی که مردم در حال حاضر در دسته مشکلات دستگاه ادراری با آن مواجه هستند مشکل سنگ کلیه و سرطانهای سیستم کلیه شامل تومورهای سیستم ادراری، مثانه و پروستات است.با توجه به اینکه بسیاری از بیماریهای دستگاه ادراری قابل پیشگیری است تشخیص زودهنگام بیماریهای کلیه میتواند به درمان راحتتر آنها کمک کند.
درست است بسیاری از ما چای زیاد مصرف میکنیم اما توجه داشته باشیم نه چای و نه هیچ نوشیدنی دیگری نمیتواند جایگزین مناسبی برای مصرف آب باشد.
اهمیت نوشیدن آب
بهگفته این استاد داونشگاه، عوامل مهمی وجود دارد که میتواند قبل از درگیر شدن فرد به بیماریهای کلیوی، مانع از بروز آنها شود. توجه به نوشیدن مایعات فراوان بهویژه آب، عادت کردن به سبک زندگی صحیح و ورزش میتواند زمینه بروز سنگ کلیه را از بین ببرد.
بروز سنگ کلیه در افراد به عوامل مختلفی مانند عوامل ژنتیک، میزان مصرف آب و ورزش بستگی دارد. گاهی اوقات با وجود عوامل محیطی، میتوان با رعایت تغذیه درست و ورزش، مشکلات و بیماریهای کلیه را کمرنگ کرد. اما باید توجه داشت این مشکلات باید کامل برطرف شود یعنی نباید با کم شدن درد فکر کنیم مشکل بهطور کامل برطرف شده است. گاهی یک سنگ کوچک در کلیه و پیگیری نکردن و درمان نشدن به موقع آن سبب میشود کلیه کاملا تخریب شود. دکتر رادفر توصیه میکند با وجود آنکه بیشتر ایرانیها عادت به مصرف چای دارند بهتر است از چای کمرنگ استفاده کنند؛ ضمن آنکه در کل هر فرد باید روزانه 2 و نیم لیتر آب مصرف کند.
بهگفته جراح کلیه و مجاری ادراری، ایران در حوزه اورولوژی نیازی به اعزام بیمار به خارج از کشور ندارد، چون در کشور ما از جدیدترین روشهای درمانی در اورولوژی استفاده میشود. در حال حاضر در ایران از روشهای درمانی اندویورولوژی و لاپاراسکوپی در موارد پیچیده استفاده میشود؛ بهگونهای که نیازی به انجام عمل جراحی باز بسیارکم شده است. درصورتی که قبلا فقط تومورهای کوچک و محدود کلیه با عمل جراحی لاپاراسکوپی قابل درمان بودند و در موارد دیگر فرد ناچار به عمل جراحی باز بود.