پوزخند شیطان به جهان
وتوی آمریکا برای ادامه کودککشی، رسوایی دیگر برای سازمانهای بینالمللی
بهاره محبی-روزنامهنگار
«واشنگتن وقیحانه با استفاده ابزاری از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل، اعتبار و توانایی این نهاد برای انجام وظایفش در زمینه حفظ صلح و امنیت بینالمللی را تضعیف میکند»؛ این واکنش سازمان عفو بینالملل به خبر وتوی قطعنامه برقراری آتشبس فوری در نوار غزه است. از ۱۵عضو شورای امنیت ۱۳عضو رأی موافق، یک عضو (آمریکا) رأی مخالف و یک عضو (انگلیس) رأی ممتنع دادهاند. یک قطعنامه برای تصویبشدن در شورای امنیت به حداقل ۹رأی بدون مخالف (وتو) ۵عضو دائم این شورا (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) نیاز دارد. این رایگیری چند روز پس از آن برگزار شد که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، در اقدامی بیسابقه با فعال کردن ماده 99 منشور سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل بر لزوم برقراری فوری آتشبس انساندوستانه در غزه تأکید کرده بود. آمریکا البته علاوهبر حمایت از رژیمصهیونیستی، در موارد دیگری نیز با استفاده از حق وتو فجایع انسانی مرگباری را به باور آورده است؛ ازجمله در جنگهای قاره آفریقا. واشنگتن در سال 1986 با وتوکردن قطعنامههای شورای امنیت درخصوص محکومیت حمله آفریقای جنوبی به آنگولا فاجعهای تمامعیار را رقم زد که بنا بر اعلام برخی منابع، شمار قربانیان آن به میلیونها نفر میرسد. به این فهرست وتوی قطعنامههای شورای امنیت درخصوص محکومیت آپارتاید در آفریقایجنوبی در دهه 80 را هم اضافه کنید.
جنایتهای خونبار با اهرم وتو
بنا بر اعلام وزارت بهداشت غزه، از زمان آغاز حملات اسرائیل به نوار غزه در هفتم اکتبر حداقل 6هزار کودک در غزه شهید شدهاند که با توجه به فروپاشی خدمات بهداشتی و درمانی در بیمارستانهای غزه، شمار واقعی قربانیان بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده است. همچنین 4هزار و 400کودک دیگر مفقود شدهاند که احتمالا زیر ویرانهها دفن شدهاند. کمبود سوخت، نبود آب و غذا و شیوع بیماریهای همهگیر عملا غزه را به قبرستانی روباز تبدیل کرده و این در حالی است که سازمان ملل تاکنون هیچ تدبیری برای نجات جان غیرنظامیان نیندیشیده است. آمریکا در گذشته نیز با وجود جنایتهای غیرانسانی صهیونیستها علیه فلسطینیان بدون توجه به آمار بالای قربانیان و اقدامات غیرنظامی صهیونیستها برحمایت از آنان پافشاری کرده است؛ ازجمله در سال 1982 و ماجرای قتلعام صبرا و شتیلا که بیش از 3هزار و 500فلسطینی به شهادت رسیدند یا جنگ 33روزه لبنان در سال 2006 که نزدیک به 2هزار لبنانی را قربانی کرد. شبکه الجزیره در گزارشی با عنوان «استانداردهای دوگانه؛ واکنش جهان به وتوی آمریکا» به نقل از اگنس کالامارد، دبیر کل سازمان عفو بینالملل نوشته وتوی آمریکا بیتوجهی بیرحمانه به رنج غیرنظامیانی است که هر روز مرگ را تجربه میکنند. بنا بر اعلام منابع فلسطینی شمار شهدا در نوار غزه از 17هزار نفر نیز فراتر رفته است.
79 بار وتو طی 25 سال
هدف از تاسیس سازمان ملل در سال ۱۹۴۵ترویج همکاری بینالمللی و دستیابی به صلح و امنیت بود. با این حال در سالهای اخیر با بالاگرفتن تقابلهای شرق و غرب اثربخشی این نهاد اغلب تحتتأثیر قدرت وتوی 5عضو دائم شورای امنیت یعنی چین، فرانسه، روسیه، انگلیس و آمریکا قرار گرفته است؛ بهعنوان مثال، تنها در مورد مناقشه خاورمیانه و اشغالگری رژیم صهیونیستی، آمریکا از سال 1945تا 2023 حداقل ۳۶بار مانع از تصمیمگیری این نهاد برای حفاظت از غیرنظامیان فلسطینی شده است. این در حالی است که کاخ سفید فقط در یک بازه 25ساله 79بار از حق وتو استفاده کرده که به جز 3مورد، همه آنها را برای ادامه جنگ در سراسر جهان بهکار برده است. آمریکاییها پیشتر نیز در جنگ داخلی آفریقای جنوبی و آنگولا و همچنین جنگ پاناما با استفاده از حق وتو مانع از تلاش سازمان ملل برای پایاندادن به این درگیریها شدند که در نهایت به قیمت جان میلیونها انسان تمامشده است. دفتر هماهنگکننده امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) گزارش داده، آمریکا در شرایطی مانع از اعمال فشار بر تلآویو برای توقف حملات به غزه میشود که 4نفر از هر 5فلسطینی در غزه بیخانمان و بیش از 60درصد از ساختمانهای این منطقه ویران شده است.