آمار رونق ساخت و ساز در تهران برای محرومان، نه برجسازان
عصبانی از نوسازی جنوب شهر
علیرضا زاکانی: ناراحتند چون میخواهیم کمر قیمت مسکن را بشکنیم
زینب زینالزاده-روزنامهنگار
آنقدر اما و اگر لابهلای تبصرههای قانونی قرار دادند تا اینکه ساختوساز سیر نزولی گرفت و از رونق افتاد. بهعبارت دیگر، قفل بزرگی روی ساختوساز در تهران زده شد بهنحوی که نه شهروندان و نه سرمایهگذاران میل و رغبتی برای ورود به این موضوع نداشتند تا جایی که قیمت مسکن در تهران را تحتتأثیر قرار داد و افزایش قیمت مسکن را هم گردن نگرفتند. پروندهها در کمیسیون ماده5 تلنبار و تعیین تکلیف آنها هر روز به روز دیگر موکول شد تا اینکه عمر مدیریتشان به اتمام رسید و جز خاطره ناکارآمدی چیزی در ذهن شهروندان حک نشد.
مدیریت شهری در دوره ششم خط بطلانی روی این سیاست و رویکرد کشید و با تسهیل و تسریع فرایند صدور پروانه، گام اول را در راستای بازکردن قفل ساختوسازها برداشت و در گامهای بعدی هم رسیدگی به پروندههای کمیسیون ماده5، تهیه و تدوین طرحهای موضوعی و موضعی و حتی پیگیری طرحTOD را در دستور کار قرار داد؛ بهنحوی که امروز شاهد هستیم در نقاطی چون کن که شهروندان اجازه ساختوساز نداشتند، دست بهکار شده و طبق مصوبات شورایعالی معماری و شهرسازی و شورای شهر تهران و قوانین شهرسازی، در حال دریافت مجوز برای ساختوساز هستند. این اقدامات به مذاق عدهای خوش نیامد اما شهردار تهران آب پاکی را روی دست منتقدان فرصتطلب ریخت و در دفاع از عملکرد مدیریت شهری گفت: «امروز کمیسیون ماده۵ به اهرم تحول کالبدی شهر تبدیل شده است، اما نه برای برجسازان! بلکه برای محلات نفرآباد، اسلامآباد، کن، گلابدره و دهونک. ما دهها طرح موضعی را بررسی کردیم. عدهای اما ظاهرا ناراحت هستند که چرا فرصتی برای نوسازی خانههای تقریبا مخروبه شهروندان محلات فراهم شده است. ما سمت مردم هستیم و تمام اینها برای این است که سمت افراد متمول نیستیم.»
براساس همین گفتههای شهردار پایتخت، نگاهی به اقدامات شهرداری تهران در راستای مطالبه شهروندان برای نوسازی خانهها و ایجاد تحول در پایتخت خواهیم داشت.
عمارتی با نماد بیعدالتی
ساخت با تراکم 3طبقه، ضوابط و قانون مربوط به محدوده تاریخی و زیارتی است؛ قانونی که مدیران دوره قبل با استناد به آن برای ساکنان محدوده پیرامونی حرم عبدالعظیم حسنی(ع) سفت و سخت گرفتند و اجازه ساخت در تراکم بیش از 3طبقه ندادند، اما افراد خاص را مبرا از این قانون کردند و مجوز عمارت 8طبقه 32واحدی دادند؛ عمارت سفیدی که چون لکه سیاهی در کارنامه مدیران دوره گذشته ثبت شد و شهرداری تهران در دوره ششم برای جبران این بیعدالتی تلاش کرد تا طرح موضعی فضاهای پیرامونی حرم مطهر عبدالعظیم حسنی(ع) در کمیسیون ماده5 تصویب شود؛ اقدامی که به موجب آن یک طبقه تشویقی و تسهیلات بانکی و... برای شهروندان پیشبینی شد و شهروندان ابراز رضایتمندی کردند.
بازآفرینی محله نفرآباد
محله نفرآباد حدود 13هکتار مساحت دارد و همجواری آن با حرم عبدالعظیم حسنی(ع) محدودیتهایی در حوزه ساختوساز برای ساکنان ایجاد کرده بود؛ محلهای که سالها فریز شده بود و هیچ ساختوسازی در آن صورت نمیگرفت، باز هم با پیگیریهای مدیریت شهری در کمیسیون ماده5 طرح بازآفرینی محله تصویب شد. علاوه بر مسکنسازی و عملیاتیشدن پروژههای شهرداری تهران در این محله، مجوز ساخت در ارتفاع 14متر و تراکم 4طبقه برای املاک 100 تا 150 متر داده شد.
ساختوساز قانونی در گلابدره
گلابدره، محلهای در شمال شرقی پایتخت است که در پهنه R212 (ساخت 3طبقه در سطح اشغال 40درصد) قرار دارد. علاوه بر این بخش زیادی از املاک این محدوده سند ندارد و به همین دلیل ساختوساز در آن محدود شده بود. البته خواص از این امر مستثنی بودند و در برخی از نقاط بناهای 10طبقه قد علم کردهاند؛ ساختمانهایی که همواره باعث گلایه و نارضایتی شهروندان بوده و هست. در دوره ششم مدیریت شهری برای استیفای حقوق سکنه و با توجه به اینکه حدود 38هکتار از محله گلابدره بافت فرسوده است، موضوع، در کمیسیون ماده5 مطرح و طرح موضعی (طرحی که هم از نظر زمانی و هم از نظر مکانی با محدودیت همراه بوده است و شامل طراحی توسعه جدید شهر با تجدیدنظر در طرحهای توسعه قبلی یا بهسازی مناطقی از شهر یا ترکیبی از اینها خواهد بود.) محله پس از یک دهه تصویب شد. براساس این طرح مالکان املاک ریزدانه میتوانند درصورت تجمیع، از تراکم تشویقی استفاده کنند. همچنین املاکی که فاقد سند هستند هم میتوانند برای دریافت پروانه اقدام کنند که در نهایت پس از رفع مشکل سند، پایان کار به شهروندان داده میشود.
عملیاتیشدن تیاودی
تیاودی، طرح و رویکردی مبتنی بر توسعه حملونقل همگانی است. مدیران شهری پیشین همواره از این طرح سخن گفتند اما هرگز شهروندان شاهد عملیاتیشدن آن نبودند و اقدامات به مطالعات خلاصه شد. تسهیل عبور و مرور شهروندان اولویت شهرداری تهران است و ازاینرو با بازنگری در طرح تفصیلی محله عباسآباد و تصویب آن در کمیسیون ماده5 زمینه را برای عملیاتیشدن طرح تیاودی فراهم کرد. همچنین براساس مصوبه کمیسیون ماده5 در راستای توسعه مبتنی بر حملونقل عمومی، مطالعات در سایر مناطق هم شروع شده و تا پایان سال به اتمام میرسد.
متفاوتشدن چهره کن
ساختوساز در محله کن به بهانه وجود باغها و صیانت از آنها فریز شده و سکونت در خانههای فرسوده کیفیت زندگی شهروندان را به حداقل رسانده بود. تخریب و نوسازی مطالبه چندینساله اهالی بود که مدیران شهری در ادوار گذشته توجهی به این موضوع نداشتند اما شهرداری تهران به این خواسته اهالی لبیک گفت و مطالبه مردم را در کمیسیون ماده5 پیگیری کرد و در نهایت طرح «بازآفرینی بافت ارزشمند روستایی کن» تصویب شد. در این طرح موضوع صیانت از باغهای کن هم لحاظ شده و مجوز ساخت 4طبقه در گذر 6متری و تجمیع در 150مترمربع و ساخت 5طبقه در گذر 8متر و تجمیع 300مترمربع داده میشود؛ طرحی که گره چندینساله زندگی اهالی را باز کرد و رضایت شهروندان را درپی داشت.