مجمعالوحوش!
اولین باغ وحش مدرن ایران
حالا را نبینید که خیابان لالهزار به مرکزی برای خرید وسایل روشنایی نظیر کلید، پریز و لوستر و لامپ تبدیل شده؛ روزگاری که این خیابان خارج از حصار و محدوده شهر بود، نخستین باغ وحش مدرن ایران در آن ساخته شد و مردم از جاهای دور و نزدیک برای تماشای حیوانات وحشی به لالهزار میرفتند.
خیابان باغوحش
اولین باغ وحش ایران در دوره ناصرالدینشاه ساخته شد. ماجرا از این قرار بود که شاه قاجار در کنار علایق و عادات عجیب و غریبش، به شکار و نگهداری حیوانات وحشی هم علاقه بسیاری داشت برای همین در یکی از سفرهایش به فرنگ به باغوحش پاریس رفت و همین که پایش به تهران رسید، دستور ساخت یک باغوحش مدرن را در بخش شرقی خیابان لالهزار داد. در آن باغوحش مجمع الوحوش ناصری ابتدا قفس بزرگی از انواع پرندگان بود و کم کم یک میمون و 4 شیر نر و ماده از کوههای شیراز (دشت ارژن)، 3 ببر از مازندران و یک یوز و 3 پلنگ از جاجرود و 5 خرس از دماوند به جمع حیوانات آن اضافه شد. همچنین دختر فتحعلیشاه که مقیم بمبئی بود هم از هندوستان ۳ فیل و یک کرگدن برای نوه برادر خود ناصرالدین شاه هدیه فرستاد که در باغوحش نگهداری میشد. مردم از این باغوحش استقبال میکردند و روزهای تعطیل به تماشای فیل و شیر و میمون و سایر حیوانات باغ وحش میرفتند. حتی خیابان سعدی فعلی کمی پایینتر از لالهزار به همین دلیل تا مدتها خیابان «باغ وحش» خوانده میشد.
«حسن»؛ نخستین قربانی باغوحش
نگهداری حیوانات وحشی باغ وحش ناصری که آزادانه در قفسهای بزرگ گشت وگذار میکردند چندان بیدردسر نبود و یک کشته به جای گذاشت. روزنامههای آن دوران در اینباره نوشتند: «حیواناتی که در قفس وحوش گذاشتهاند به هیچ نوع قید و زنجیری نیستند، بلکه در نهایت آزادی و به اختیار خود حرکت میکنند. یک نفر مستحفظ جدید که «حسن» نام داشته و مبتلا به مرض غش بود و عادت به احوال درندگان نداشت، روزی که در قفس را برای دادن طعمه باز کرده بودند، ببری از در بیرون آمد، حسن را گرفت بر زمین انداخت و قصد جان او را کرد. سایر مستحفظان به زحمت زیاد او را از دست ببر مستخلص ساختند ولی چون زخم زیاد از پنجههای ببر بدو رسیده بود، پس از 20روز مرد.»