مازوتسوزی در نیروگاهها نصف شد
سهم مصرف سوخت مازوت در نیروگاهها از 4/9درصد در سال1401 به 3/4درصد در سال1402 به نفع بهبود کیفیت هوای شهرها کاهش یافت
رضا کربلائی- روزنامهنگار
شرکت تولید نیروی برق حرارتی کشور میگوید: سهم مازوت در سبد سوختی نیروگاهها در سال1401 از میزان 9.4درصد به 4.3درصد در سال1402 کاهش یافته است. با این حال انتظار مردم بهویژه در کلانشهرها این است که در ماههای باقیمانده سال دستکم میزان آلایندههای هوا ناشی از مصرف سوخت مازوت بهطور محسوس کاهش یابد.
به گزارش همشهری، همهساله با فرارسیدن فصل سرد سال و بالا رفتن مصرف گاز در بخش خانگی، نیروگاهها به مصرف سوخت جایگزین ازجمله گازوئیل یا مازوت روی میآورند که این تغییر سوخت هرچند تامین برق را به همراه دارد، اما یک ارثیه شوم و خطرناک به نام افزایش آلایندههای ناشی از مصرف سوخت یا همان نفت کوره را به جای میگذارد. هرچند هنوز دمای هوا در ایران سرد نشده، اما در هفتههای آینده این احتمال وجود دارد که مصرف گاز افزایش یابد و نیروگاهها مصرف سوخت جایگزین را شروع کنند. مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران میگوید: در حال حاضر، ۳۷۲نیروگاه با استفاده از گاز طبیعی به تولید برق میپردازند.
فقط 14نیروگاه مازوتسوزند
تلاش مشترک وزارت نفت و نیرو این است که نیروگاهها در روزهای سرد سال از سوخت کافی دوم برخوردار باشند. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی میگوید: وضع ذخیرهسازی سوخت نیروگاهها به نسبت مناسب است و با توجه به اینکه اول سال پیشبینی لازم را داشتیم ذخیرهسازی ۴.۸میلیارد لیتری در نیروگاهها را شاهدیم. او میافزاید: بعضی از نیروگاهها باید ظرفیت ذخیرهسازی سوخت را افزایش دهند، زیرا تنها برای مصرف ۵ یا ۶ روز میتوانند سوخت مایع ذخیره کنند، در آن شرایط مشکل است بتوانیم به موازات، بهسرعت سوخت مایع را تأمین کنیم و اگر ظرفیت ذخیرهسازی افزایش نیابد، بهویژه در شرق کشور دچار مشکل میشویم و برای تأمین بموقع سوخت مایع نیروگاهها به بخش حملونقل فشار میآید.
اما شرکت تولید نیروی برق حرارتی میگوید: از مجموع 134نیروگاه حرارتی کشور فقط 16نیروگاه بخاری کشور قابلیت استفاده از مازوت به عنوان سوخت دوم را دارند که از این تعداد فقط 14نیروگاه معمولا در فصل زمستان درصورت تخصیص نیافتن گاز، از سوخت مازوت استفاده میکنند و مخازن مازوت نیروگاههای بخاری بعثت و اسلامآباد اصفهان بهدلیل ملاحظات زیستمحیطی پلمب شدهاند و سالیان متمادی است که بهصورت تک سوخت گاز بهرهبرداری میشوند.
خیال تهرانیها راحت باشد
اگر وعده شرکت نیروی برق حرارتی محقق شود، دستکم خیال شهروندان تهرانی راحت است؛ بهویژه اینکه سازمان محیطزیست اعلام کرده در استان تهران هیچگونه مازوتی مصرف نمیشود و در نیروگاههای اطراف تهران نیز که یکی از آنها نیروگاه بخاری منتظر قائم کرج است، از ابتدای سال حتی یک لیتر مازوت هم مصرف نشده است و نیروگاههای سیکلترکیبی دماوند و پرند هم به هیچ وجه قابلیت مازوتسوزی ندارند. از سوی دیگر نیروگاههای بخاری به دلیل افزایش هزینههای تعمیرات و فرسودگی تجهیزات، تمایلی به استفاده از سوخت مایع ندارند و تا زمانی که سهمیه گاز به آنها تعلق بگیرد از این سوخت استفاده میکنند و در شرایط اضطراری، به دلیل قطع سهمیه گاز در فصول سرد به ناچار از سوخت مازوت استفاده میکنند.
دولت سیزدهم چه کرد؟
براساس آمارها دولت سیزدهم برای عبور کشور از ناترازی تولید برق 3اقدام را از طریق وزارت نیرو انجام داده است که شامل بهرهبرداری از 27واحد گازی جدید به ظرفیت 3هزار و569مگاوات، راهاندازی 13واحد بخار سیکلترکیبی به ظرفیت 2هزار و136مگاوات و همچنین رفع محدودیت نیروگاههای بخاری و افزایش توان عملی نیروگاههای گازی موجود به ظرفیت 2هزار مگاوات میشود. شرکت نیروی برق حرارتی میگوید: از محل راهاندازی 13واحد بخار نیروگاههای سیکلترکیبی جدید سالانه 3میلیارد و250میلیون مترمکعب در مصرف سوخت صرفهجویی خواهد شد که این مهم اقدام مؤثری در کاهش میزان مصرف گاز و نیز حفظ محیطزیست است. افزون بر اینکه افزایش ظرفیت تولید نیروگاههای حرارتی به میزان 11هزار و146مگاوات باعث صرفهجویی 17میلیارد مترمکعب مصرف گاز در سال خواهد شد.