• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 30 شهریور 1402
کد مطلب : 203547
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/lO025
+
-

قانونی برای اصلاح رفتار هنجارشکنان

مژگان مهرابی-روزنامه‌نگار

«لایحه یک‌فوریتی حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب که مطابق اصل85 قانون اساسی به این کمیسیون ارجاع شده بود در جلسات متعدد با حضور مسئولان دستگاه‌های اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهش‌ها مورد بحث و تبادل‌نظر قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن برای مدت اجرای آزمایشی 3ساله تصویب شد.» این گزیده‌ای از گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی است؛ لایحه‌ای که اجرایی شدنش ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را به‌دنبال دارد و سلامت بنیان خانواده و جامعه را تضمین می‌کند. این لایحه با تغییراتی دیروز در صحن مجلس به تصویب رسید و بعد از تأیید شورای نگهبان اجرا خواهد شد. درباره اینکه لایحه عفاف و حجاب چه بازتابی در کشور خواهد داشت با زهره‌سادات لاجوردی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت‌وگو می‌کنیم.

چندی پیش لایحه عفاف و حجاب در مجلس مورد بررسی قرار گرفت، اما ایرادهایی به آن وارد شد. از بارقبل تا امروز که لایحه در صحن مجلس به تصویب رسید، چه تغییراتی صورت گرفته است؟
بار اولی که لایحه عفاف و حجاب در صحن علنی مورد بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفت فقط 15ماده داشت. مجلس با اصل85 آن مشکلی نداشت و موافقت کرد. فقط بخشی از آن‌که جرم‌انگاری بود به کمیسیون قضایی ارجاع داده شد. موضوع دیگر، جای خالی مباحث فرهنگی در این لایحه بود. با توجه به نیاز جامعه می‌طلبید مسائل فرهنگی پررنگ‌تر شود؛ از این‌رو کمیسیون‌های قضایی و فرهنگی قوانینی را درنظر گرفتند. بعد از تحقیقات و بررسی‌های بیشتر ماده‌های قانونی دیگری به لایحه اضافه شد و الان این لایحه 35ماده با عنوان مباحث فرهنگی دارد. بعد از آن مرکز پژوهش مجلس پیشنهادهایی را مبنی بر تعیین بازه زمانی برای اجرای لایحه ارائه کرد. نتیجه مشورت نمایندگان مجلس به اجرای آزمایشی لایحه در 3سال منتج شده است. اما اینکه لایحه تصویب شده امروز چه تغییراتی نسبت به لایحه ارائه شده قبل دارد، ازجمله مسائلی است که فعلا ضرورتی بر بازگو شدن آن نیست.
  به‌نظر شما مهم‌ترین بخش از لایحه  که می‌تواند بازخورد خبری داشته باشد، چیست؟
موضوع عفاف و حجاب در کشور ما سبقه زیادی دارد. درواقع تمدن کهن ایران را به تصویر می‌کشد. حجاب داشتن بحث امروز و دیروز جامعه نیست. از قدیم مردم به این مسئله تعصب نشان می‌دادند. متأسفانه با جریان اغتشاشی که سال گذشته در کشور رخ داد، عده‌ای سعی کردند اقتدار نظام را زیر سؤال ببرند. حجاب اجباری را مطرح کردند تا به این بهانه جو را متشنج کنند. می‌خواستند اصلی که در شرع و عرف اهمیت دارد را زیر پا بگذارند، اما باید متذکر شوم برای اکثر مردم سلامت نظام خانواده در اولویت قرار دارد؛ از این‌رو عموم مردم راضی هستند و می‌خواهند جامعه شرایط بهتری پیدا کند و قانون مانع از ترویج برهنگی و نیمه‌برهنگی شود. در این میان عده کمی هستند که دانسته یا نادانسته با داشتن حجاب مقابله می‌کنند، درواقع بدون آنکه بدانند با دشمن همکاری می‌کنند؛ دشمنی که هدفش برهم‌زدن نظم خانواده است؛ از این‌رو با کسانی که از روی عمد با ارزش‌های دینی و ملی کشورمان مخالفت می‌کنند، باید برخورد شود.
 با توجه به اینکه قرار است 3سال به‌طور آزمایشی این طرح اجرا شود، فکر می‌کنید در جامعه چه تغییر چشمگیری اتفاق بیفتد؟
اجرای لایحه عفاف و حجاب در همان اول کار تأثیر خود را نشان می‌دهد. وقتی مردم شاهد باشند با هنجارشکن‌ها برخورد می‌شود، متوجه حساس بودن موضوع می‌شوند. خیلی زود برهنگی و نیمه‌برهنگی در جامعه کم‌رنگ می‌شود؛ چون مردم‌مان قانونمدار هستند می‌توان پیش‌بینی کرد در کمتر از 3سال تغییرات چشمگیری در کشور رخ خواهد داد و مشکل بی‌حجابی برطرف می‌شود.
 آیا شورای نگهبان منعی درباره لایحه عفاف و حجاب دارد؟ اگر دارد بفرمایید.
در این مرحله لایحه به تصویب مجلس رسیده و بعد از آن به شورای نگهبان تحویل خواهد شد و بعد از بررسی شورای نگهبان نقطه‌نظرات اعلام می‌شود.
 در بعضی از سایت‌های خبری آمده که با اجرای لایحه عفاف و حجاب از این پس دانشجویان پزشکی مجاز به پوشیدن لباس کوتاه و باز نیستند و دیگر اینکه با پلتفرم‌هایی که تبلیغ نامتعارف برای لباس دارند هم برخورد می‌شود. آیا این موضوع در لایحه آمده است؟
داشتن پوشش مناسب برای دانشجویان نه مربوط به زمان فعلی می‌شود و نه فقط مختص دانشجویان رشته پزشکی است. از قبل هم قانون بوده که پوشش دانشجویان باید طبق ضوابط تعیین شده دانشگاه‌ها باشد، اما درباره پلتفرم‌های تبلیغات لباس باید بگویم که تفکیک دنیای مجازی و غیرمجازی در شرایط فعلی کار راحتی نیست. عصر تکنولوژی باعث شده گشتن در فضای مجازی بخش زیادی از زندگی ما را به‌خود اختصاص دهد. به‌نظر من اگر قانونی برای شبکه‌های اجتماعی که پوشش‌های نامتعارف را تبلیغ و ترویج می‌کنند تعریف نشود، این شبکه‌ها اثر تخریب‌کننده‌ای بر فرهنگ جامعه می‌گذارند. در نتیجه یکی از مواد این لایحه برخورد با افرادی است که از شناخته‌شده بودن خود سوءاستفاده می‌کنند.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید