• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
سه شنبه 31 مرداد 1402
کد مطلب : 200785
+
-

پشت‌نویسی‌قرارداد؛درست یا غلط؟


اگر موجر یا مستأجر هستید و قصد دارید قرارداد اجاره را به‌صورت پشت‌نویسی قرارداد قبلی تمدید کنید، این مطلب را بخوانید. حجت‌الاسلام داوود موسی‌پور، دکترای حقوق عمومی و مدرس دانشکده حقوق می‌گوید: «در بین انواع قراردادهایی‌که متأسفانه در بازار نقل و انتقال املاک اجاره‌ای وجود دارد، قراردادهای شفاهی بین موجر و مستأجر نامعتبر و نوع قرارداد کتبی عادی نیزکه به‌اصطلاح به شکل پشت نویسی برگه اجاره‌نامه است دردسرها و مشکلات خاص خودش را دارد.»
موسی پور، توضیح می‌دهد: «بهترین و امن‌ترین نوع قرارداد اجاره، نوع کتبی و رسمی آن است که دربنگاه‌های املاک مجاز که زیرنظر اتحادیه املاک و مستغلات فعالیت می‌کنند نوشته می‌شود. از آنجا که این نوع قراردادها کد رهگیری مخصوص دارد در مواقع ضروری مثلا بروز اختلاف بین مالک و مستأجر و طرح دعوا در مجامع قضایی و شوراهای حل اختلاف با سرعت بیشتری رسیدگی خواهد شد. به فرض در قرارداد اجاره رسمی که ۲نفر شاهد پای آن را امضا می‌کنند، درصورت عدم‌تخلیه ملک توسط مستأجر در زمان موعود، موجر می‌تواند با قید فوریت و در کمترین زمان ممکن «حکم تخلیه ملک» را دریافت کند اما زمانی که این نوع قرارداد غیررسمی و عادی باشد، دریافت این حکم از محاکم قضایی به‌دلیل جمع‌آوری مستندات و تحقیقات بین ۲ تا ۵‌ ماه به طول می‌انجامد که این ضرر بیشتر متوجه موجران است.»
 مدرس دانشکده حقوق اضافه می‌کند: «دردسر قراردادهای کتبی غیررسمی فقط برای موجرها نیست، امکان دارد که مستأجرها برای دریافت مبلغ رهن ملک اجاره با مالک اختلاف نظر داشته باشند و اینگونه است که باید برای دریافت حق و حقوق خویش راهی دادگاه شوند. بنابراین برای اینکه در اینگونه معاملات دچار ضرر و زیان نشویم باید از راه قانونی آن اقدام و از راه‌های غیررسمی اجتناب کنیم.»
موسی‌پور در این زمینه به موضوع مهمی اشاره می‌کند که کمتر به آن پرداخته شده و آن اجاره دادن املاک اجاره‌ای به غیر است: «متأسفانه در بین پرونده‌هایی که وجود دارد به موضوعاتی برخورد می‌کنیم که عدم‌اطلاع و آگاهی از قانون باعث آن شکایت و طرح دعوا شده است. نمونه آن اجاره دادن املاک اجاره‌ای توسط مستأجران به غیراست که اگر در بند اجاره نامه قید نشده باشد هیچ مانعی ندارد و قانونی است. بنابراین تأکید می‌کنیم که موجران در زمان تنظیم اجاره‌نامه در بنگاه‌های مشاور املاک این متن را قید کنند که «مستأجر حق اجاره دادن ملک مذکور به کسی را ندارد.» با این کار که درنهایت با امضای شاهـدان رسمیـت می‌یـابـد جلوی سوءاستفاده‌های احتـمـالی گـرفته خواهد شد.»

این خبر را به اشتراک بگذارید