تحول در نظافت محلهها
شهردار تهران برای تنظیف شهر حکم جدید صادر کرد
لیلا شریف-روزنامهنگار
نظافت شهری موضوعی است که هر شهروند تهرانی به محض خروج از خانه و قدمزدن در شهر با آن روبهرو میشود و همچون یک بازرس ویژه نظافت با نگاه به کوچه و خیابان، رد زباله و آلودگیهای احتمالی را میزند و اگر مشکلی در این حوزه مشاهده شود، آن را از طریق شهرداری مناطق یا سامانه137 پیگیری میکند.
تلاش برای تمیز ماندن معابر شهر از چنان حساسیتی برخوردار است که در لیست اولویتهای شهرداری جای گرفته و به همین منظور در روزهای اخیر طرح نظافت «محلهمحور» در شهرداری کلید خورد. علیرضا زاکانی، شهردار تهران هفته گذشته در سازمان مدیریت پسماند شهر تهران حضور یافت و در همان جلسه تأکید کرد که نظافت و رفتوروب شهر با یک نگاه ویژه در دستورکار سازمان مدیریت پسماند قرار بگیرد. پس از این تأکید ویژه، رضا محمدی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران درباره برخی انتقادات توضیح داد و گفت: «برنامهریزیهای لازم برای نظافت و نگهداشت محلهمحور انجام شده و هر محله از محلات ۱۲۳گانه شهر تهران علاوه بر نظافت روزانه و عادی خود بهصورت قطعی یکبار در هفته بهصورت ویژه مورد نظافت و شستوشو قرار میگیرد.»
تغییر در نظافت شهری قرار است تحولات مهمی را به همراه بیاورد و گام اول شامل آغاز طرح نظافت «محلهمحور» و ارائه آدرسهای قابل پایش آن برای تمامی شهروندان روی سامانههای سازمان مدیریت پسماند و شهرداری تهران است و بهگفته محمدی در گام بعدی برای رسیدن به شرایط مطلوب نظافت شهر طی 6ماه آینده نیاز به بازنگری در انتخاب و همکاری با پیمانکاران است. رصد و پایش پیمانکاران توسط سازمان مدیریت پسماند نیز یکی از بخشهای مورد توجه سازمان پسماند است که با جدیت و دقت انجام میشود تا این بخش از توان فنی و اجرایی لازم برخوردار باشند. حسین نظری، معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران در گفتوگو با همشهری در رابطه با این تغییر و پایش پیمانکار گفت: تحول در نگهداشت و نظافت شهر در سالهای اخیر مورد بررسی قرار گرفت و با تغییری که اخیرا در حوزه پسماند ایجاد شد، ما برنامه جدیدی را تدوین کردیم که قرار است به شهردار تهران ارائه دهیم تا اصلاح نوع انعقاد قراردادها و اعمال فهرست بهای قرارداد اتفاق بیفتد و شاهد تحول در حوزه پیمانکاری نظافت باشیم. اهمیت طرح نظافت «محلهمحور» موجب شد تا شهردار تهران در حکمی رضا محمدی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند را با حفظ سمت بهعنوان مسئول راهبری و اجرای یکپارچه نگهداشت در حوزه تنظیف شهری منصوب کند. پیش از این مسئولیت نظافت معابر با شهرداریهای مناطق بود و سازمان تنها مسئولیت نظارت را بر عهده داشت اما حالا طی این حکم تمامی مسئولیتها با سازمان پسماند خواهد بود.
در بخشی از حکم صادرشده از سوی شهردار تهران آمده است: «ضروری است ضمن هماهنگی با معاونین محترم خدمات شهری و امور مناطق و با ترسیم برنامه جامع در راستای تحقق این مهم و بهکارگیری تمامی ظرفیتهای بالقوه مدیریت شهری در این حوزه، گامی اثربخش در راستای ارتقای کیفیت خدمات مرتبط با نظافت شهر در شأن شهر و شهروندان فهیم پایتخت بردارید.»
یادمون نره
ایمنسازی شهر در کدام دوره رخ داد؟
روندی که طی 2سال اخیر برای ایمنسازی معابر و ساختمانهای شهری رخ داده برخی را به این باور رسانده که در دورههای گذشته نیز آش همان آش و کاسه همان کاسه بوده است، اما این باور غلط است. در دوره پنجم عدم ایمنسازی گودهای پرخطر، عدم ایمنسازی ساختمانهای پرخطر و عدمپایش ساختمانهای بلندمرتبه ازجمله مواردی بود که رخ داد. این موارد موجب شد تا از ابتدای روی کار آمدن مدیریت شهری اخیر، ایمنسازی پایتخت به هر ترتیب در دستور کار قرار گیرد. گودهای رهاشده تهران ازجمله نقاط خطر بالقوه تهران بود که عملیات عمرانی آنها به هر دلیل متوقف شده بود و هر لحظه احتمال ریزش ساختمانهای مجاور وجود داشت. طی دوره پنجم مدیریت شهری، عدمایمنسازی گودهای پرخطر پدیدهای رایج بود؛ طوری که پیروز حناچی، شهردار وقت در 30فروردین1400 یعنی پایان دوره 4ساله از ایمنسازی 12گود از میان 249گود پرخطر تهران خبر داد. در عین حال طی ماههای گذشته از مدیریت زاکانی و شورای شهر ششم، ایمنسازی گودهای پرخطر تهران پیشرفت 80درصدی داشت. همچنین 251گود پرخطر سال1400 تهران در حال حاضر به 194گود رسیده و 57گود ایمنسازی شدهاند. همچنین در سال گذشته، 17614ساختوساز غیرمجاز در تهران تخریب شد و در 3ماهه اول امسال هم این آمار به 3874مورد رسید و این کار ادامه خواهد داشت. آمار ساختمانهای ناایمن نیز در این دوره از 129 مورد به 93 بنا کاهش یافته است.