با افتخار، ساخت ایران
محققان کشورمان 98 درصد از نیازهای دارویی داخل را تامین میکنند
صنعت داروسازی کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی از دستاوردهای بزرگ و موفقی برخوردار شده و آمارهای وزارت بهداشت نیز موید این موضوع است. بهطوریکه حالا محققان ایرانی در بخش تجهیزات و فرآوردههای دارویی ۹۸درصد از نیاز دارویی کشور را تامین میکنند. به تاکید معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور، پیشرفتهای بخش دارو، درمان و سلامت و توانمندیهای ایران در این حوزه بیشمار است.
کاهش وابستگی در صنعت دارو
این یک ادعا نیست و آمار و عملکردهای صنعت دارویی این سرزمین نشان میدهد ایران توانسته به نتایج مطلوب بیشماری دست یابد. بهطوریکه براساس اعلام مسئولان سازمان غذا و دارو در سال1357، چیزی حدود 25درصد تولید بازار دارویی ایران و معادل 15درصد حجم بازار از نظر ریالی در اختیار صنایع داخلی و شرکتهای چندملیتی بود و این در حالی است که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، صنعت داروسازی ایران به جایی رسیده که قاطعانه میتوان گفت اکنون حدود 98درصد داروهای مورد نیاز کشور با اتکا به توانمندیهای صنایع داخلی تولید میشود. روحالله دهقانی فیروزآبادی، با تأکید براین موضوع معتقد است محققان ایرانی در حوزه تجهیزات و فرآوردههای دارویی ۹۸درصد از نیاز دارویی کشور را تامین میکنند. تولید انواع واکسنها ازجمله 4پلتفرم مستقل واکسن برای کرونا بخشی از این دستاوردها به شمار میرود و تمایل داریم در قالب شرکتهای دانشبنیان فناور و نوپا در این زمینه با ویتنام همکاری و سرمایهگذاری مشترک انجام دهیم.
فعالیت ۴۹۰ مجموعه دانشبنیان در این حوزه
شرکتهای دانشبنیان و فناور یکی از مهمترین حلقههایی هستند که بهعنوان بازیگران اصلی زیستبوم فناوری و نوآوری شناخته میشوند. مرکز شرکتها و مؤسسات دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری نیز بهعنوان متولی اصلی این مجموعهها در تلاش است تا زمینه رشد کمی و کیفی این شرکتها و تجاریسازی محصولات کاربردی آنها در حوزههای مختلف را فراهم کند. یکی از این عرصهها؛ حوزه دارو و فرآوردههای پیشرفته تشخیص و درمان است که در حال حاضر و براساس آخرین آمار منتشر شده توسط مرکز شرکتها و مؤسسات دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، از 8هزارو337 شرکت دانشبنیان ثبت شده در کشور حدود 490مجموعه دانشبنیان در حوزه تولید و تأمین دارو و فرآوردههای پیشرفته تشخیص و درمان فعالیت دارند. همچنین بهگفته امینرضا خالقیان، مدیرکل ارتباطات و امور بینالملل پارک فناوری پردیس، ایران از نظر تنوع تولید دارویی جزو ۱۰کشور اول دنیاست که در محصولات دانشبنیان خود ازجمله فرستندههای رادیویی تلویزیونی در شرایط تحریم به تکنولوژی ساخت و تولید آنها دستیافته است و به ۴۰ کشور صادر میکند. در این زمینه توافق فروش هزار دستگاه همودیالیز ایرانی به کشور ونزوئلا انجام شده و علاوه بر این تا 3سال پیش واردکننده ایمپلنت در حوزه دندانپزشکی بودیم اما اکنون توانستهایم به تولید در این زمینه برسیم.
ظرفیت تولید 3تا4برابر نیاز داخلی
چند روز پیش هم ایمان ایرانمنش، دبیر علمی محصولات ساخته شده نمایشگاه فارمکس۲۰۲۳ درباره کیفیت دارو در ایران اعلام کرده: دارو در ایران طبق مقررات و استانداردهای بینالمللی تولید میشود و شرکتهایی داریم که موفق شدهاند با کمک صنایع بالادستی همچون پتروشیمی، ماده مؤثره مورد نیاز برای محصول نهایی را با بالاترین خلوص تولید و آن را وارد فرایند ساخت کنند. او با بیان اینکه تولید دارو در ایران منطبق با استانداردهای مندرج در دارونامههای بینالمللی صورت میگیرد، گفته: کیفیت داروهای تولیدی در داخل کشور همانند داروهای تولید ژاپن، هند، کرهجنوبی در آسیا و البته کشورهای اروپایی است. نزدیک به 5سال است که عضو این کنوانسیون بازرسی دارویی هستیم، این پادمان در بردارنده پروتکلهایی است که کشورهای عضو آن استانداردها و الزاماتی را در زمینه عملیات بهینه ساخت و آنالیز دارو و بازرسی صنایع دارویی و بالتبع آن نظارت بر کیفیت تولید دارو اعمال میکنند. همچنین به گفته سیدحمید خویی، رئیس انجمن داروسازان تهران، در شرایط فعلی ظرفیت تولید دارو در ایران 3تا4برابر نیاز بازار داخلی است و گرچه کمتر از 5درصد از ظرفیت برای صادرات استفاده میشود و تامین داروی وارداتی 4تا10برابر بیشتر از تولید داخل هزینهبر است اما به لحاظ پشتوانه علمی و برخورداری از توانمندیهای فناورانه، وضعیت صنعت داروسازی بسیار خوب است. البته صنعت دارو در جهان به سرعت در حال پیشرفت است و داروهای جدید هم بهشدت گران هستند و تولید آنها سرمایههای بیشتری میطلبد. واردات برخی از داروها برای یک دوره درمانی چیزی حدود یکمیلیارد تومان هزینه دارد اما میتوان در کشور با قیمت کمتری تولید کرد.