مهمانی غدیر فرصتی نو در هنگامه جنگ روایتها
حجتالاسلام علیاصغر سهرابی-معاون راهبردی و توسعه راهبری سازمان تبلیغات اسلامی
1 حقیقت جنگی که امروز درگیر آن هستیم، جنگ شناختی است؛ جنگی که در آن، دشمن تلاش میکند در نظام محاسباتی ما اختلال ایجاد کند و شناخت ما از خودمان را تحریف کند؛ برآورد ما از وضعیتی که در آن هستیم را به نفع خودش رقم بزند و زاویه دید ما به مسائل را بهگونهای تنظیم کند که آنچه میبینیم و تحلیل میکنیم، در نهایت به نفع او تمام شود.
2 یکی از مهمترین وجوه این جنگ شناختی، در میدان جنگ روایتها شکل میگیرد. امروز، روایت، عاملی بسیار قدرتمند در خلق پیوستگی و انسجام قلمداد شده است که میتواند کنشهای جمعی پردامنهای را در جامعه ایجاد کند. در دنیای امروز، با توسعه ارتباطات، روایت، تبدیل به یک فناوری قدرتمند و سریع برای ایجاد تفاهم، پیوستگی و انسجام و ابزاری کارآمد و پرکاربرد برای خلق کنشهای اجتماعی شده است. امروز پدیده روایت، مورد توجه دانشهای مختلف قرار گرفته است و موضوعی زنده و بین رشتهای است. از وجوه قدرت روایت، این است که ورای استدلالها و واقعیتها، واقعیت منتخب خود را
به سرعت، میسازد و منتظر گفتوگو و استدلال و استناد نمیماند.
3 قدرتمندترین روایت، آن است که در متن یک رویداد اجتماعی با مشارکتی وسیع و مجموعهای متکثر و متراکم از کنشها خلق میشود. در چنین پدیدهای، روایت، ضمیمهای بر رویداد نیست. مولودی است که در دل رویداد متولد میشود و برمیآید. چنین روایتی، نه حاصل تجمیع خردهروایتها در ذهن جامعه است و نه برآمده از تصویرسازیهای وهمانگیز دنیای مجازی و نه برساخته از ذهنیتها و تفسیر و تحلیلهای ناظران.
4 مهمانی غدیر را میتوان در همین افق تفسیر و تبیین کرد. مهمانی غدیر، رویدادی است بزرگ که در متن آن، بار دیگر روایتی از عظمت و ایمان یک ملت خلق شد و به وضوح، فرادید دوست و دشمن قرار گرفت. مهمانی غدیر، فرصتی نو برای بروز خوبیهای مردم است و زمینهای تازه برای روایت باوری که در عمق جان آحاد ملت، جاری است. این جشن، ایمان مردم را به صحنه عمل صالح آورد و درست در نقطه تخاصم با دشمنی قرار گرفته که امید و ایمان و اتحاد آنان را نشانه رفته است. مهمانی غدیر، هم دشمنان این مردم را به غیظ آورد، و هم تصویری دلانگیز در مقابل دیدگان خود مردم نهاد و بیش از پیش، آنان را به داراییهایشان واقف کرد.
5 اگر جنگ امروز، جنگ روایتهاست، جهاد در این جنگ، مجاهدت در میدان جهاد تبیین است؛ لذا آنان که در مهمانی غدیر مشارکت کردند؛ چه آنان که خدمت کردند و چه آنان که شرکت کردند، باید خود را مجاهدی در میدان تبیین ببینند. چرا که در این فعل عظیم جمعی، معانی بلند و پیامهای قدرتمندی خلق شد که همه معطوف به تبیین حق در صحنه جامعه بود. آحاد مردم ایران، در مهمانی غدیر، این حقیقت را تبیین و روایت کردند که عمیقاً اهل ایمان و ولایت و اخوت و امیدند. تا باد، چنین بادا!