• چهار شنبه 5 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 23 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 25
یکشنبه 21 خرداد 1402
کد مطلب : 194179
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/2RO2W
+
-

جاده ادویه؛ سنگفرشی از دوران باستان

شاخه‌ای فرعی از جاده ابریشم که تجارت ادویه در آن رونق داشته است

جاده ادویه؛ سنگفرشی از دوران باستان

پوره یا پهرک که در گذر زمان فهرج نامیده شد، شهری است از توابع کرمان و همسایه سیستان و بلوچستان که در گذشته‌های دور جاده شاهی از آن می‌گذشته است، جاده‌ای  داردبه نام ادویه یا فلفل که به‌تازگی با توفان شن از دل خاک بیرون آمده است.
فصل وزش باد گرم و سوزناک لوار است؛ همان بادی که در میانه بهار شروع به وزیدن می‌کند و خرما‌پزان آغاز می‌شود.
همین باد لوار بود که جاده سنگفرش ادویه را از دل خاک بیرون آورد. باد به استقبال ما هم آمده بود. هر کاری کردیم نگذاشت فیلم بگیریم؛ هی شن‌ها را از روی زمین بلند کرد و ریخت در چشمانمان. قرار شد صبح زود قبل از اینکه باد لوار از خواب بیدار شود، سروقت جاده ادویه برویم.
5صبح راه افتادیم. از فهرج تا جاده ادویه 40دقیقه‌ای راه بود. قبل از اینکه به آنجا برسیم برجی بلند و آجری از دور نمایان شد. باد لوار چند هزار سالی است که این اطراف می‌وزد. اهل آتش است و عاشق وزیدن در لابه‌لای خوشه‌های درخت خرما.
هرجا که خرما باشد، باد لوار هم هست. آن روزها که جوان‌تر بود به پر و پای کاروان‌ها می‌پیچید و توفان شن به‌راه می‌انداخت تا مسیرشان را گم کنند. بعدها که کاروان‌ها از دستش کلافه شدند این برج بلند را ساختند و فانوسی شد در قلب کویر تا راهشان را گم نکنند. بالای برج مخروطی‌شکل در ارتفاع 17متری از سطح زمین سرتاسر کویر دیده می‌شود. دیواره‌هایش پنجره‌هایی دارد که در آن آتش می‌افروختند تا راهنمای کاروانیان باشد. بعدها این شاهکار معماری به دستور نادرشاه افشار  بازسازی شد و به میل نادری معروف است که 900سال قدمت دارد. با فتح دهلی توسط نادرشاه قسمتی از هندوستان هم به سرزمین پهناور ایران اضافه شد و تجارت ادویه رونق گرفت؛ ادویه‌هایی چون دارچین و زنجبیل و به‌طور خاص فلفل که از کالاهایی مهم در تجارت ایرانیان به شمار می‌رفت. فلفل در آن دوران، ادویه‌ای گرانبها بود و حکم طلا را داشت و تنها ثروتمندان قادر به خرید و استفاده آن بودند.
هنوز لوار خواب بود که ما قدم در جاده ادویه گذاشتیم و در شگفتی‌ جاده‌ای به این زیبایی که درست در کنار محور مواصلاتی کرمان-زاهدان است، مانده بودیم؛ جاده‌ای که هنوز در دست کاوش است. سنگ‌هایش با رنگ‌های سفید، سیاه و قرمز زمین را فرش کرده و می‌رود تا دوباره زیر شن‌های داغ کویر پنهان شود.
باد لوار کم‌کم از خواب بیدار شد و هو هوکنان داشت می‌آمد سراغمان که سریع بساط‌مان را جمع کردیم و راه ‌افتادیم.



راهنمای گردشگری
جاذبه‌ای که غافلگیرتان می‌کند
اگر با خواندن این گزارش دلتان خواست سری به جاده ادویه بزنید و به دوران باستان سفر کنید می‌توانید با خودروی شخصی به کرمان و سپس با طی مسیری 250 کیلومتری در مدت زمان حدودا 3 ساعت به فهرج کرمان برسید.
فهرج شهری است در حاشیه کویر لوت با جاذبه‌های فراوان. برای رفتن به جاده ادویه باید وارد راه مواصلاتی کرمان- زاهدان شوید و یا  مسیر میل نادری را در روی نقشه پیدا کنید و کمی‌ جلوتر از آن در سمت راست؛ جاده ادویه به طول 40 کیلومتر دیده می‌شود.
اگر یک رانندگی طولانی از حوصله شما خارج است می‌توانید گزینه‌ دیگری که سفر هوایی به کرمان است را انتخاب کنید و سپس از آنجا با خودروی دربستی خودتان را برای دیدن یک جاذبه هیجان‌انگیز آماده کنید.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید