بنیآدم اعضای یکدیگرند ...
معصومه حیدری پارسا- روزنامه نگار
مهمترین مشکل در موضوع اهدای اعضا و نسوج پیوندی ناآگاهی عموم مردم از فرایند اهدای عضو است. اهدای عضو از فرد مرگ مغزی دارای مراحلی است که متأسفانه ناآگاهی از آن سبب ایجاد باورهای غلط و در نتیجه مرگ عزیزان لیست انتظار خواهد شد. درخصوص فرایند اهدای عضو، قدم اول، شناسایی موارد مشکوک به مرگ مغزی است. با دکتر مجتبی مخبر دزفولی، رئیس واحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی درباره مراحل و سؤالات احتمالی پیوند اعضا گفتوگو کردهایم.
واحد فراهمآوری اعضا و نسوج در ایران از چه زمانی شروع بهکار کرد و چه تعداد عضو دارد؟
واحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی از سال 1383با هدف نجات جان بیماران نیازمند به عضو در بیمارستان دکتر مسیحدانشوری شروع بهکار کرد. این مرکز با تحت پوشش قرار دادن حدود 6میلیوننفر از جمعیت ایران بزرگترین واحد فراهمآوری اعضا و نسوج ایران بهشمار میآید.
وضعیت اهدای عضو در مقایسه با مرگ مغزی در کشورمان چگونه است؟
با توجه به آمار بالای مرگ مغزی در ایران و وجود 25هزار بیمار در لیست انتظار پیوند تا رسیدن به نقطه مطلوب و نجات جان عزیزان چشمانتظار راه سختی در پیش داریم.
رسالت اصلی واحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی بحث درمان و اهدای عضو است. با این حال بخشهای مختلفی ازجمله آموزش، پژوهش و فرهنگی نیز دارد که برای حفظ و بهبود عملکرد آن نیازمند همکاری و همیاری بسیاری از دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی و عموم جامعه است.
پس از شناسایی مرگ مغزی چه مراحلی طی میشود تا اهدای عضو انجام شود؟
پس از شناسایی مورد مشکوک به مرگ مغزی، حضور پزشک هماهنگکننده اهدای اعضا بر بالین بیمار و ارائه گزارش تشخیص اولیه ضروری است. نیروهای متخصص مرکز نیز در نخستین فرصت بر بالین بیمار حاضر میشوند تا هم مصاحبه اولیه از خانواده و هم معاینات را انجام دهند. پس از تشخیص اولیه، مراقبتهای اختصاصی مرگ مغزی با هماهنگی پزشک معالج آغاز میشود. درصورت تأیید اولیه شرایط مرگ مغزی و اطمینان از امکان اهدای عضو، صحبت با خانواده در مورد وقوع مرگ و بهدنبال آن بحث اهدای عضو در دستور کار قرار میگیرد. در واقع بعد از تشخیص اولیه مرگ مغزی و بررسی اینکه آیا فرد میتواند اهداکننده مناسبی باشد یا نه، از خانواده درجهیک بیمار متوفی برای حضور در بیمارستان مبدا دعوت میشود.
خیلی سخت است که اعضای خانواده بپذیرند عضوی از بدن عزیزشان اهدا شود. چگونه موضوع را با آنها مطرح میکنید؟
خانوادههایی که عزیزشان مرگ مغزی شده در بدترین شرایط روحی قرار دارند و در ابتدا این امر را انکار میکنند و امید به برگشت فرد مرگ مغزی به زندگی باور غلطی است که ناشی از نداشتن اطلاعات کافی درباره فرق کما و مرگ مغزی است. در مرگ مغزی سلولهای مغز کاملا تخریب شده و ارتباط مغز و سیستم عصبی با سایر اندامهای بدن بهطور کامل قطع شده است؛ این وضعیت غیرقابلبازگشت است.
در کما سلولهای مغز بهطور کامل تخریب نشده و عملکرد آنها دچار اختلال شده است. در کما مغز بهدلیل آسیبهای مختلف قادر به پاسخگویی به محرکهای محیطی نیست. در حالت کما فرد زنده است و در این حالت بههیچعنوان عضوی اهدا نمیشود، چراکه فرد زنده است.
نکته مهم دیگری که با آن مواجهیم این است که تا خانواده مرگ عزیزشان را قبول نکردهاند نباید در مورد اهدای عضو صحبتی با آنها شود. چراکه فشار روحی و روانی شدیدی به خانواده وارد خواهد شد و در بیشتر مواقع امر اهدای عضو را با مشکل همراه میکند. و این کار حتما باید توسط افراد آموزشدیده انجام شود.
درباره نحوه جلب رضایت خانواده برای اهدای عضو توضیح دهید.
بعد از پشت سر گذاشتن مرحله دشوار طرح مسئله رخداد مرگ مغزی و امکان اهدای عضو، گرفتن رضایت خانواده در رأس کار ما قرار میگیرد.
پس از تأییدات مرگ مغزی و تأیید نماینده پزشکی قانونی و مشخص شدن اعضای قابل اهدا رضایت نهایی اهدای عضو با حضور اولیای دم در واحد فراهمآوری اخذ میشود و تکتک اعضای قابل اهدا به اطلاع خانواده رسانده میشود تا در مورد اهدای هر عضو تصمیمگیری شود.
به خانواده اهداکننده هزینهای برای اهدای عضو پرداخت میشود؟
به هیچعنوان موضوع مالی مطرح نیست و هیچ هزینهای به خانواده اهداکننده بابت اعضای اهدایی پرداخت نمیشود و از گیرنده هم بابت عضو پیوند شده هزینهای دریافت نمیشود و حتی هزینه عمل پیوند و مدت بستری کاملا رایگان است و بیمار پیوند شده تنها هزینه داروهای خاص مورد نیاز بعد از پیوند را پرداخت میکند. به این نکته هم توجه کنید که آیا برای عضوی که جان یک انسان را نجات میدهد میتوان قیمتی تعیین کرد؟
خانوادهها میتوانند برای اهدای عضو فرد خاصی را انتخاب کنند؟
گاهی خانوادهها بیان میکنند که تنها درصورتی رضایت به اهدا میدهند که فرد گیرنده را بشناسند؛ در جواب این عزیزان باید گفت طبق قانون بههیچعنوان امکان این امر وجود ندارد و گیرنده و خانواده اهداکننده نباید با یکدیگر آشنا شوند. یکی از دلایل این امر حساس بودن عمل پیوند است؛ هرگونه هیجان و استرسی در فرد گیرنده باعث پس زدن پیوند خواهد شد. البته برای آرامش خانوادهها تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که پس از گذشت چند روز از پیوند، درباره موفقیتآمیز بودن و سلامتی حال گیرنده و جنسیت و سن او اطلاعاتی به خانوادههای اهداکننده بدهیم. البته برخی ملاقاتها توسط تیمهای تخصصی بررسی و انجام میشود.
چگونه کارت اهدای عضو بگیریم؟
کارت اهدای عضو صرفا نشاندهنده رضایت قلبی هر شخص برای اهدای عضو در زمان مرگ مغزی است و جنبه قانونی ندارد و رضایت خانواده شرط اصلی آن است. برای دریافت کارت عضویت به سایت ehda.ir مراجعه و در قسمت ثبتنام مشخصات خود را وارد کنید. بلافاصله پس از پر کردن و تکمیل فرم، ثبتنام شما قطعی میشود و همان لحظه میتوانید کارت خود را ذخیره و چاپ کنید. اطلاعات داوطلبان دریافت کارت بلافاصله وارد سامانه کشوری کارت اهدای عضو شده و در آن ذخیره میشود.
به این نکته توجه داشته باشید که پس از ثبتنام در سایت، حتما نزدیکان و خانواده خود را از تصمیمتان آگاه کنید و در وصیتنامه قانونی خود نیز رضایت خود را قید کنید.