خبر خوش برای مستأجران
قرارداد رایگان
امکان ثبت قراردادهای اجاره و دریافت رایگان کد رهگیری فراهم شد
احمد میرخدایی- روزنامهنگار
با آغاز فعالیت سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور در سطح ملی، امکان ثبت قراردادهای اجاره و دریافت رایگان کد رهگیری برای این قراردادها فراهم شد و افراد بدون نیاز به وساطت مشاوران املاک میتوانند به ثبت قرارداد اجاره خود در این سامانه و دریافت کد رهگیری معتبر و رایگان اقدام کنند.
به گزارش همشهری، کمتر از 4ماه تا پایان ضربالاجل دولت، مالیاتستانی از خانههای خالی در 15شهریور باقی مانده و خانههایی که در سامانه ملی املاک و اسکان ثبت نشده باشند ضمن قرار گرفتن در زمره خانههای خالی، مشمول مالیات پلکانی خواهند شد. در این شرایط همه سرپرستان خانوار اعم از مالک و مستأجر مکلف به ثبت اطلاعات مالکیتی و اقامتی خود بهصورت خوداظهاری در این سامانه هستند و اکنون در حرکتی جدید، فرایند صدور کد رهگیری نیز به این سامانه اضافه شده است که به صاحبان قراردادهای اجاره غیررسمی یا تاریخ گذشته کمک میکند تا بدون صرف هیچ هزینهای کد رهگیری در یافت کنند.
ماجرا چیست؟
سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور یکی از زیرمجموعههای سامانه ملی املاک و اسکان است که از 29فروردینماه بهصورت آزمایشی در استان یزد فعال شد. این سامانه که فعالیت استانی آن در گزارش همشهری با عنوان «ساماندهی بازار اجاره از معبر بنگاههای املاک» مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود، حالا بهصورت کشوری فعال شده و صدور کد رهگیری رایگان برای همه قراردادهای اجاره 6دانگ را در بر میگیرد. این سامانه در راستای اجرای ماده 18قانون جهش تولید مسکن راهاندازی شده که رصد و نظارت بر بازار مسکن، ثبت همه معاملات املاک و مستغلات و دریافت کد رهگیری را الزامی دانسته است. طبق این مادهقانونی، صدور کد رهگیری برای متعاملین در بنگاههای مشاوران املاک، باید توسط بنگاهها دریافت شود و کد رهگیری برای سایر متعاملین، بدون مراجعه به بنگاهها و البته بهصورت رایگان در «سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور» به نشانی https://srem.ir صادر خواهد شد.
مکث
سرنوشت بنگاههای املاک چه میشود؟
طبق قانون، صدور کد رهگیری برای همه معاملات املاک و مستغلات اجباری است و معاملات این حوزه چه بهصورت رسمی در بنگاهها انجام شود و چه بهصورت توافقی بین دو طرف معامله به نتیجه برسد، باید به یکی از روشهای موجود کد رهگیری دریافت کند. در این میان، تسهیل صدور کد رهگیری در سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور که در فاز اول مشمول قراردادهای اجاره 6دانگ شده و در فاز بعدی همه قراردادهای املاک و مستغلات را در بر میگیرد، منافاتی با فعالیت بنگاههای مشاور املاک ندارد و این صنف همچنان بهعنوان دلال حوزه املاک و براساس ضوابط و قوانین موجود فعالیت خواهد کرد. در حقیقت، هر معاملهای که دو طرف یا یکی از طرفهای آن توسط مشاور املاک جوش بخورد، صدور کد رهگیری آنهم توسط همان مشاور املاک انجام خواهد شد اما عقد قراردادهای توافقی و تمدید قراردادهای موجود که پیشازاین فقط با مراجعه به بنگاه و پرداخت حقالتحریر، کد رهگیری دریافت میکرد، حالا از طریق سامانه معاملات املاک و مستغلات و بهصورت رایگان انجام خواهد شد.