• پنج شنبه 20 دی 1403
  • الْخَمِيس 9 رجب 1446
  • 2025 Jan 09
شنبه 6 اسفند 1401
کد مطلب : 186395
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pgz7X
+
-

اجرای طرح جمع‌آوری و امحای داروهای تاریخ مصرف گذشته

مردم از طریق داروخانه‌ها می‌توانند در این طرح شرکت کنند

مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو، از اجرای طرح جمع‌آوری و امحای داروهای تاریخ مصرف‌گذشته و بلااستفاده در پایان سال‌جاری و ابتدای سال آینده خبر داد.

نوشین محمدحسینی با اعلام این خبر گفت:‌ اکنون مردم داروهای بلااستفاده را جمع‌آوری و دسته‌بندی کرده و بعد صبر کنند تا ما لیست داروخانه‌ها را برای تحویل این داروها اعلام کنیم.
او با بیان اینکه ورود برخی داروها به طبیعت بسیار خطرناک است تأکید کرد؛ داروسازان می‌توانند برخی از داروهای بلااستفاده و تاریخ مصرف‌گذشته را در داخل داروخانه امحاء کرده و از بین ببرند که روش‌های خاص خودش را دارد.
او با اشاره به روش‌های از بین بردن داروها ادامه داد: گاهی اوقات داروها را کپسوله می‌کنیم و با این اقدام دارو نمی‌تواند تجزیه و وارد محیط‌زیست شود و بعد آنها را دفع می‌کنیم. روش دیگر این است که داروها را می‌سوزانند. باید توجه کرد که اگر داروها را در فضای معمولی بسوزانید، دود و ضایعات آن آسیب‌های فراوانی به محیط‌زیست می‌زند، اما در مراکز امحاء فیلترهای مخصوصی برای این کار وجود دارد؛ به‌طوری که داروها در درجات مختلف و حرارت خاصی باید سوزانده شوند یا در حلال‌های مخصوص حل شده و بعد سوزانده شوند که این دستگاه‌ها دارای فیلترهایی هستند که اجازه نمی‌دهند مواد مضر داروها وارد طبیعت شود. بنابراین امحای دارو باید در شرکت‌هایی انجام شود که آمادگی و تاسیسات این کار را دارند که خوشبختانه در کشور ما چندین شرکت امحاءکننده داریم که تاسیسات آنها بسیار عالی و فوق‌پیشرفته هستند.
محمدحسینی یادآور شد: بر همین اساس در سال‌گذشته که طرح جمع‌آوری داروهای تاریخ‌ مصرف‌ گذشته را اجرا کردیم، یکی از این شرکت‌ها با ما همکاری کرد و تمام داروهای جمع‌آوری شده را در بسته‌بندی‌های پلمپ شده و مشخص با پلمپ‌های شماره‌دار تحویل گرفت و در حضور نماینده وزارت بهداشت و محیط‌زیست، پلمب باز شد و بسته به جنس و شکل دارو در قسمت‌های مختلف امحاء شد. امسال نیز این برنامه را اجرا می‌کنیم. او با بیان اینکه مردم از طریق داروخانه‌ها می‌توانند در این طرح شرکت کنند، گفت: مردم باید داروهایشان را جمع‌آوری کرده و در خانه دسته‌بندی کنند. حتما داروهای جامد را از داروهای مایع مانند شربت و... جدا کرده و در 2بسته‌بندی جداگانه جمع‌آوری کنند. در عین حال اگر توانستند فهرست این داروها را هم تهیه کنند و همراه با داروها به داروخانه تحویل دهند. بنابراین حتما داروهای مایع و جامد را جدا و داروها را در بسته‌هایی جمع‌آوری کنند و فعلا داروهای تاریخ مصرف گذشته را در خانه نگه دارند تا زمانی‌که ما اعلام کنیم که چه زمانی و به کدام داروخانه‌ها تحویل دهند.
محمدحسینی با بیان اینکه برنامه دریافت داروهای جمع‌آوری شده در داروخانه‌ها را احتمالا ابتدای ۱۴۰۲ انجام می‌دهیم، گفت: مردم در این ایام که خانه‌تکانی می‌کنند، داروهای تاریخ مصرف گذشته و بلااستفاده خود را دور نریزند و آنها را در جعبه‌هایی جمع کنند و نگه دارند تا زمانی‌که داروخانه‌ها را مشخص و اعلام کنیم.
او با بیان اینکه امسال هم این طرح فقط در تهران اجرا می‌شود، گفت: 3 دانشگاه علوم پزشکی تهران و شعبه تهران انجمن داروسازان برای اجرای این برنامه، اعلام آمادگی کرده‌اند. حال اگر شعب دیگر انجمن در سراسر کشور و سایر دانشگاه‌های علوم پزشکی هم در این مسیر داوطلب شوند، قطعا ما برنامه را در کل کشور توسعه می‌دهیم. بر این اساس تلاش می‌کنیم تا حد امکان اجازه ندهیم که دارویی وارد محیط‌زیست شود.
محمدحسینی گفت: در سال گذشته از ۳هزار داروخانه تهران، ۱۰۰ داروخانه در طرح جمع‌آوری داروهای تاریخ مصرف گذشته و بلااستفاده شرکت کردند که مردم به ۵۰ داروخانه مراجعه کرده و  داروهایشان را تحویل دادند. در این فرایند در سال گذشته نزدیک به 2 تن دارو جمع‌آوری و امحاء شد که امیدواریم در سال آینده با اطلاع‌رسانی بیشتر، این میزان افزایش یابد. بنابراین اکنون مردم داروهای بلااستفاده را جمع‌آوری و دسته‌بندی کنند و بعد صبر کنند تا ما لیست داروخانه‌ها را برای تحویل این داروها اعلام کنیم. در عین حال اگر اشیای تیز و برنده مانند سرنگ و... دارند، آنها را هم در یک بطری گذاشته و در آن را ببندند. در عین‌حال اگر کسی به بیماری قابل انتقالی مبتلاست، روی آن بطری بنویسند که بیماری که از این سوزن‌ها استفاده کرده، به بیماری قابل انتقال مبتلاست و سپس بعد از اعلام لیست داروخانه‌ها، آنها را هم تحویل دهند. او درباره هزینه‌های مورد نیاز برای اجرای این طرح گفت: سال گذشته شرکت امحاءکننده به‌صورت رایگان و داوطلبانه در راستای مسئولیت اجتماعی این اقدام را انجام داد، شرکت‌های پخش، ماشین‌هایشان را برای حمل داروها به‌صورت رایگان در اختیار ما گذاشتند و داروخانه‌ها نیز به‌صورت داوطلبانه همکاری کردند و هزینه‌ای نداشت، اما طبیعتا اگر قرار باشد این طرح به‌صورت سالانه اجرا شود، هزینه‌ دارد و باید اعتباراتی برای آن در نظر گرفت که تلاش می‌کنیم این برآورد اعتباری را انجام داده و اعلام کنیم.

این خبر را به اشتراک بگذارید