• شنبه 29 اردیبهشت 1403
  • السَّبْت 10 ذی القعده 1445
  • 2024 May 18
یکشنبه 23 بهمن 1401
کد مطلب : 185317
+
-

خدمتگزاری بی‌پایان

مردی از قریه فیروزآباد که با حقوق نمایندگی مجلس بیمارستان ساخت

گزارش
خدمتگزاری بی‌پایان

زهرا بلندی-روزنامه‌نگار


در قریه‌ای کوچک در ۶کیلومتری شهرری چشم به جهان گشود اما قبل از وداع با دار فانی، برای رفع نیازهای مردم اقدامات بسیاری انجام داد و باعث شد نامش برای همیشه در شهرری ماندگار شود. مرحوم سیدرضا فیروزآبادی، سال۱۲۵۳ شمسی در روستایی متولد شد که نام فیروزآباد را یدک می‌کشید. او پس از تولد، هم دوران کودکی‌ و نوجوانی خود را در همین قریه گذراند اما بعد از اتمام دوره ابتدایی در زادگاهش، به قصد ادامه تحصیل راهی تهران شد. ابتدا در مدرسه آصفیه نزدیک مسجد جامع اقامت کرد ولی پس از چندی، برای تکمیل تحصیلات خود به نجف مشرف شد. فیروزآبادی بیشتر به اقدامات عام‌المنفعه و خداپسندانه‌اش شناخته می‌شود اما او در امور سیاسی کشور هم فعالیت چشمگیری داشت. وی در سال‌۱۲۸۵ خورشیدی در نهضت مشروطه شرکت کرد. در سال۱۲۹۳ از طرف اهالی شهرری و تهران نماینده غار و فشافویه (شهرری) در دوره سوم مجلس شورای ملی شد و همچنین در دوره‌های ششم و هفتم و چهاردهم به نمایندگی از مردم تهران، ری و حومه به سمت نمایندگی این مجلس انتخاب شد.

افتتاح بیمارستان فیروزآبادی
جالب این است که او در تمام این مدت حقوقی از مجلس نگرفت، مگر برای پرداخت مخارج ساخت بناهایی ارزشمند با هدف رفع نیازهای مردم که یکی از مهم‌ترین آنها تأسیس بیمارستان فیروزآبادی برای مردم شهرری بود که در دوم آذر سال ۱۳۱۳ شمسی افتتاح شد. داستان از این قرار بود که فیروزآبادی تا دوره هفتم از حقوق نمایندگی‌ خود استفاده نکرد اما وقتی متوجه شد که اگر حقوق خود را دریافت نکند حقوقش به صندوق دولت برگردانده می‌شود، تصمیم گرفت برای پولی که در دوره‌های مختلف به او پرداخت‌شده مصرفی به نفع عامه پیدا کند و حقوق نمایندگی خود در این چهار دوره را صرف خرید باغ حرمت‌الدوله درشهرری به مساحت ۵۲هزار مترمربع کرد که مریضخانه فیروزآبادی و بعدها بیمارستان فیروزآبادی در آن بنا نهاده و وقف شد.

لعنت بر کسی که تخلف نماید
سردر معروف فیروزه‌ای‌رنگ مریضخانه فیروزآبای نیز که در زمره آثار ثبت‌شده میراث فرهنگی است، در ضلع جنوب شرقی بیمارستان واقع شده و جمله معروفی نیز بر آن نقش بسته «این مریضخانه وقف است برای فقرا و رعایا و غربا و بیچارگان. لعنت بر کسی که تخلف نماید.»
این انسان وارسته و بزرگ در آغاز با ساختن ۲ اتاق، درمان مریض‌ها را آغاز کرد و بعد روند تکمیل و توسعه کمی و کیفی بیمارستان را همچنان ادامه داد تا جایی که هنگام مرگش، مجهز به ۶۰۰ تختخواب و درمانگاه و... و در زمره بزرگ‌ترین بیمارستان‌های کشور محسوب می‌شد که جز درمان بیماران، بعدها پزشکان و استادان بسیاری در آن پرورش یافتند و اکنون به‌عنوان یک بیمارستان جنرال تخصصی و درجه‌یک در شهرری به ارائه خدمات درمانی می‌پردازد و با دارابودن حدود ۱۰۰تخت ویژه آی سی‌یو، سی‌سی‌یو و پست سی‌سی‌یو به‌عنوان مرکز تخصصی بخش‌های ویژه قلب در شهرری و جنوب تهران و تحت‌پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران است.

مکث
ساخت مسجدی با معماری بی‌نظیر




یکی دیگر از خدمات عام‌المنفعه این عالم خستگی‌ناپذیر تأسیس ده‌ها مسجد در مناطقی چون ری، فیروزآباد، عمادآور و شهریار بود. بزرگ‌ترین این مساجد، مسجد جامع فیروزآبادی است که در شهرری قرار دارد و با مناره‌ای بلند و زیبا، منظره باشکوهی به‌وجود آورده است. معماری و تاریخچه مسجد فیروزآبادی برای مورخان و متخصصان علم معماری خالی از جذابیت نیست، ولی این مسجد به‌دلیل وجود مزار و آرامگاه واقف خود آقای سیدرضا فیروزآبادی و شخصیت‌های نام‌آوری مانند جلال‌آل‌احمد شهرت دارد. آیت‌الله حاج‌سیدرضا فیروزآبادی روحانی خیر، سرانجام در ۱۴ مرداد ۱۳۴۴ درگذشت و در مقبره‌ای که در جنب بیمارستان برای خود بنا کرده بود، مدفون شد. در مقبره فیروزآبادی شهرری، چهره‌هایی چون خلیل ملکی، جلال‌آل‌احمد و محمد همایون نیز مدفون هستند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید