• پنج شنبه 20 دی 1403
  • الْخَمِيس 9 رجب 1446
  • 2025 Jan 09
یکشنبه 23 بهمن 1401
کد مطلب : 185305
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nZO1P
+
-

قاضی خوش‌فکر دادگاه لواسانات از مجازات‌های جایگزین برای جرائم کم اهمیت استفاده می‌کند

کمک به دانشجویان نیازمند به جای رفتن به زندان

گزارش
کمک به دانشجویان نیازمند به جای رفتن به زندان

الهه فراهانی-روزنامه‌نگار

قاضی خوش‌فکر دادگاه لواسانات در تازه‌ترین رأی خود، حکم داد که مردی که لیسانس حقوق داشت و با معرفی خود به‌عنوان وکیل مرتکب جرم شده بود، به جای رفتن به زندان، برای 8دانشجوی حقوقی که تحت پوشش بهزیستی هستند، کتاب و بسته‌های آزمون وکالت تهیه کند. قاضی میثم‌حسین‌پور پیش از این و زمانی که دادیار دادسرای ویژه سرقت بود هم به‌دلیل تصمیمات قضایی که گرفته بود، مشهور شده بود. او یک‌بار به‌دلیل اینکه تصور می‌کرد در پرونده‌ای در وظایفش کوتاهی کرده، قرار بازداشت 24ساعته خودش را صادر کرد و خواستار رسیدگی به پرونده خودش شد و یا در پرونده دیگری وقتی متوجه سرقت لوله آب در یکی از پارک‌های تهران شد، از آنجا که سارق شناسایی نشده بود، خودش هزینه آن را پرداخت کرد تا لوله آب سریع‌تر ترمیم شود. وی بعدها وقتی پشت میز بازپرسی دادسرای جنایی تهران نشست، در اقدامی نوآورانه تصمیم گرفت خودنویسی را که زمان دادیاری از آن برای صدور قرار منع تعقیب متهمان و آزادی آنها استفاده می‌کرد، بفروشد و پولش را خرج آزادی زندانیان مالی کند. با خرید خودنویس از سوی یک خیر دست‌کم 100زندانی آزاد شدند اما این همه کارهای منحصربه‌فرد آقای قاضی نبود. او زمانی که بازپرس جنایی بود با همکاری اعضای تیم ملی کشتی آزاد و فرنگی، جام و 2پیراهن ملی‌پوشی را فروختند و با پول آنها چندین زندانی دیگر را آزاد کردند و حالا که به‌عنوان رئیس شعبه102 دادگاه لواسانات، در حال قضاوت است، تلاش می‌کند با استفاده از آرای جایگزین حبس، از ورود افرادی که برای نخستین بار مرتکب جرائم سبک شده‌اند به زندان جلوگیری کند. گفت‌وگو با این قاضی خوش‌فکر را بخوانید.
از حکم‌های جایگزینی بگویید که تاکنون برای مجرمانی که سابقه‌ کیفری نداشته‌اند صادر کرده‌اید.
در مدت 2ماهی که رئیس شعبه102 دادگاه لواسانات شده‌ام، در پرونده‌هایی که جرائم رخ داده کم اهمیت بوده و یا شاکی رضایت داده، از مجازات جایگزین به جای فرستادن متهم به زندان استفاده کرده‌ام. در این دو ماه، 3حکم مجازات جایگزین استفاده کرده‌ام که آخرین مورد مربوط به فردی بود که برای نخستین مرتبه مرتکب جرم شده بود.
جزئیات این پرونده را توضیح می‌دهید؟
مردی بود که به تازگی لیسانس حقوقش را گرفته بود و در یک سازمان دولتی کار می‌کرد. ظاهرا او در یک دورهمی شرکت کرده و از یکی از آشنایانش شنیده بود که یک زمین در لواسانات دارد اما سند تک‌برگ ندارد و برای گرفتن این سند با مشکل روبه‌رو است. متهم به دروغ خود را وکیل معرفی کرده و با گرفتن مبلغ 20میلیون تومان وکالت پرونده آن فرد را به‌عهده گرفت اما در نهایت وقتی نتوانست کاری برای موکلش انجام دهد، دروغش فاش شد و با شکایت شاکی، دستگیر شد. پس از صدور کیفرخواست، پرونده را به شعبه من فرستادند. متهم کارمند یک سازمان دولتی و به‌شدت پشیمان بود. از سوی دیگر مرد با آبرویی بود و هیچ سابقه کیفری نداشت. صرفا چون تازه لیسانس حقوقش را گرفته و آشنایی به مسائل حقوقی داشت، چنین ادعایی را مطرح کرده بود و وقتی متوجه شدم که به‌شدت پشیمان است به جای حبس از مجازات جایگزین استفاده کردم.
در این پرونده، چه حکمی صادر کردید؟
متهم محکوم به خرید 8بسته و مجموعه کتاب آزمون وکالت برای 8دانشجوی تحت پوشش بهزیستی در رشته وکالت شد. راستش این مجموعه کتاب‌ها گران است و کمک بزرگی برای دانشجویان تحت پوشش بهزیستی خواهد شد.
مجازات این متهم طبق قانون چه بود؟
براساس ماده 55قانون وکالت، شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد و در این شغل دخالت کند به یک الی 6ماه حبس محکوم خواهد شد.
ظاهرا این نخستین حکم جایگزین  نیست که صادر  کرده‌اید؟
2مورد دیگر هم مجازات جایگزین درنظر گرفتم؛ یک نفر متهم به تصرف عدوانی بود و دیگری به جرم توهین بازداشت شده بود. یک نفر ملک فردی که در کشور آلمان زندگی می‌کرد را تصرف کرده بود؛ خانه باغی در لواسان بود. البته مدعی بود که خانه باغ را از یک فرد کلاهبردار خریده است که خودش به‌خاطر این مسئله شکایت کرده و پرونده‌اش در حال پیگیری بود اما موضوعی که در شعبه من مطرح بود شکایت مالک اصلی بود که مدعی بود فردی خانه‌اش را تصرف کرده است. براساس ماده۶۹۱ قانون مجازات اسلامی هرکس به قهر و غلبه داخل ملکی شود که در تصرف دیگری است اعم از آنکه محصور باشد یا نباشد علاوه بر رفع تجاوز حسب، مورد به یک تا 6‌ماه حبس محکوم می‌شود. در این پرونده چون متهم از تصرف عدوانی بی‌اطلاع بود و سابقه‌ای در پرونده‌اش نداشت، به جای حبس، وی را محکوم به خرید 8دست لباس گرم برای 8کودک کار و کاشت نهال برای 8کودک کار به نام آنها کردم که مجازات اجرا شد. پرونده دیگر هم مربوط به دعوای 2همسایه بود. یک نفر در بالکن دیگری زباله انداخته و همین مسئله باعث درگیری میان آنها شد و پرونده‌ای در دادسرا شکل گرفت. یکی از همسایه‌ها از دیگری به اتهام توهین شکایت کرده بود که وقتی پرونده را به شعبه من فرستادند، من حکم دادم تا فردی که اقدام به توهین کرده 8حدیث و آیه درباره حرمت و آبروی افراد پیدا کند. او باید 8آیه را حفظ می‌کرد، می‌نوشت و برای من می‌آورد که مجازاتش اجرا شد.
در همه احکام از عدد 8استفاده کرده‌اید؛ مثل حفظ 8آیه و.. دلیلش چیست؟
به نیت امام رضا که هشتمین امام شیعیان است و من ارادت خاصی به امام رضا دارم. قطعا تا زمانی که رئیس شعبه هستم در پرونده‌هایی با جرائم کم اهمیت، از مجازات جایگزین استفاده خواهم کرد. البته در مقابل با مجرمان  پرونده‌های جرائم خشن که امنیت مردم را به خطر می‌اندازد به‌شدت برخورد می‌‌کنم.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید