تماشای «نسل زد» در اتاق تاریک
دهه هشتادیها سبک زندگی منحصر به فردی دارند
تا وارد دنیایشان نشوید، نمیتوانید سر دربیاورید که وقتی خانواده «کلیدها» از سوی موجود افسانهای تهدید میشوند، آنها پای صفحه نمایش ال ای دی، چه هیجان خوشایندی را تجربه میکنند. شاید از نظر شما پوشیدن لباسهایی به رنگ گلهای بهاری کمی جیغ و جلف باشد ولی آنها وقتی در لباسهای سبز و سفید و قرمز خودشان را در آینه برانداز میکنند، بیشتر از هر زمانی خود را شبیه قهرمانهای برازنده و رؤیاییشان میبینند. حتما و حتما شما باید یکبار با آنها در یک اتاق خلوت و بیسروصدا بنشینید و اثر پر معمای «ریچل هالیس» را خط به خط بخوانید تا بفهمید چرا آنها معتقدند کسی که میتواند رازهای کودکی خود را مرموز و سر به مهر نگه دارد، شاید در آینده یک آدم خیلی مهم میتواند بشود. حتما باید وارد دنیای نسل زد شوید تا بتوانید علایق، نگرانیها، آرزوها و افکار آنها را بشناسید. برای ورود به این دنیای پیچیده پهناور شاید دریچههای زیر به کارتان بیاید. این اطلاعات حاصل پرسو جو از دانشآموزان دهه هشتادی چند کلاس در یک پژوهش دانشگاهی و جستوجوی اینترنتی است.
انقلاب و مذهب
نسل زد چطور به انقلاب و دین نگاه میکند؟
وقتی پیشبینیها به هم میخورد
دهه هشتادیها برخلاف ظاهر خاصی که دارند، آنجا که لازم باشد قاعدهها را هم به هم میزنند. یعنی درحالیکه کسی که انتظاری ندارد، میبینیم که نسبت به دین و انقلاب، علاقهای خاص نشان میدهند.
شاید یکی از بزنگاههایی که علاقه این نسل را به دین و انقلاب باید مشاهده کرده، پیادهروی اربعین باشد. دهه هشتادیها هم وقتی که پای شرکت در این پیادهروی حماسی به میان میآید و همزمانی که پای خدمت در موکبها و...، بهشدت قواعد را به هم میزنند.
حضور در هیئتهای شناخته شده و پای روضه و مراسمهای مداحان به قول معروف جوانپسندی چون هلالی و پویانفر و... نیز، از دیگر مواردی است که ثابت میکند این نسل را نباید از ظاهر امر قضاوت کرد.
کار جهادی
نسل زد چطور خدمت میکند؟
از این منطق تا آن منطق
در نگاه اول، شاید همه تصور کنند که بله، دهه هشتادیها بسیار خودمحور و خودبین هستند. اما اگر در همین پرونده هم کامل مطالعه کرده باشید، دهه هشتادیها از یک طرف شاید اینگونه بهنظر برسند، ولی قطعا منطق خاص خودشان را دارند. یکی از جنبههای خاص این منطق منحصر به فرد، میتواند محاسبهناپذیری این نسل باشد.
دهه هشتادیها شاید مثل نسلهای قبلتر از خود چندان اهل محاسبات خاص مادی نباشند، به همین دلیل خدمت در عرصههای جهادی و کارهای خیر برایشان از بهترین گزینهها میتواند باشد. رشد اردوهای جهادی دانشآموزی و دانشجویی، خدمت بزرگی که دهه هشتادیها در عصر کرونا انجام دادند و...، نشان میدهد که محاسبات این نسل، علاوه بر اینکه میتواند قابل درک نباشد، میتواند به فعالیتهای خیریهای و جهادی، بهشدت نزدیک باشد.
قهرمانها
نسل زد چه قهرمانهایی دارد؟
قهرمانانی از جنس دیگر
نمیتوان از نسل زد یا دهه هشتادیها صحبت کرد، اما از علاقهای که به حاج قاسم سلیمانی دارند، صحبت نکرد. مگابرند حاج قاسم، شاید در بین دهه هفتادیها و البته دهه هشتادی، بیشترین تأثیر را گذاشته باشد. شرکت دهه هشتادیها و نزدیک به آنها دهه هفتادیها در تشییع حماسی پیکر حاج قاسم، ثابت میکند که هرجا که لازم باشد، جنس قهرمانان این نسل، متفاوت از چیزی خواهد بود که دیگران تصور میکنند. از دیگر قهرمانان این نسل، میتوان به شهدای مدافع حرم اشاره کرد که نزد دهه هشتادیها و بعد از آن دهه هفتادی، از ارج و قرب بسیاری برخوردار بودهاند. رشد کتابهای مرتبط با شهدا، ازجمله کتاب سلام بر ابراهیم و... که بیشتر خوانندگانشان دهه هشتادیها و هفتادیها هستند نیز، نشان میدهد نباید صرفا در ظواهر امر جا ماند.
بازی
نسل زد چه بازیهایی میکند؟
همبازیهای مجازی و واقعی
زندگی که بدون بازی و سرگرمی شدن نیست. بازی، با وجود ماهیت غیرجدیاش، جزو جدیترین نیازها و کارهای بشری است. نسل زد هم از این قاعده جدا نیست. اگر قرار باشد دهه هشتادیها گوشی تلفنشان را کنار بگذارند و طور دیگری خود را سرگرم کنند، باید حتما چند نفر همبازی پایه و باحال داشته باشند که با هم مافیا بازی کنند. از پانتومیم هم بدشان نمیآید.
بازی گل کوچک بهعنوان یک بازی همیشه جذاب، برای پسرهای دهه هشتادی هم جذابیت دارد.
زومرهای دهه 80 هیچ وقت برای پیدا کردن همبازی معطل نمیمانند و اگر در دنیای واقعی پایه مافیا و پانتومیم و گل کوچک پیدا نکنند، در فضای مجازی به سراغ میدانهای جنگ بازیهای کلشآفکلنز، پابجی موبایل و کلش رویال و کالاف دیوتی میروند.
کسبوکار
نسل زد دست به چه کاری میزند؟
آقای خودمان و حقوقبگیر خودمان باشیم
دهه هشتادیها به داشتن کارفرما و رئیس علاقهای ندارند و ترجیح میدهند کارفرمای خودشان باشند.
چون در این سن برای راه انداختن دفتر و دستک و پرداخت هزینه آب و برق و مالیات و... سرمایه چندانی ندارند، برای کسبوکار به فضای مجازی رو میآورند که برای این نسل از دنیای واقعی هم ملموستر و قابل دسترستر است!
آنها در این فضا با فعالیتهایی مانند راهاندازی کانالهای تبلیغاتی و بازاریابی، ادمینی شبکههای اجتماعی، ساخت اپلیکیشنهای بازی و ارائه خدمات، طراحی سایت و برگزاری وبینارهای آموزشی و تجاری آقای خودشان و نوکر خودشان هستند و درآمد بدی هم ندارند.
بعضی از دهه هشتادیها هم شغل پردرآمد اینفلوئنسری را انتخاب میکنند و با پلکیدن دائمی مقابل چشم خلایق و به نمایش گذاشتن یک زندگی ترتمیز و لاکچری کذایی هم معروف میشوند و هم پولدار.
سینما
نسل زد به چه فیلمها و سریالهایی عشق میورزد؟
این فیلمها در هیچ گیشهای اکران نمیشوند
دهه هشتادیها به چه فیلمها و سریالهایی علاقهمندند؟ متأسفانه مطالعه خاصی در این زمینه انجام نشده است، اما با نیمنگاهی گذرا به دانلودها و شبکههای اجتماعی و گپهایی که گروههای دهه هشتادی با هم دارند، احتمالا به این نتیجه بتوانیم برسیم که این نسل از عاشقان پروپاقرص آثار سینمایی و حتی سریالهای چشمبادامیها هستند.
آثاری به کارگردانی کیم کیوته و لی جونگ هیو و... را باید جزو این فیلمها و سریالها بدانیم. بازی مرکب را هم باید جزو آثاری دانست که توانسته نظر این نسل را جذب کند؛ هرچند که بهنظر میرسد چندان حوصله تماشای سریال را نداشته باشند.
البته اگر این محصولات سینمایی در کنار انیمیشنهای تخیلی اکشنی مانند آواتار عرضه شوند، بعید نیست که جوانان دهه 80تماشای آواتار 2را به دیدن اکشن ترجیح دهند.
در میان محصولات سینمایی و سریالهای ایرانی فقط آثار طنز مانند مجموعه نمایشی آفتابپرست بین دهه هشتادیها طرفدار دارند.
پوشش
نسل زد چه میپوشد؟
استایل مقبول نسل زد
طبیعی است که هر نسلی بنا به نیازها و علائق خودش، پوشش خاص خودش را هم داشته باشد. همانطور که پوشش قدیمیترها برای دهه پنجاهیها و شصتیها عجیب بود، پوشش دهه 60 برای نسلهای بعدتر عجیب است. دهه هشتادیها هم پوشش خاص خودشان را دارند.
دختر و پسر دهه ۸۰ شلوار جین را میپسندند، اما فقط وقتی با مواد شیمیایی شسته و سفید شده باشد. جینهای برفی، کارکرده و زاپدار که بلندیش تا مچ پا باشد، از مدهای مقبول دهه هشتادیهاست.
سوییشرتها یا همان پلیورهای ورزشی بیشک در دهه ۸۰ مورد توجه قرار گرفتند. تا قبل از دهه ۸۰، سوییشرتها، در دنیای مد با بیمهری روبهرو شده بودند اما از دهه ۸۰ به بعد، جایگاه این لباس راحت از یک پوشاک ورزشی به لباسی پرکاربرد و محبوب تغییر کرد و امروز دهه هشتادیها در تیپها و استایلهای مختلف خود حتما از سوییشرت هم استفاده میکنند.
کتانیها و اسنیکرها و لگها یا شلوارهای چسبان هم از دیگر اجزای استایلهای محبوب و پرطرفدار دهه هشتادیها محسوب میشوند.
شاید مهمترین وجه تمایز پوشش دختران و پسران دهههشتادی را بتوان رنگ پوشش آنها بهشمار آورد. زیرا هر قدر دختران این نسل به استفاده از رنگهای جیغ و شاد در پوشش خود تمایل پیدا کردهاند، پسران لباسهای مشکی و تیره را جذاب و خاص میدانند.
اوقات فراغت
نسل زد کجاها میرود؟
آدرنالین حرف اول را میزند
تلویزیون برای جلب توجه دهه هشتادیها – بهویژه پسران این دهه- تا امروز چندان توفیقی نداشته و این زومرهای مشکلپسند برای تماشای فیلمهای سینمایی پای جعبه جادویی نمینشینند اما بدشان نمیآید برای سرگرمی و پر کردن وقت فراغتشان به سینما بروند و اگر فیلم سینمایی طنز یا عاشقانه اکران شده، تماشا کنند.
توفان و رنجر و ترن هوایی، سقوط آزاد، ستاره گردان، فریزبی و هر وسیله مهیج دیگری که آدرنالین خون را تا سر حد جنون بالا میبرد، اسباببازیها و سرگرمیهای دوست داشتنی دهه هشتادیهاست.
آنها خیلی دوست دارند تعدادی از دوستانشان را جمع کنند و برای بالا بردن آدرنالین خونشان ساعتها از وقت خود را در شهر بازی بوستانهای شهر بگذرانند.
عدهای از پسران دهه هشتادی هم به همان اندازه که دخترها عاشق کافهگردی و پاساژگردی و خرید هستند، به اجاره کردن سالن ورزشی و راه انداختن مسابقات فوتبالی دوستانه علاقه نشان میدهند.
پسران دهه هشتاد البته اگر بخواهند ورزش حرفهای خود را انتخاب کنند احتمالا فقط در کودکی و نوجوانی انتخاب اول و آخرشان فوتبال است و در جوانی سراغ رشتههای ورزشی فردی مانند بدنسازی میروند تا عضلاتی آهنین و سیکسپک به هم بزنند یا ورزشهای رزمی را تمرین میکنند که موقع دعوا و بزن بزن مقابل حریف کم نیاورند.