
حذف واسطهها از بازارمرغ در 6 استان
توزیع هوشمند مرغ در 6استان آغاز شده است تا نظارت واحدی بر تولید تا عرضه این محصول انجام شود

راحله عبدالحسینی- روزنامهنگار
هوشمندسازی تولید مرغ در 6استان که در این عرصه حرفی برای گفتن دارند و در مواقع ضروری علاوه بر تامین نیاز داخلی، معین استانهای دیگر نیز هستند، آغاز شده است؛ گلستان، گیلان، مازندران، کرمانشاه، کردستان و خوزستان. در توضیح مختصر و مفید توزیع هوشمند مرغ باید گفت: با این طرح، نظارت واحدی بر تولید تا عرضه انجام خواهد شد و واسطهحذف میشوند. به این ترتیب تمام اطلاعات زنجیره تولید تا مصرف بهصورت برخط، در سامانه قابل رصد خواهد بود و ضمن حمایت از تولیدکننده، کمبودی در عرضه رخ نمیدهد. بررسیها نشان میدهد بعد از اجرای این طرح، نوبت هوشمندسازی گوشت قرمز و محصولات باغی خواهد رسید؛ طرحی که پیش از این نیز در شبکه توزیع آرد و نان اجرا شده بود.
هدف از طرح هوشمندسازی مرغ چیست؟
روز گذشته (شنبه10دی) وزیر جهادکشاورزی از آغاز هوشمندسازی زنجیره مرغ از مرغداریها تا خردهفروشیها در ۶ استان کشور خبر داد. بهگفته سیدجواد ساداتینژاد، هدف از اجرای این طرح، واگذاری تنظیم بازار به اتحادیههاست. اتحادیه مرغداران حامی تولید است و در زمان تولید مازاد، اقدام به خرید میکند.سیروس نوروزی، رئیس جهادکشاورزی کرمانشاه در گفتوگو با همشهری اظهار امیدواری میکند با اجرای کامل این طرح نظارت بر توزیع مرغ نظم بیشتری بگیرد، زیرا از جوجهریزی تا فروش قابل رصد است و حالا هم تولیدکننده و هم بخش خصوصی به این طرح امیدوارند.
سازوکار اجرای طرح چگونه است؟
در اجرای طرح توزیع هوشمند مرغ، بازار طیور به اتحادیهها واگذار میشود وآنها در صورت مازادیا کمبود، بازار را تامین میکنند و در صورت تفاوت قیمت، مابهالتفاوت را دولت پرداخت میکند. با اجرای این طرح، اتحادیهها میزان تقاضای بازار را تعیین میکنند و بر مبنای این نیاز جوجهریزی به مرغداریها اعلام میشود و هیچ نهادی در این بازار دخالتی ندارد. قیمتگذاری تمامی نهادههای مورد نیاز تولید مرغ زنده و همچنین قیمت تمامشده و قیمت فروش مرغ زنده، ذخیرهسازی مرغ منجمد مشتمل بر جمعآوری مرغ مازاد، تعیین سقف و کف حجم ذخیرهسازی، زمان و میزان عرضه ذخایر به بازار و قیمت خرید و فروش آن نیز بر عهده اتحادیه است. دولت درباره تعیین قیمت فقط نقش هدایتی و نظارتی دارد.
چرا 6استان انتخاب شدند؟
6 استان منتخب برای هوشمندسازی توزیع مرغ، استانهایی هستند که علاوه بر تولید نیاز خود، نیاز مناطق دیگر کشور را هم تامین میکنند.
گلستان: روزانه حدود ۷۰۰تن گوشت مرغ در ۱۴کشتارگاه صنعتی طیور تولید و ضمن تامین گوشت مرغ موردنیاز استان به 11استان دیگر حمل میشود.
مازندران: روزانه بیش از 650تن گوشت مرغ تولید میشود که در بیشترین مورد 304تن مصرف استان است.
گیلان: روزانه نزدیک به 650تن مرغ کشتار میشود. از این میزان ۲۵۰تن مرغ در استان توزیع و مابقی راهی تهران، البرز و 10استان دیگر میشود.
کرمانشاه: روزانه نزدیک به ۱۸۳تن مرغ در کرمانشاه تولید میشود. میزان گوشت مرغ مصرفی استان ۱۳۰تن در روز است.
خوزستان: ۸۰۰واحد تولیدی مرغ در خوزستان وجود دارد که ۲۰۰تن مرغ در روز کشتار میکنند.
کردستان: ۷۰۱واحد مرغداری در کردستان فعال است و ظرفیت تولید ماهانه 3350تن دارد.
در سامانه توزیع هوشمند مرغ چه میگذرد؟
استقرار یک سامانه هوشمند و بازار مجازی تحت مدیریت واحد اتحادیه به مدیریت موفق بازار مرغ میانجامد. سامانهای که با نام ستکاوا (سامانه توزیع هوشمند محصولات کشاورزی، عرضه و فروشگاههای پروتئینی، فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و ترهبار) شناخته میشود.صالح محمدی، رئیس جهادکشاورزی گیلان نیز به همشهری میگوید: بخش زیادی از اطلاعات در سامانه ثبت شده و امکان رصد فرایند تولید و توزیع تا آخرین مرحله وجود دارد اما تا ثبت صد درصدی اطلاعات، توزیع به شکل گذشته هم وجود دارد.
تولیدکنندگان چقدر موافق این طرح هستند؟
آقای سیمیاری از تولیدکنندگان مرغ در کرمانشاه، مزیت این طرح را در اجرای صددرصدی میداند و به همشهری میگوید: در صورتی که طرح هوشمند تمام و کمال اجرا شود و خرید به صورت نقد باشد، تولیدکنندگان راضی هستند، در غیر اینصورت باز هم دست واسطهها به میان میآید.تولیدکننده دیگری مزیت این طرح را شفافسازی خرید میداند و به همشهری میگوید: سیستم توزیع هوشمند، بیشتر برای رصد زنجیره کارآمد است و در صورتی باعث رضایت ماست که هزینه نگهداری از مرغ زنده در صورت تأخیر خرید یا نبود نقدینگی به ما تحمیل نشود.