• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
دو شنبه 28 آذر 1401
کد مطلب : 180478
+
-

رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به پرسش همشهری اعلام کرد

افزایش سود سپرده‌ بانکی روی میز تصمیم

بانک
افزایش سود سپرده‌ بانکی روی میز تصمیم

علی صالح‌آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در نخستین نشست خبری با خبرنگاران، سیاست‌های پولی و مالی کنترل نرخ تورم را اعلام و در پاسخ به پرسش همشهری مبنی بر اینکه چرا از ابزار نرخ بهره ‌برای کنترل تورم استفاده نمی‌شود؟ گفت: در بیش از 90کشور دنیا طی ماه‌های گذشته نرخ سود بانکی برای مهار تورم استفاده شده اما در ایران به این مقوله به‌عنوان ابزار سیاست پولی نگاه نشده و این نگاه باید اصلاح شود. او با بیان اینکه روسیه پس از جنگ اوکراین و کاهش ارزش روبل در برابر دلار آمریکا نرخ بهره را یکشبه دو برابر کرد و به 20درصد رساند و در آمریکا نرخ بهره به بیش از 4درصد رسید، تأکید کرد: ما هم باید حتما از این ابزار پولی برای کنترل تورم استفاده کنیم که تصمیم‌گیرنده نهایی شورای پول و اعتبار است و بانک مرکزی هم همین موضوع را پیگیری می‌کند.
به گزارش همشهری، گفته‌های دیروز صالح‌آبادی نشان می‌دهد که بانک مرکزی درصدد فعال‌سازی سیاست‌های پولی و مالی با هماهنگی وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه جهت اطمینان از کاهش نرخ تورم در سال آینده است و باید دید آیا اعضای عمدتا دولتی شورای پول و اعتبار دست بانک مرکزی را برای استفاده از ابزار نرخ بهره بانکی جهت کنترل تورم باز می‌گذارند؟

  افزایش حقوق‌ها و دستمزدها
رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید: افزایش دستمزد 57درصدی امسال رقم عجیب و غریبی بود و به هیچ وجه سال آینده چنین افزایشی نخواهد بود. دولت قطعا افزایش حقوق را کنترل می‌کند و قطعا افزایش به میزان امسال نخواهد بود. وی افزود: دولت اگر هزینه اجتناب‌ناپذیری ندارد از آنجا کم کند و در جای دیگری استفاده کند از اوراق هم ‌می‌تواند استفاده کند؛ خط قرمزمان با دولت کنترل نقدینگی است. رئیس شورای پول و اعتبار تأکید کرد: اصلاح حقوق‌ها در چارچوب سیاست دولت و مجلس تصویب می‌شود ولی نگاه ما در دولت در راستای کنترل تورم است. وی تأکید کرد: افزایش دستمزد بخش خصوصی در شورای‌عالی کار تعیین می‌شود؛ توصیه‌مان این است که تصمیمات‌شان متناسب با ملاحظات تورمی باشد. او در عین حال با بیان اینکه مرجع کاهش یا افزایش حقوق کارمندان و کارگران بانک مرکزی نیست، تصریح کرد: تعیین حقوق کارمندان در اختیار سازمان برنامه و بودجه و حقوق کارگران در حیطه اختیار شورای‌عالی کار است، اما از نظر بانک مرکزی در تصمیم‌گیری نهایی باید آثار تورمی افزایش حقوق‌ها و دستمزدها درنظر گرفته شود.

  واکنش بازارساز به جهش دلار
صالح‌آبادی در واکنش به پرسشی درباره نوسان قیمت ارز در کشور، گفت: بخش عمده معاملات ارزی کشور در بازارهای رسمی حواله و اسکناس انجام می‌شود که می‌بایست در تحلیل‌ها مدنظر قرار گیرد. او با بیان اینکه در معاملات فردایی اساساً ارزی مبادله نمی‌شود و صرفاً تسویه ریالی مبادلات است، گفت: در معاملات فردایی نوعی از شرط‌بندی روی نرخ ارز است و معمولاً حجم معاملات فردایی بسیار پایین است و متأسفانه یکی از محل‌های سوء‌استفاده از حساب‌های اجاره‌ای است که بارها درخصوص آن به هموطنان هشدار داده شده چرا که این حساب‌های اجاره‌ای برای عملیات غیرقانونی اعم از پولشویی، قمار و... به‌کار گرفته می‌شود. وی تصریح کرد: ما منکر آثار نرخ‌های غیررسمی نیستیم و باید درخصوص آنها تدبیری صورت گیرد. در ماه‌های اخیر نیز اقدامات زیادی با هماهنگی نهادهای ذیربط در این حوزه انجام دادیم و همچنان این موضوع را دنبال می‌کنیم. اما درهرحال بازار غیررسمی، بازار محدود و غیرشفاف است. ارز رسمی کشور از محل بازار نیما و بازار متشکل معاملات ارزی تأمین می‌شود. لذا باید این نکته را مدنظر داشته باشیم، هنگامی که بازار را تحلیل می‌کنیم، دقیقاً از کدام بازار می‌گوییم.

  تحریک خروج سرمایه با ناآرامی‌ها
سکاندار بانک مرکزی با بیان اینکه ناآرامی‌های ماه‌های اخیر با هدف تحریک خروج سرمایه از کشور در بازار ارز تأثیر داشته، تأکید کرد: البته این اتفاقات تنها دلیل افزایش نرخ ارز نیست و آنچه مهم است ایجاد آرامش عمومی در فضای جامعه است. او در عین حال این را هم گفت که: تقویت دلار در دنیا یکی از دلایل افزایش نرخ ارز است و البته انتظارات تورمی هم بر جهش نرخ ارز اثر گذاشته اما ما در بانک مرکزی نرخ ارز غیررسمی را قبول نداریم و این نرخ باید تعدیل شود چرا که دولت هیچ وقت از محل بازار قاچاق نیازهای ارزی را تامین ‌نمی‌کند؛ تامین مالی نیازهای ارزی کشور در نیما انجام می‌شود. این مقام ارشد بانک مرکزی در پاسخ به سؤالی درباره میزان خروج سرمایه از کشور هم گفت: هیچ آمار شفاف و رسمی‌ای از خروج سرمایه وجود ندارد.

  سرانجام دلارهای ایران در کره
رئیس‌کل بانک مرکزی درباره آخرین وضعیت آزادسازی طلب 7میلیارد دلاری ایران از کره‌جنوبی، گفت: این کار در حال انجام است و رفت‌وآمدهای مختلفی با وساطت برخی کشورها انجام دادیم. در اصل موضوع توافق وجود دارد ولی در حساب‌های مقصد نکاتی وجود داشت. در حال دنبال موضوع هستیم. روی این موضوع تأکید داریم که پول از حساب کره به حساب‌هایی انتقال شود که بتوانیم استفاده کنیم، آنها هم این را قبول دارند، ما می‌خواهیم تضامین کافی را دریافت کنیم. وی افزود: البته ۱.۶ میلیارد دلار از منابعی که غیرقابل استفاده بود، امسال استفاده شد و بدهی ایران به برخی سازمان‌های بین‌المللی از محل همین منابع پرداخت شده است.

  رمزگشایی از پول ساخت مسکن
 صالح‌آبادی درباره آخرین وضعیت پرداخت 360هزار میلیارد تومان تسهیلات برای ساخت مسکن توسط بانک‌ها، گفت: درباره این قانون تفسیر‌های متفاوتی مطرح است و اگر منظور از سهم 20درصدی تسهیلات، مانده تسهیلات بانکی باشد، باید بدانیم که هم‌اکنون مانده تسهیلات بخش ساختمان و مسکن حدود 17درصد است. او افزود: اگر منظور این است که 20درصد کل تسهیلات بانکی در هر سال تا سقف 360همت اختصاص پیدا کند، باید توجه کرد که نظام بانکی توان مشخصی برای تسهیلات دارد و لازم است تا روش‌های تامین مالی ساخت مسکن متنوع شود و این موضوع را به وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده‌ایم و پیشنهادهای بانک مرکزی به دولت هم ارائه شده است چرا که اگر قرار باشد هر سال این میزان تسهیلات به ساخت مسکن پرداخت شود، چنین امکانی وجود ندارد.

  نرخ رشد نقدینگی تا آخر سال به زیر 30درصد می‌رسد.
   امسال به دولت تنخواه ندادیم و جلوی تزریق 60هزار میلیارد را گرفتیم.
   سیاست‌ پولی را به‌نحوی تنظیم می‌کنیم که بازار با کسری نقدینگی مواجه نشود.
  از مجلس می‌خواهیم سهم تسهیلات تکلیفی از کل وام بانک‌ها را افزایش ندهد.
  فروش اموال مازاد بانک‌ها به‌صورت ماهانه توسط بانک مرکزی رصد می‌شود.
   نیمی از تورم امسال ناشی از حذف ارز 4200تومانی، افزایش دستمزدها و کاهش حقوق گمرکی کالاهاست.
   برخلاف سال گذشته، امسال در هیچ بخشی از اقتصاد، شاهد رشد منفی نبودیم.
   سهم خانوارها از تسهیلات بانکی به 15.8درصد رسیده است.
  بانک مرکزی نرخ تورم را محاسبه می‌کند و در گزارش‌ها و سخنان خود به آمار خودمان استناد می‌کنیم.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید