• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 26 آبان 1401
کد مطلب : 177310
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/vgo6V
+
-

خیز ماینینگ با ابلاغ مصوبه دولت

کارشناسان می‌گویند ابلاغ آیین‌نامه استخراج رمزارز برای نخستین بار مشکلات این حوزه را حل کرده و از نتایج سند تحول دولت مردمی است

رمزارز
خیز ماینینگ با ابلاغ مصوبه دولت

آیین‌نامه دوم هیأت وزیران درباره استخراج رمزارزها در حالی در ابتدای این هفته ابلاغ شد که در اوایل شهریور1401 به‌تصویب دولت رسیده بود. اما پیش از این و در مرداد1398 هم دولت وقت مصوبه‌ای در این حوزه داشت که اکنون مصوبه جدید چشم‌انداز روشن‌تری را پیش روی فعالان حوزه ماینینگ قرار داده است. مصوبه‌ای که در تاریخ 22 آبان ابلاغ شده است دارای تفاوت‌هایی به‌لحاظ شکلی و ماهوی با مصوبه سال98 دارد که بنا بر نظر برخی کارشناسان، نتیجه «سند تحول دولت مردمی» است؛ صرف‌نظر از اینکه آیین‌نامه قبلی دارای 6 ماده بود و آیین‌نامه جدید اکنون به 13ماده تغییر یافته، شاید مهم‌ترین بخش این تغییرات، موضوع منبع تامین انرژی برای ماینرها باشد. درواقع، مصوبه سال98 در حوزه تامین انرژی تک منبعی بود، اما مصوبه شهریور1401 بسته متنوعی از روش‌ها را برای تامین انرژی درنظر گرفته که دست ماینرها را در این زمینه بازمی‌گذارد.
 
مصوبه‌ای برای بهبود فرایندها
علی بابک‌نیا، رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین در گفت‌وگو با همشهری تفاوت‌های مصوبه جدید و قدیم هیأت وزیران را در چند موضوع می‌بیند. بابک نیا با اشاره به اینکه پیش از این مصوبه‌ای در حوزه استخراج رمزارز داشتیم و تعرفه‌ها و همچنین تکالیف کلی دستگاه‌های مرتبط با این حوزه هم مشخص شده بود، می‌گوید: «با روی کار آمدن دولت جدید شاهد دستورالعمل و ابلاغیه‌ای مبنی بر توقف رویه‌های گذشته بودیم تا اینکه مصوبه جدید برای بازنگری و بهبود مصوبه قبلی در دستور کار معاونت اقتصادی ریاست‌جمهوری قرار گرفت.»
ظاهرا بین فعالان بخش خصوصی و نهادهای اجرایی اختلاف نظرهایی در مورد این مصوبه‌وجود دارد و بخشی از آنها این مصوبه را دستاورد بزرگ و جدیدی نمی‌دانند و صرفا تغییر ادبیات را در مصوبه جدید عنوان می‌کنند. با این حال بابک نیا معتقد است که با یک نگاه عمیق‌تر و کارشناسی‌تر به متن مصوبه می‌توان به این مسئله پی‌برد که اگر هماهنگی بین دستگاه‌ها و تدوین آیین‌نامه‌های اجرایی این مصوبه با دقت و نگاه کارشناسی و رعایت روح سند تحول دولت مردمی صورت بگیرد، شاهد رفع مشکلات صنعت استخراج خواهیم بود.
 
تدابیر ستاد ملی رمزارزش‌ها
رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین البته این مصوبه را لزوما به‌معنای شکوفایی و توسعه حوزه استخراج نمی‌داند و می‌گوید: «کشور با چالش‌هایی روبه‌روست و این مصوبه هم نتوانسته مسئله خاصی را حل کند، اما اگر مصوبه جدید به درستی تفسیر شود و آیین‌نامه‌های مربوطه تدوین و ابلاغ شود می‌توانیم شاهد رفع مشکلات باشیم.»
بابک نیا در توضیح این موضوع به سند تحول دولت مردمی اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: «در این سند تشکیل ستاد ملی رمزارزش‌ها برای مدیریت و فرماندهی بین دستگاهی پیش‌بینی شده تا آیین‌نامه‌ها با رعایت ضوابط وزارتخانه‌ها و حدود اختیارات آنها به نحو بهتری نوشته شود.»
او یادآوری می‌کند که در مصوبات قبلی و دولت قبلی دستگاه‌ها با توجه به حدود اختیارات و تکالیف خود، متأسفانه تفاسیر خود را از مصوبه داشتند و به آن عمل می‌کردند.
بابک نیا تأکید می‌کند که اکنون در سند تحول، این چالش دیده شده و رفع این چالش به‌عنوان یک راهکار در ستاد ملی رمزارزش‌ها قرار دارد.
او اظهار امیدواری می‌کند که درگام بعدی، ستاد ملی که در سند تحول دیده شده تشکیل شود و آیین‌نامه‌های این حوزه با هماهنگی دستگاه‌های مربوطه(وزارتخانه‌های صمت، نیرو، نفت و بانک مرکزی) تدوین و اجرایی شود.
 
رفع مشکلات در مصوبه جدید
رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین در پاسخ به این پرسش که کدام مشکلات در مصوبه جدید رفع شده است، به تحولاتی ازجمله رفع تک منبع بودن تامین انرژی در مصوبه قبلی اشاره می‌کند و می‌گوید: «در مصوبه جدید با نگاهی کارشناسانه سبد متنوعی از انرژی درنظر گرفته شده است.»
بابک نیا نکته دوم را گنگ بودن و نبود ضمانت اجرایی در مصوبه قدیم می‌داند و ادامه می‌دهد: «در مصوبه جدید شاهدیم که با جزئیات بیشتری تکالیف وزارتخانه‌ها و سهم آنها و نحوه محاسبه این تخفیف‌ها معین شده است.»
او همچنین به مسئله بازگشت ارز حاصل از این صنعت به چرخه اقتصادی کشور اشاره می‌کند و می‌گوید: «در این مصوبه به صراحت شاهد این موضوع هستیم که به بانک مرکزی روش‌های برگشت این درآمدها به چرخه اقتصادی کشور تکلیف شده که باید در اسرع وقت در این مورد اقدام کند.» رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین همچنین یکی از موضوعات این مصوبه را موضوع حمایت از مزارع استخراج رمزارز بزرگ مقیاس می‌داند که به‌صورت کلی به آن پرداخته شده است.
بابک نیا با اشاره به اینکه توجه به مزارع بزرگ مقیاس از سوی دولت نشان می‌دهد که حاکمیت به‌دنبال تجمیع این زیرساخت‌هاست که به لحاظ فنی هم توجیهات قابل‌قبولی دارد، با این حال معتقد است که در این مصوبه تشریح نشده که بزرگ مقیاس‌ها چه تعریفی دارند و چه مشوق‌هایی برای اقبال مردم به بزرگ مقیاس‌ها و جمع‌آوری استخراج زیرزمینی و انتقال به مراکز مجاز درنظر گرفته شده است.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید