آمارها نشان میدهد با وجود کاهش آهنگ تورم، بازارهای سرمایهگذاری در 7ماهه سالجاری نتوانستهاند بازدهی متناسب با تورم داشته باشند.
به گزارش همشهری، آنطور که اطلاعات مرکز آمار ایران نشان میدهد شتاب شاخص قیمت مصرفکننده که بیانگر نرخ تورم در اقتصاد ایران است در چند ماه گذشته کم شده است این موضوع اثر خود را بر سایر بازارها هم برجای گذاشته و شتاب رشد قیمت ها در بسیاری از بازارها کم شده است با این حال در همین دوره شکاف بازده بازارهای سرمایهگذاری با تورم بیشتر شده است به این معنا که از ابتدای سالجاری تاکنون نه فقط هیچ بازاری نتوانسته بازدهی متناسب با نرخ تورم داشته باشد، بلکه ماه به ماه فاصله آنها با تورم بیشتر شده است. در نیمه نخست سالجاری بازار مسکن بهدلیل رشدهای پر شتابی که داشت بازدهی متناسب با تورم داشت اما در طول 2ماه گذشته از شتاب رشد قیمتها در بازار مسکن هم کم شد و این موضوع فاصله نرخ شاخص قیمت مصرفکننده و بازار مسکن را افزایش داده است. این رویه منجر شده منابع مالی سرمایهگذاران در شرایط فعلی محلی برای پوشش ریسک ناشی از تورم نداشته باشند به بیان سادهتر در شرایط فعلی مردم نمیدانند برای اینکه ارزش پساندازهایشان بهدلیل تورم کم نشود پول هایشان را در کجا سرمایهگذاری کنند، بهویژه آنکه نرخ بهره واقعی نیز در شرایط فعلی منفی است. در واقع سرمایهگذارانی که پول هایشان را در بانک سرمایهگذاری میکنند حتی با فرض دریافت سود 20درصدی با زیان 22درصدی مواجه میشوند چرا که طبق آخرین گزارش مرکز آمار نرخ تورم 12ماهه 42.1درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه 49.7درصد بوده است و این بهمعنای آن است که دریافت سود 20درصدی بانکی منجر به کاهش 22درصدی قدرت خرید سپرده گذاران بانکی در طول یک سال میشود و این چیزی نیست که مطلوب سرمایهگذاران باشد.برخی آمارها نشان میهد این موضوع منجر به کاهش جابه جایی نقدینگی در بین بازارها شده و این همان هدف مدنظر سیاستگذار پولی است. اما مطابق با سیاستهای پولی جدید مشخص نیست در شرایطی که بخش زیادی از دارایی مردم در هر سال در نتیجه تورم از بین میرود مردم برای اینکه قدرت خریدشان در مقابل تورم کم نشود چه باید بکنند. همه اینها در حالی است که بازار سهام نیز در سالجاری با زیان مواجه شده و این موضوع منجر به خروج نقدینگی از بازار سهام شده است.
جزئیات بازده بازارها
آمارها نشان میدهد در شرایطی که شاخص قیمت مصرفکننده که نشاندهنده نرخ تورم است در 7ماهه سالجاری 32.8درصد رشد کرده است میزان شکاف بازده سایر بازارها با نرخ تورم به 8تا 37درصد رسیده است به این معنا که رشد برخی بازارها تا حدی متناسب با نرخ تورم بوده اما میزان رشد برخی بازارها مانند بازار سهام هیچ تناسبی با نرخ تورم نداشته است. طبق این اطلاعات، قیمت ارز از ابتدای سال تاکنون 24.2درصد رشد کرده است که فاصله آن با شاخص قیمت مصرفکننده از ابتدای سال تاکنون 8.7درصد است و این بالاترین بازده در میان همه بازارها در 7ماه گذشته بوده و کمترین شکاف را با تورم داشته است.
بازار مسکن نیز با وجود رشدهای پرشتابش از ابتدای سال تاکنون، جمعا 23.9درصد افزایش یافته است. این دو بازار یعنی ارز و مسکن بیشترین رشد را در میان بازارهای سرمایهگذاری از ابتدای سال تاکنون داشتهاند. همچنین قیمت هر سکه طرح جدید 21.5 و سکه طرح قدیم 17.1درصد افزایش داشتهاند اما میزان رشد قیمت آنها نیز کمتر از نرخ تورم بوده است.طبق این اطلاعات افرادی که در 7ماهه سالجاری برای حفظ ارزش دارایی هایشان در مقابل تورم، طلای آب شده خریدهاند نیز شرایط مساعدی نداشتهاند چرا که شکاف نرخ تورم و بازده طلای آب شده در همین دوره نزدیک به 23درصد است این یعنی اینکه خرید طلای آب شده نمیتواند مانع از کاهش قدرت خرید مردم شود. بدترین وضعیت را در میان همه بازارها در 7ماه گذشته سرمایهگذارانی داشته اندکه در بورس سرمایهگذاری کردهاند. آمارها نشان میدهد بورس تنها بازار زیان ده از ابتدای سال تاکنون است و نه فقط نتوانسته بازدهی متناسب با تورم نصیب سرمایهگذاران کنند بلکه 4.3درصد نیز افت کرده است. چنانچه بخواهیم بازده واقعی بورس را با درنظر گرفتن میزان نوسان شاخص قیمت مصرفکننده در 7ماهه سالجاری محاسبه کنیم متوجه میشویم میانگین زیان سهامداران در 7ماه گذشته رقمی بیش از 37درصد بوده است. این در حالی است که میزان زیان برخی سهامداران در همین مدت بسیار فراتر از این مقدار بوده است. این موضوع منجر به خروج گسترده نقدینگی از بازار سهام شده و آنطور که آمارها نشان میدهد از ابتدای سالجاری تاکنون رقمی درحدود 27هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده و ارزش معاملات خرد به پایینترین حد خود در 4سال گذشته رسیده است.
بازده یکماهه بازارها
مقایسه میزان رشد بازارها در یک ماه گذشته نیز نشان میدهد در مهر ماه امسال قیمت سکه بیشتر از سایر بازارها افزایش یافته است. طبق این اطلاعات قیمت هر سکه طرح قدیم در مهر ماه در مقایسه با شهریور امسال 4.5درصد و سکه طرح جدید 4.2درصد رشد کرده است در مقابل قیمت هر دلار آمریکا در یک ماه گذشته 3.6درصد و یورو 3.3درصد افزایش یافته است. همچنین در مهر ماه امسال شتاب رشد قیمت خودرو کمتر شده و قیمت خودروهای پر فروش داخلی بهطور میانگین0.7درصد افزایش یافته است. بهنظر میرسد سیاستهای تازه برای افزایش تولید مؤثر بوده و مانع از تداوم رشد قیمت خودرو شده است.
یکشنبه 1 آبان 1401
کد مطلب :
174755
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/wjjR1
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved