تهران؛ شهر خاکستری با هویت دوستداشتنی
رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر و تعدادی از شهروندان، تهران را از نگاه خود روایت میکنند
14مهر1286، تهران بهعنوان پایتخت ایران انتخاب شد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی این روز را در تقویم رسمی کشور روز تهران نامگذاری کردند. شهری که بهدلیل وجود مسائلی چون ترافیک، آلودگی هوا و... شاید دوستداشتنی نباشد؛ اما اکثر مردم باور دارند با وجود جاذبههایی چون برج آزادی، دریاچه مصنوعی چیتگر، پارک جمشیدیه، کاخهای زیبا، محلههای قدیمی پامنار و... تهران دوستنداشتنی درعینحال بسیار دوستداشتنی است.
به گزارش همشهری، پایتختنشینان شاید از ترافیک و شلوغی و حتی آلودگی تهران کلافه و خسته شده باشند، اما به این شهر و مشکلات آن عادت کردهاند. بهگونهای که قدرت دل کندن از این شهر و رفتن به شهرهای خلوت را ندارند. برخی از شهروندان در صفحات مجازی برای توصیف این شهر به مناسبت روز تهران از تعابیری چون «شهر شلوغ دوستداشتنی»، «شهر بلند بیقواره که بهشدت دلتنگش میشوم»، «شهر خاکستری اما دوستداشتنی» و... استفاده میکنند. تعابیری که هم نشان از کلافگی دارد و هم نشان از عشق.
نگاهی متفاوت در روز تهران
روز تهران را میتوان بهانهای قرارداد تا به این شهر عمیقتر و دقیقتر نگاه کرد و به تماشای تاریخ و هویت آن نشست یا حتی از هیاهو و جنبوجوش شهر عبور کرد و محو شبهای آرام و زیبای آن شد. گرچه طی سالهای اخیر پایتخت دچار دگرگونیهایی شده است، اما روز تهران، میتواند احیاکننده هویتی که میراث گذشتگان است، باشد. بهگفته سیداحمد علوی، رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری پارلمان شهری، قطعا روز تهران و تمرکز بر نقاط قوت شهر و ایجاد فرصتها و رفع نواقص، سبب حفاظت و حراست از هویت این شهر میشود. هویتی که تورق تاریخ فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، آن یادآور نام مشاهیری چون ایرج افشار(بنیانگذار کتابداری نوین در ایران)، فریدون مشیری(شاعر)، پروفسور محمود حسابی(فیزیکدان) و... است. بزرگانی که روزگارانی در این شهر زیست داشتهاند و اکنون بخشی از تاریخ آن محسوب میشوند و سکونتگاههایشان به جاذبههای تاریخی و موزه تبدیل شده است. آنطور که علوی عنوان کرده است: «وجود آثاری از مشاهیر و بزرگان در تهران سبب میشود تا شهروندان با گذشته تهران بهتر و بیشتر آشنا شوند و در روز تهران با برگزاری تورهای موزهگردی سعی میکنیم پیوند نسل امروز و میراث گذشتگان برقرار شود.»
تهران فرصتی برای گردشگران
آنتالیا، استانبول، رم، پاریس، لندن، توکیو، دبی و... شهرهای توریستی دنیا محسوب میشوند. شهرهایی که شاید به لحاظ تاریخی، قدمت چندانی ندارند، اما از اندک داشتهها، بهرهوری درستی کردهاند. تهران با قدمت چندهزارساله آنطور که بایدوشاید در تبدیلشدن به شهر توریستی و گردشگری موفق نبوده است. رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری پارلمان شهری با تأیید این مطلب عنوان کرد: «برای رونق گردشگری در تهران، موانع و مشکلاتی وجود دارد که برای رفع آنها تدابیری اندیشیده شده است و با تشکیل سازمان گردشگری، نخستین گامها برای رفع آن برداشته خواهد شد.» تهران تاریخی غنی و طبیعت منحصربهفردی دارد و میتوان از آنها برای نهادینهکردن فرهنگ گردشگری استفاده کرد و این امر از طریق سازمان گردشگری محقق میشود. بهگفته این عضو شورای شهر تهران در چند سال اخیر با برنامهریزیهای مدیریت شهری در احیای بافت تاریخی تهران و ایجاد فضاهای گردشگری و تفریحی، تهران تا حدودی برای تبدیل شدن به شهر گردشگری نزدیک شده است؛ اما همچنان نیاز به تقویت ظرفیتها در این حوزه وجود دارد. برندسازی در حوزه گردشگری هم مورد توجه مدیریت شهری است و آنطور که علوی عنوان کرده: «از روز تهران بهعنوان یک فرصت میتوان برای معرفی برند تهران استفاده کرد و این برند را با شعار «تهران کلانشهر الگوی جهان اسلام» به سمت جهانیشدن و میزبانی از گردشگران و توریستهای خارجی سوق داد و با ایجاد مشاغل متناسب با گردشگری به توسعه پایدار شهری کمک کرد.»
تهران، شهر دوستدار همه
تهران میتواند شهری دوستداشتنی برای همه باشد بهشرط اینکه حقوق همه شهروندان اعم از زن و مرد، پیر و جوان و خرد و کلان در آن رعایت شود. برای تحقق این هدف مدیریت شهری طرحهایی چون شهر دوستدار سالمند و کودک و... را در دستور کار دارد و بهگفته علوی تحقق حقوق شهروندی یعنی توجه به نیازهای اولیه شهروندان اعم از تردد آسان و امن و استفاده از امکانات رفاهی، خدماتی و... . در واقع این روزها یکی از مطالبات پایتختنشینان، تبدیلشدن تهران به شهری دوستداشتنی است و آنطور که او عنوان کرده: «مدیریت شهری به این مطالبه توجه ویژهای دارد و در صدد است با رفع کاستیها ، تهران را برای شهروندان دوستداشتنی و زیباتر کند.»
مکث
تهرانی که ساکنانش دوست دارند!
احمد شریفی ، شهروند: شهری بدون زباله و پاک. تهران زیباست اما رها شدن زبالهها در گوشهوکنار معابر چهره آن را زشت میکند و این اصلا برای مردم خوشایند نیست.
الناز حقدوست ، شهروند: تهران طبیعت و کوههای زیبایی دارد؛ اما آلودگی هوا بهقدری است که زیباییهای آن دیده نمیشود. دلم برای تماشای کوههای بلند تهران تنگ شده است.
مریم یوسفی، شهروند: دیگر آواز پرندهها در تهران به گوش نمیرسد. این شهر با نغمه پرندگان زیباست و امیدوارم باز هم صدایشان در شهر بپیچد.
مهدی امینی، کارشناس عمران: درگذشته این شهر به روابط همسایگان معروف بود. دلم برای تهرانی با همسایههای قدیمی و خانههای حیاطدار دلتنگ است.
علی فروتن، بازیگر: دلم تهرانی سرسبز میخواهد. خیابانهایی پر از درختان تنومند که زیر سایهشان برای تماشای این شهر پر از تاریخ بنشینم.