گفتوگوی همشهری با امام جماعت مسجد فعال محله دهکده المپیک منطقه۲۲ تهران
مسجدالرضا ع سرای امت اسلام است
از رسول اکرم(ص) نقل است که خداوند متعال میفرمایند مساجد خانههای من در زمیناند همانگونه که ستارگان برای اهل زمین میدرخشند، مساجد نیز برای اهل آسمان نورافشانی میکنند. از همینجا میتوان به اهمیت نقش مساجد در اسلام پی برد. مساجد به شرط فعال بودن و نقشآفرینی مؤثر در زیست مومنانه شهروندان میتوانند در وجوه مختلف زندگی روزمره و اجتماعی نیز مثمرثمر باشند. مسجد «الرضا(ع)» محله دهکده المپیک منطقه۲۲ تهران ازجمله مساجد فعال پایتخت است که بهدلیل فعالیتهای مستمر و بیوقفهاش به شهرت رسیده است. درباره فعالیتهای این مسجد با امام جماعت آن، حجتالاسلام علی واشقانی فراهانی که از ابتدای ساخت این مسجد پیگیر امور مختلف آن بوده است، گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
مسجد «الرضا(ع)» چه ویژگیای دارد که نامش بر سر زبانها افتاده است؟
اینجا مسجدی است که بیستوچهارساعته آدم میآید و میرود. بیماران و مسافران در جوار مسجد اسکان دارند و من خودم مثل خادم دست به سینه در خدمتشان هستم و خدمات ارائه میدهم، به این معنی که به مسائل و مشکلاتشان رسیدگی میکنم.
چه برنامههایی در مسجد دارید؟
اینجا برنامههای گستردهای داریم. خانمها از ساعت 9صبح تا اذان ظهر جلسات متعددی در مسجد دارند ازجمله قرآن، تفسیر نهجالبلاغه، اخلاق و احکام، سفرهای زیارتی و سیاحتی، مراسم ملی و مذهبی و میلادها و شهادتها که در این 2 ماه محرم و صفر تماموقت این برنامهها برقرار بود. از بسیاری از نقاط تهران به اینجا میآیند. برای آقایان هم روزهای چهارشنبه بعدازظهرها، جلسه قرآن از سطح ابتدایی تا سطح عالی داریم.
فکر میکنید چرا مسجد الرضا(ع) با چنین استقبالی مواجه شده؟
از خانمها سؤال میکنیم که چرا به این مسجد میآیید؟ شما برای رسیدن به این مسجد از جلوی چندین مسجد عبور میکنید و به مسجد ما میآیید. این کار چه دلیلی دارد؟ جواب میدهند چون بقیه مساجد تعطیل است و چنین برنامههایی ندارند. این مسجد، مسجدی مردمی است. مسجد سفارتخانه اسلام، امام جماعت سفیر آن و مردم، امت اسلام در مسجد هستند. مهمترین موضوع این است که امام جماعت 24ساعته در مسجد حضور دارد و در تمام زمینهها پاسخگوی مردم است. من در طول سال مسافرت نمیروم، مگر به دیدن پدرم در اراک که آنهم سریع میروم و برمیگردم. مردم میگویند ای کاش مساجد دیگر هم چنین بودند. مسجد امام رضا(ع) سرای ملت ایران است. ما هزینه میکنیم، دوندگی میکنیم، مشکلات را تحمل میکنیم اما متأسفانه مسئولان هیچ کمکی به این مسجد نمیکنند.
انتظار چه مساعدتی دارید؟
خب، مسجد ما حتی یک مغازه ندارد. اصلا فعالیت اقتصادی ندارد.
پس چطور از پس هزینههای مسجد برمیآیید؟
مسجد را باید مومنین آباد کنند؛ مسجد حتما نباید مغازه داشته باشد تا آباد شود. کسانی اینجا برنده هستند که از مسجد مغازهای را با قیمت پایینتر برای کاسبیشان اجاره میکنند. البته گاه برخی از کسانی که از مسجد مغازه اجاره میکنند، به نماز نمیآیند. شما در تهران آمار بگیرید مساجدی که مغازه دارند، چقدر نمازگزار دارند؟ الحمدلله مسجد ما که مغازه ندارد، نمازگزار خوبی هم دارد. چیزی که مسجد را آباد میکند، مومنین و تلاوت قرآن و شنید سخنان اهلبیت(ع) است. هزینه مسجد ما توسط نیکوکاران پرداخت میشود.
از دید شما، امام جماعت چه نقشی در پویایی مسجد دارد؟
یکی از مهمترین شاخصههای فعال کردن مسجد، عملکرد امام جماعت است. امام جماعت زمانی امام جماعت است که در جمیع جهات امام جماعت مسجد باشد و خیابانهای اطراف مسجد را محراب خود بداند. نه اینکه مردم فقط هنگام اذان و اقامه صدای امام جماعت را بشنوند. اینکه امام جماعت برود در محراب فقط نماز بخواند کار مهمی نکرده؛ این وظیفهاش است. مثل اینکه کسی که گرسنه است، نیاز نیست به او بگویند برو نان بخور. او باید برود ناهار بخورد. امام جماعت زمانی امام جماعت است که صدای مردم را به مسئولان برساند. از مسئولان مطالبهگر باشد. در شأن اسلام نیست که درِ مسجد یک دقیقه بسته باشد. کشور را باید هماکنون از مساجد بسازیم. یک لحظه غفلت از مسجد، غفلت از نظام و قرآن است. مسجدی پویاست که مدافع اسلام و ارزشهای دینی و حقوق شهروندان باشد. ماهیت مسجد قرآن و انبیاست. فلذا مسجد باید در بحرانها فعالیت کند. این در شأن ملت ایران ـ که شهید دادهاند و انقلاب کردهاندـ نیست که امروز در خیابانها چادرخواب باشند، پارکخواب و پشت بام خواب باشند. آیا مسجدی که 2هزار متر مساحت و امکانات لازم را دارد، صحیح است که مردم روبهروی مسجد در خیابان بخوابند؟ زمانی مسجد، مسجد است که در تمام زوایا گرهگشای مردم باشد.