مشکلات اینترنت باعث شده سالنهای نمایش خالی از تماشاگر باشند
بحران تماشاخانههای تعطیل
تعطیلی تماشاخانههای تهران بحرانی دیگر برای گروههای نمایشی ایجاد کرده؛ نزدیک به 2 هفته است که سالنهای دولتی اجراهای خود را تعطیل کردهاند. در کنار همین تعطیلیها برخی از مدیران تماشاخانههای خصوصی معتقدند که اجرای نمایش یا از سرگیری اجراها با وجود مشکلات اینترنت و نبود تماشاگر معنایی ندارد.
به گزارش همشهری، اولین مجموعه تئاتری که هفته گذشته اجراهای خود را تعطیل کرد مجموعه تئاترشهر بود. این مجموعه در اطلاعیهای اعلام کرد که هنوز تصمیمی به بازگشایی سالنهای نمایش ندارد و گروههای نمایشی که اجراهای خود را در سالنهای تئاترشهر شروع کرده بودند دست از کار کشیدند. 2 سال تعطیلی تماشاخانهها بهخاطر کرونا، معیشت گروههای نمایشی را تحتالشعاع قرار دارد و حال نبود اینترنت و مخاطب تئاتر در سالنهای نمایشی تئاتر کشور را وارد بحرانی دیگر کرده است.
گروهها بخشی از سهمیه اجرای خود را از دست دادهاند و این موضوع باعث میشود که جدول اجرای هر کدام از سالنها دچار بیبرنامگی شود. علاوه بر مجموعه تئاترشهر، 2 سالن نمایشی مولوی در خیابان 16آذر هم درهای خود را بسته است. سالنهای نمایشی که مدیرش میگوید با توجه به قطعی اینترنت، بلیت فروشی بسیار کاهش یافته و گروهها نمیتوانند برای صندلیهای خالی اجرایی داشته باشند. هر چند مدیر این تالار عنوان کرده که حتما برای گروههای نمایشی اجرای جبرانی درنظر میگیریم.
اجراهایی که لغو شد
تماشاخانه ایرانشهر هم که بعد از شیوع کرونا، وضعیت بحرانی داشت با آغاز اجرا توانسته بود جانی تازه بگیرد اما تعطیلی سالنهای نمایش با هم مشکلاتی را برای این سالن ایجاد خواهد کرد. تماشاخانه ایرانشهر که میزبان ۳ نمایش «آقای اشمیت کیه» به کارگردانی سهراب سلیمی، «سوم ماه می» کار سعید حسنلو و «رئالیسم مصنوعی» به کارگردانی ایمان اسکندری بود، تصمیمگیری درباره اجرا یا تعطیلی نمایشها را بهخود گروههای نمایشی واگذار کرد. هماکنون هیچکدام از این 3 نمایش روی صحنه نمیروند. برخی از تماشاخانههای خصوصی هم از این قاعده مستثنی نیستند، یکی از این تماشاخانهها عمارت «نوفل لوشاتو» است که مدیر این تماشاخانه عنوان میکند:«اگر شرایط در چند روز آینده آرام شود، در بهترین حالت از اواخر هفته جاری اجراهای خود را شروع میکنیم تا گروههای نمایشی در این فاصله، فرصتی برای تبلیغ و اطلاعرسانی آثار خود داشته باشند.»
بهگفته نامور شرایط بهگونهای است که خود گروهها هم فعلا شرایط را برای اجرا مناسب نمیدانند و به همین دلیل سالنها تعطیل شده است. وی اضافه میکند:«شرایط خاص اینترنت سبب شده گروههای نمایشی فرصتی برای اطلاعرسانی و تبلیغ نمایشهای خود نداشته باشند. وقتی تماشاگری در سالن نباشد، یک گروه نمایشی بعد از ماهها تمرین و صرف هزینه، برای سالن خالی که نمیتواند روی صحنه برود.»
ایمان اسکندری که نمایشش با استقبال تماشاگران روبهرو شده بود، درباره ادامه اجرای آن به ایسنا میگوید: «فعلا هیچ برنامه مشخصی برای از سرگیری اجراهایمان نداریم. ۱۱ اجرا روی صحنه بردیم و بیش از ۱۷۰۰ تماشاگر داشتیم ولی شرایط اصلا مناسب اجرای تئاتر نیست. بنابراین فعلا اجرا را متوقف کردهایم و ادامه اجراهایمان وابسته به شرایط اجتماعی است.» وی در پاسخ به این پرسش که آیا تماشاخانه ایرانشهر میتواند اجرای جایگزینی برای اجراهای لغو شده درنظر بگیرد، توضیح میدهد: «مدیریت سالن قول داده که اجراهای جایگزینی را برای گروههایی که اجرایشان متوقف شده، درنظر بگیرد. ۱۹ اجرا باقی مانده و برای آمادهسازی این کار هزینه بسیاری متحمل شدیم. بهخصوص که اداره کل هنرهای نمایشی هم تا به الان هیچ حمایتی از اجرای ما نکرده ولی اجرا در این وضعیت هم کارساز نیست چون شرایط مساعدی وجود ندارد.»
تالار حافظ هم که اجرای «قفس» محمد حاتمی را روی صحنه داشت، اجرای خود را به پایان رساند. تماشاخانه شهرزاد جزو پرکارهای تئاتر پایتخت بهحساب میآید و بهخاطر عدمحضور برخی از گروهها اجرای خود را تعطیل کرده چرا که گروهها معتقدند وقتی تماشاگری وجود ندارد اجرای نمایش هم بیفایده است.
تعطیلی سالنهای تئاتر مشهد
سالنهای تئاترشهر مشهد هم اجراهای خود را متوقف کردند و بهطور حتم ادامه مشکلات اینترنت و نبود تماشاگر باعث میشود که خیلی از سالنهای تئاتر بار دیگر درهایش بسته شود و این مشکلی است که دامن گروههای نمایشی را میگیرد.