پیشبینی جرم با هوش مصنوعی
دانشمندان توانستهاند یکی دیگر از داستانهای فیلمهای علمی-تخیلی را به واقعیت تبدیل کنند. براساس گزارشی که ساینس فوکوس منتشر کرده مدلی از هوش مصنوعی ساخته شده که در آزمایشهای صورت گرفته توانسته است وقوع جرم را چند روز زودتر از وقوع واقعی جرم با دقت ۹۰درصد پیشبینی کند.
پروفسور ایشانو چاتوپادیای که در دانشگاه شیکاگو این تحقیقات را رهبری میکند میگوید توانستهاند به مدلی دست پیدا کنند که در آزمایشهایی که در ۸شهر آمریکا صورت گرفته با دقت خوبی یک هفته قبل از وقوع یکسری جرم با موفقیت پیشبینی کند.
او در این مورد میگوید: «شهر شیکاگو و 7 شهر دیگر که روی آنها تمرکز کرده بودیم، شروع به انتشار گزارش رویدادهای جرم و جنایت کرده بودند. در شیکاگو، این گزارشها با یک هفته تأخیر به روز میشوند. این گزارشها حاوی اطلاعاتی درباره آنچه اتفاق افتاده، نوع جنایت، محل وقوع، طول و عرض جغرافیایی و زمان رخداد است. بنابراین ما با استفاده از این گزارشها، شهر را بهصورت دیجیتال به مناطق کوچک تقسیم کردیم و مشخص شد که جرمهای خشن و قتل و دزدی در کدام از این بلوکها رخ داده است. سپس الگوریتم آنها چگالی جرمها و تأثیر آنها بر یکدیگر را در یک مدل پیچیده بررسی کردند. سرانجام مدل آنها به جایی رسید که از یک هفته قبل میتواند بگوید در یک بلوک خاص با اختلاف زمانی مثبت یا منفی یک روز احتمالا چه جرمی رخ خواهد داد.
از گزارش اقلیت تا واقعیت
پیشبینی جرم با استفاده از هوش مصنوعی از آن موضوعهای جذاب طی سالهای گذشته بوده است. فیلم گزارش اقلیت به کارگردانی استیون اسپیلبرگ و بازی تامکروز یکی از مشهورترین فیلمها در این رابطه است. داستان فیلم گزارش اقلیت در سال۲۰۵۴ میگذرد. محور اصلی داستان بر مبنای سیستمی است که بر مبنای ۳انسان کار میکند و میتواند جرایم را پیش از وقوع پیشبینی کند و بدینترتیب مأموران اجرایی پیش از وقوع جنایت جلوی آن را میگیرند و مدتها است که دیگر جنایتی رخ نداده است. اما همین سیستم پیچیده هم ممکن است فریب بخورد. زمانی که ماشین پیشبینی میکند در زمان مشخصی یکی از مأموران اصلی پروژه دست به قتل خواهد زد، او با این پرسش مواجه میشود که آیا خود اراده تغییر آینده خود را دارد یا مجبور است به تقدیر تن در دهد و در این راه معمای پیچیدهای را باز میکند.
این اتفاق اما میتواند برای این سیستم هوش مصنوعی جدید و در واقعیت هم بیفتد؟
در سیستم جدید دانشمندان تلاش میکنند که فقط از گزارشهای رویداد استفاده کنند و خود عوامل تصمیم نمیگیرند که چه ویژگیهای جرمخیزی را در اولویت قرار بدهند. ورودی دستی بسیار کمی وجود دارد. پس سوگیری کمی پیدا میکند.
پروفسور ایشانو چاتوپادیای در این رابطه میگوید: در شیکاگو بسیاری از آدمها جانشان را بهخاطر درگیری گروههای تبهکار از دست میدهند. لازم نیست که کسی در این رابطه شرلوک هلمز باشد. درصورتی که پلیس یک هفته زودتر از افزایش خشونت در مناطق خبر داشته باشد میتواند اقدامات پیشگیرانه در این رابطه انجام دهد.