سعیده مرادی
نذری دادن یکی از آداب و رسوم ماه محرم است و هرکسی به فراخور خودش چیزی را نذر و نیت میکند. یکی قیمه و قرمه و حلیم و یکی هم چای و شربت پخش میکند. حلوا یکی از خوراکیهای مرسوم و خوشمزه برای نذری دادن است. حلوا با توجه به طبع و ذائقههای متفاوت افراد، انواع و اقسام مختلفی دارد که هرکدام متعلق به یک قوم و فرهنگ و جغرافیای خاص هستند. اگر برای نذری دادن در ماههای محرم و صفر و پخش کردن آن بین در و همسایه یا عزاداران حسینی برنامه دارید و نیت کردهاید، پیشنهاد ما پختن یکی از انواع حلواست که دستور طبخ آنها نیز در ادامه آموزش داده شده است.
حلوا زعفرانی
طرز تهیه
برای تهیه حلوا ابتدا باید شربت آن را درست کنید. بنابراین آب و شکر را داخل ظرفی مخلوط کرده و روی حرارت قرار بدهید تا شکر حل شده و شروع به جوشیدن کند. بعد زعفران و گلاب را به آن اضافه و حرارت را خاموش کنید. آرد الکشده را داخل تابه بریزید و با حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود. بعد از اینکه آرد تفت داده شد، حرارت را خاموش کنید و مجدداً آرد را الک کنید و بعد داخل همان تابه برگردانید. روغنها را به آرد اضافه کنید و تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا آرد و روغنها ترکیب شوند. به تفت دادن ادامه بدهید تا مایه حلوا به رنگ نسکافهای برسد. شربت را کمکم و در چند مرحله اضافه کنید؛ بعد از اضافه کردن در هر مرحله به خوبی تفت بدهید و مخلوط کنید تا شربت کاملاً جذب حلوا شود. این کار را تا تمام شدن شربت ادامه بدهید. اضافه کردن شربت به حلوا باید حدود 8الی 10دقیقه طول بکشد. چون اضافه کردن یکجای شربت باعث میشود نتیجه دلخواه حاصل نشود. بعد از اضافه کردن نصف شربت، هرازگاهی حلوا را بچشید تا ببینید به شیرینی دلخواه رسیده یا نه! چون ممکن است نیازی به استفاده همه شربت نباشد. بعد از اینکه شربت را به حلوا اضافه کردید، باید حلوا را با حرکت گهوارهای، تکان بدهید تا به خوبی فرم بگیرد و از ماهیتابه جدا شود. اما این کار را وقتی انجام دهید که بخواهید حلوا را بهصورت ساده داخل دیس تزئین کنید. برای حلوایی که میخواهید با ماسوره تزئین کنید، حلوا باید کمی شلتر باشد. در غیراین صورت از ماسوره رد نمیشود.
مواد لازم
آرد سفید: 2لیوان
روغن مایع: یک دوم لیوان
آب: 2/5لیوان
شکر: 1/5لیوان
گلاب: یک چهارم لیوان
زعفران دمکرده: به میزان لازم
حلوای هویج
طرز تهیه
در ابتدا هویجها را بهصورت حلقهای خرد کنید. سپس شیر به دمای محیط رسیده را داخل یک قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت ملایم قرار بدهید. بعد هویجها را داخل شیر ریخته و بگذارید بپزند. در انتها، هویج پخته شده را به کمک مخلوطکن یا گوشتکوب برقی پوره کنید. آرد الک شده را داخل یک ماهیتابه ریخته و روی حرارت ملایم تفت بدهید و هم بزنید تا بوی خامی آن گرفته شود و تغییر رنگ بدهد. حواستان باشد که برای حلوای هویج نباید رنگ آرد خیلی تغییر کند؛ در حدی که یک درجه تیره شود، کافی است. پوره هویج را به همراه شکر و گلاب داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار بدهید و هم بزنید تا شکر حل شود. در این مرحله، آرد را به همراه کره داخل ماهیتابه بریزید، هم بزنید و بگذارید به آرامی بجوشد. بعد از جوشیدن، مخلوط هویج را بهتدریج اضافه کنید و هم بزنید تا یکنواخت شود. در آخر میتوانید زعفران دمکرده را اضافه کنید تا حلوا خوشرنگتر شود. بعد از اینکه حلوا کمی سفت شد، با حرکت گهوارهای، آن را تکان بدهید تا به خوبی فرم بگیرد و از ماهیتابه جدا شود. حلوا را داخل دیس بریزید و بعد از خنک شدن با قاشق روی آن را تزئین کنید و مقداری مغز بادام و پسته بریزید.
نکته: میتوان برای تهیه حلوای هویج از شیر به جای آب استفاده کرد. زمانی که این حلوا با آرد تهیه میشود هویج آن نباید قابلاحساس باشد و بهتر است آن را با میکسر به شکل پوره درآوریم.
مواد لازم
هویج: نیمکیلو
آرد شیرینیپزی یا فانتزی: یک پیمانه
شکر (بسته به ذائقه): بین یک تا یکونیم پیمانه
گلاب و شیر (هرکدام): نصف پیمانه
کره: 50گرم
پودر هل: یک قاشق مرباخوری
زعفران دمکرده (دلخواه): 3قاشق غذاخوری
حلوا دو رنگ زنجبیلی
طرز تهیه
در ابتدا آرد سفید را داخل تابه الک کرده و روی حرارت بسیار ملایم قرار دهید و هم بزنید تا خامی آرد گرفته و عطر آن بلند شود. سپس زنجبیل را به آرد اضافه کنید و یکی، دو دقیقه روی حرارت تفت دهید. وقتی حلوا از گرما افتاد به دلخواه میتوانید کمی پودر هل به آن اضافه و مخلوط کرده و نصف مقدار پودر قند را روی مواد الک کنید. سپس مواد را با دست ورز داده تا مواد کاملاً به خورد هم بروند. خمیر در نهایت باید به شکلی باشد که با فشرده کردن داخل دست کاملاً فرم بگیرد. سپس حلوای زنجبیلی را داخل ظرف موردنظر ریخته و آن را با کف قاشق فشرده کنید. در ادامه حلوای شکلاتی را آماده کرده و روی حلوای زنجبیلی ساده بریزید. به این شکل که برای تهیه حلوای شکلاتی نصف دیگر روغن را روی حرارت کم گذاشته و پودر کاکائو را به روغن اضافه کنید و هم بزنید تا کاملاً حل شود. تابه دوم آرد را روی حرارت کم بگذارید و روغن شکلاتی را کمکم به آن اضافه و مخلوط کنید. سپس مواد را از روی حرارت برداشته و اجازه بدهید گرمای آن از بین برود. بعد نصف دیگر پودر قند را روی حلوا الک کنید و با دست ورز داده تا کاملاً به خورد حلوا برود. حلوای شکلاتی را روی لایه حلوای ساده بریزید و با قاشق کاملاً پهن کنید. حلوا را بهمدت نیمساعت داخل یخچال قرار دهید و در نهایت برش بزنید.
مواد لازم
آرد سفید قنادی: 4پیمانه
روغن جامد: 1پیمانه
کره: 2قاشق غذاخوری
پودر قند: 2پیمانه
زنجبیل: 1تا 2قاشق غذاخوری
پودر هل: 1قاشق چایخوری
پودر کاکائو: 2قاشق غذاخوری
شکلات تختهای: نصف پیمانه
بادام خرد شده: به مقدار لازم
حلوا سه آرد
طرز تهیه
در ابتدا آرد سنگک را که از قبل چندبار الک کردهاید، داخل تابه ریخته و روی شعله قرار دهید و با حرارت کم به آهستگی تفت بدهید. زمانی که رنگ آرد از حالت سفیدی به رنگ کرم نخودی برگشت، وانیل را به آن اضافه کنید. در ادامه مخلوط آرد برنج، آرد سفید و آرد نخود را به مواد اضافه کرده و خوب هم بزنید. باید توجه داشته باشید که آرد برنج را نیز باید مانند آرد سفید الک کنید. در حین تفت دادن آردها اقدام به درست کردن شربت حلوا کنید. به این صورت که آب را داخل قابلمه ریخته و شکر، گلاب، هل و زعفران را با آن ترکیب کرده و روی گاز قرار دهید و بگذارید به جوش آید. بعد از قل خوردن حرارت گاز را خاموش کنید. آرد که به خوبی تفت داده شد، روغن را به آن اضافه کنید. زمانی که کمی سفت شد مانند «طرز تهیه فرنی» آن زمان متوجه خواهید شد که به اضافه کردن آرد نیازی ندارد، سپس کمی با کره تفت بدهید. سپس ظرف را از روی حرارت برداشته و در این مرحله شربت را به آرد تفت داده شده، اضافه کنید و سریع هم بزنید تا به خورد آن برود. حلوا را تفت بدهید، تا زمانی که حلوا خودش را بگیرد. در این زمان ظرف را تکان دهید تا داخل ظرف به حالت دورانی بچرخد و حالت ترد و زیبایی بهخود بگیرد. حالا حلوا آماده است. در نهایت آن را در ظرف موردنظر ریخته و بعد از اینکه تا حدودی خنک شد، به شکل دلخواه تزئین کنید.
مواد لازم
آرد سنگک: 4پیمانه
مخلوط آرد سفید، آرد نخود و آرد برنج نرم: 1پیمانه
روغن: 2لیوان
شکر:5پیمانه
آب: 4لیوان
گلاب: 1لیوان
هل و زعفران: به میزان لازم
وانیل: مقدار کم
حلوای نثار
طرز تهیه
در ابتدا آرد سفید را 2یا 3بار الک کرده و داخل تابه ریخته با حرارت خیلی ملایم تفت میدهید تا بوی خامی آرد کاملاً گرفته شود. باید دقت کنید که حرارت کم یا ملایم باشد، چون حرارت بالا باعث میشود که رنگ آرد تیره شود و طعم خوب حلوا را نیز از بین میبرد. وقتی عطر آرد تفت داده بلند شد یعنی آرد آماده است. در این مرحله آرد نخودچی را داخل تابه الک کرده و هم بزنید تا با آرد سفید کاملاً مخلوط شود و سپس حدود 15دقیقه تفت بدهید. البته ذکر این نکته مهم است که استفاده از آرد نخودچی اختیاری است و باعث پوکی و لطافت حلوا میشود. اگر آرد نخودچی را حذف کردید به همان مقدار آرد سفید اضافه کنید. بعد از اینکه خامی آردها گرفته شد، حرارت را خاموش کرده و آردهای تفت داده شده را مجدداً الک کنید. بعد از الک کردن، آرد را مجدد داخل تابه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید و در ادامه کره و روغن مایع را به آن اضافه کنید. مواد را با قاشق هم بزنید تا کاملاً با هم مخلوط شوند. بعد آن را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید تا حلوا کمی خنک شود، اما کاملاً سرد نشود. سپس پودر قند را داخل تابه الک کرده و با دست مواد را ورز داده تا به خورد هم بروند. بعد پودر هل و گلاب را به مواد اضافه کرده و کاملاً مخلوط کنید. در نهایت زعفران دم کرده غلیظ را داخل مواد ریخته و با دست مخلوط کنید.
مواد لازم
آرد سفید قنادی: 200گرم
آرد نخودچی (دلخواه): 50گرم
پودر قند: 125گرم
کره و روغن مایع(هرکدام): 50گرم
زعفران دم کرده غلیظ:3قاشق غذا خوری
گلاب و پودر هل(هرکدام): 1قاشق غذاخوری
حلواهایی که میتوانید در محرم و صفر بهعنوان نذری بپزید و پخش کنید
نذریهای شیرین
در همینه زمینه :