هشدار جهانی نسبت به یک همهگیری تازه
پس از اعلام وضعیت اضطراری شیوع آبله میمونی، با بالا رفتن آمار مبتلایان و کشورهای درگیر، متخصصان نسبت به واکنش سریع برای پیشگیری از تبدیل این بیماری به یک همهگیری دیگر هشدار میدهند
زهرا خلجی - روزنامهنگار
بالا رفتن تصاعدی نرخ ابتلا به بیماری مسری آبلهمیمونی نشان میدهد که کشورهای درگیر این بیماری مانند آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و آفریقایی به اندازه کافی برای جلوگیری از شیوع آن تلاش نکردهاند. گزارش مشاهده مواردی از ابتلا به این بیماری در عربستان و امارات، زنگ هشدار را نیز برای ایران به صدا درآورده است.
بهگزارش سیانبیسی، هفته گذشته، رئیس سازمان بهداشت جهانی پس از نشستهای مختلف با کمیتههای مشورتی در نهایت با نظر شخصی خود تصمیم به اعلام وضعیت اضطراری بینالمللی که بالاترین سطح هشدار درباره شیوع یک بیماری است، درباره انتشار آبله میمونی گرفت. این نامگذاری به این معنی است که سازمان جهانی بهداشت اکنون شیوع این بیماری را بهعنوان یک تهدید قابل توجه برای سلامت جهانی میبیند که برای جلوگیری از گسترش احتمالی ویروس به یک بیماری همه گیر، به یک واکنش هماهنگ بینالمللی نیاز است.
واکنش غیرقابلقبول آمریکا به آبله میمونی
این یک شیوع منحصر به فرد است که ما این ویروس را میشناسیم، اما باعث شیوع بسیار بزرگی در تعدادی از کشورهای جهان شده است. دکتر سیرا مدد، مدیر ارشد برنامه پاتوژنهای ویژه در بیمارستانهای بهداشت و درمان شهر نیویورک، گفت: در واقع، اگر به تعداد مبتلایان نگاه کنیم، آمریکا در این آمار از اسپانیا عقبتر است، اما گستردگی انتشار آن در ایالات آمریکا مهم است. این شیوعی نیست که بتوان آن را ساده تلقی کرد. در واقع نگرانی اصلی این است که این ویروس در آمریکا و همچنین سایر کشورهایی که این ویروس بومی در آنها نیست، به یک ویروس شناخته شده تبدیل شود. در شرایطی که ما هنوز بحرانی مانند کووید-19 را پشتسر نگذاشتهایم، با آبله میمونی نیز مقابله کنیم. بهگفته او، با درسهایی که از مقابله با کووید-19 گرفتهایم نباید با شیوعی در این محدوده چالش داشته باشیم و این یعنی به اندازه کافی با این بیماری برخورد نشده است. کشورها باید همزمان یک واکنش سریع درباره این بیماری داشته باشند.
خطر در کمین است
طبق دادههای سازمان بهداشت جهانی، بیش از 16هزار مورد آبله میمونی در بیش از 70کشور در سالجاری تاکنون گزارش شده و تعداد عفونتهای تأیید شده از اواخر ژوئن تا اوایل جولای 77درصد افزایش یافته است. باوجود اینکه گفته میشود این ویروس بیشتر از طریق رابطه جنسی، شیوع دارد اما امکان انتقال آن به سایر افراد از طریق لمس ضایعات پوستی وجود دارد. بهعنوان مثال 2 کودک در آمریکا بهتازگی به این بیماری مبتلا شدهاند که مشخص شده از یکی از افراد خانواده که مبتلا بوده گرفتهاند. بهگفته مدد، چنین مواردی قطعا در طول زمان، بیشتر هم میشود. سازمان بهداشت جهانی نیز هشدار داده بود که ضمانتی نیست که این ویروس فقط در جامعه خاصی از افراد شیوع داشته باشد و درصورت پیشگیری نکردن، میتواند همه افراد در معرض خطر را درگیر کند.
تأیید واکسن آبله برای ویروس آبله میمونی
شرکت داروساز دانمارک تولیدکننده واکسن بیماری آبله اعلام کرد که بازوی اجرایی اتحادیه اروپا، این واکسن را برای استفاده در مقابله با آبله میمونی پس از اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) در وضعیت اضطراری بهداشت جهانی تأیید کرده است. شرکت باواریایی نوردیک روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد: کمیسیون اروپا مجوز بازاریابی واکسن آبله این شرکت، به نام «ایموانکس» را برای محافظت در برابر آبله میمونی تمدید کرده است. این تأییدیه در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا، معتبر است.
علائم اصلی بیماری
متخصصان هشدار دادهاند که اکثر کسانی که به آبلهمیمونی مبتلا میشوند، قبل از ایجاد بثورات پوستی، علائمی شبیه آنفلوآنزا را تجربه میکنند. البته ممکن است برخی از آنها ابتدا یک ضایعه پوستی و سپس علائم دیگر را مشاهده کنند یا اصلا علائم دیگری نداشته باشند. علائمی شبیه آنفلوآنزا ممکن است شامل تب، سردرد، درد عضلانی و کمردرد، گلودرد، سرفه، تورم غدد لنفاوی، لرز یا خستگی باشد. عرفا حافظ، متخصص بیماریهای عفونی در بیمارستان نورث وسترن گفت: موارد مشکوک ممکن است با علائم اولیه شبیه آنفلوآنزا ظاهر شوند و با ضایعات پوستی پیشرفت کنند که ممکن است از یک نقطه از بدن شروع شده و به قسمتهای دیگر گسترش یابد. او گفت که این ویروس علائمی شبیه چندین بیماری، ازجمله آبله مرغان یا آبله، ایجاد میکند. او پیش از این گفته بود: از نظر برخی افراد ضایعات پوستی ممکن است شبیه آبله مرغان یا زگیل باشد. اما این زخمها معمولا در نواحی در معرض دید قرار دارند. متخصصان همچنین اظهار داشتند که این بیماری را میتوان با یک عفونت مقاربتی مانند سیفلیس یا تبخال یا با ویروس واریسلا زوستر اشتباه گرفت. بهگفته آنها، بهطور معمول علائم 3 هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس آغاز میشوند و بیشتر عفونتها بین 2 تا 4هفته طول میکشند. بهگفته متخصصان، اگر فردی با یک ضایعه پوستی غیرقابل توجیه مواجه شد باید حتما به پزشک مراجعه کند، حتی اگر تصور میکند با فردی مبتلا به آبله میمونی ارتباط نداشته است.