
ارزآوری 450 میلیون دلاری گیاهان دارویی
مجری طرح توسعه گیاهان دارویی: ۲۳۰۰ گونه گیاهی در کشور شناسایی شده است

مجری طرح توسعه گیاهان دارویی گفت: ۲۳۰۰ گونه گیاهی در کشور شناسایی شده است که خاصیت دارویی دارند. به گفته فریبرز غیبی درآمد سالانه حاصل از صادرات گیاهان دارویی بهعنوان محصول خام بهطور میانگین ۴۵۰میلیون دلار است.
فریبرز غیبی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه وسعت عرصههای منابع طبیعی در ایران شامل جنگل، مرتع و بیابان ۱۳۴میلیون هکتار است، تأکید کرد: از این مقدار ۱۴.۳درصد جنگل، ۸۵میلیون هکتار مرتع و ۳۲میلیون هکتار را بیابانها تشکیل دادهاند. در تمام این عرصهها به جز مناطقی که کویری است و در آنها از نظر بیولوژیک گیاهی زندگی نمیکند، بقیه عرصهها دارای گیاهانی هستند که میتوانند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند و حتی از آنها برای مصرف خوراکی نیز بهره برده شود.
او با بیان اینکه تاکنون ۸۰۰۰ گونه گیاهی در سطح کشور شناسایی شده است، اعلام کرد: براساس آمار ستاد گیاهان دارویی کشور از این تعداد ۲۳۰۰ گونه خاصیت دارویی دارند و تحت عنوان گیاهان دارویی قلمداد میشوند؛ البته سایر گونهها نیز میتوانند خاصیت دارویی داشته باشند ولی هنوز تحقیقات جامعی روی آنها انجام نشده است. حتی در بیابانهای ایران گیاه خارشتر رشد میکند که گیاه مؤثری در درمان برخی بیماریهاست. گیاه کاپاریس، آشتیان، میوههای جنگلی و انواع گلها نیز ازجمله گیاهان دیگری هستند که خاصیت دارویی دارند.
گیاهان دارویی میتوانند جایگزین نفت شوند
غیبی با تأکید بر اینکه توسعه کاشت و برداشت گیاهان دارویی یکی از پتانسیلهای نهان کشور است که میتواند ارزآوری زیادی داشته باشد، تصریح کرد: این پتانسیل حتی میتواند بهعنوان یکی از منابع عظیم ما جایگزین نفت شود. با توجه به تنوع اقلیمی کشور میتوان گفت که بسیاری از گیاهان دنیا در ایران قابل کشت هستند و میتوانند مورد استفاده دارویی، آرایشی، بهداشتی و صنعتی قرار گیرند.
۱۷۰هزار هکتار، سطح کشت گیاهان دارویی
او با اشاره به اینکه مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، رویشگاههای گیاهان دارویی را شناسایی کرده است، اعلام کرد: در سطح کشور ۱۷۰هزار هکتار کشت گیاهان دارویی صورت میگیرد و بیشتر این گونهها، گونههایی هستند که بازار اقتصادی داخلی و خارجی دارند. برای مثال گیاه رزماری، نعنا، پونه، گلمحمدی، زعفران، اسطوخودوس و مریمگلی ازجمله این گیاهان هستند که در تمام استانهای ایران ازجمله اصفهان (کاشان، قمصر)، مرکزی، کرمان، شیراز و حتی کردستان و تهران براساس برنامهریزی وزارت جهادکشاورزی در حال کشت هستند. امیدواریم بتوانیم براساس سند گیاهان دارویی سطح کشت این محصولات را به ۵۰۰ هزار هکتار برسانیم.
مجری طرح توسعه گیاهان دارویی افزود: براساس آمار سالانه بهطور متوسط ۲۵هزار تن گیاهان دارویی بهعنوان محصول خام به ارزش ۴۵۰ میلیون دلار صادر میشود که در مقابل پتانسیلهایی که در کشور داریم، میزان کمی است. امیدواریم براساس برنامهریزی انجام شده بتوانیم این میزان را 10برابر کرده تا هم ارزآوری را بیشتر کنیم و هم با تبدیل این مواد به مواد ثانویه بازار خوبی برای کشور در این زمینه داشته باشیم.
غیبی با تأکید بر اینکه کشت گیاهان دارویی میتواند برای بومیان شغلی دائمی ایجاد کند، تصریح کرد: در تحقیقات صورت گرفته کاشت گیاهان دارویی تا سهبرابر کاشت گندم و جو از نظر اقتصادی مقرون بهصرفه است، ولی ابتدا باید زنجیره تولید و زنجیره ارزش گیاهان دارویی مشخص شود؛ یعنی برای مرحله کشت، مرحله برداشت و مرحله صادرات برنامهریزی شود. اگر مسائل بازرگانی، بازاریابی و صادرات حل نشود، نمیتوانیم در صنایع گیاهان دارویی پیشرفت کنیم.