• دو شنبه 5 آذر 1403
  • الإثْنَيْن 23 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 25
شنبه 1 مرداد 1401
کد مطلب : 166573
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/VO8OB
+
-

چرخش بازارها درتیرماه

تمام بازارها ازجمله طلا و ارز و بورس به جز مسکن، در تیر ماه با افت مواجه شدند

آمار‌ها نشان می‌دهد که فضای سرمایه‌گذاری از ابتدای تابستان دستخوش تغییرات جدی شده است؛ به‌طوری که در رویدادی کم سابقه همه بازار‌ها ازجمله طلا و ارز و بورس با نزول مواجه شده‌اند اما بازار مسکن در حرکتی خلاف جهت، مسیر صعودی را در پیش گرفته است.
به گزارش همشهری، رشد نقدینگی و میزان تورم همیشه یکی از عوامل اثر‌گذار بر بازارها بوده است. سوابق تاریخی سال‌های گذشته نشان می‌دهد که نقدینگی در شرایطی که تورم 2‌رقمی است تمایل دارد وارد بازار‌هایی شود که بیشترین رشد را در مقایسه با تورم دارد؛ بر همین اساس در طول سال‌های گذشته نخستین دغدغه سیاستگذاران پولی کنترل نقدینگی بوده است. در شرایطی که نرخ بهره واقعی در ایران منفی است، شرایط برای سیاستگذار پولی بسیار دشوار شده؛ زیرا بازگرداندن نقدینگی به بانک‌ها به همین راحتی میسر نیست و بازار سهام نیز با توجه به اینکه مدتی است در رکود است جذابیت خود را برای سرمایه‌گذاران از دست داده است.

چرخش بازارها
آمار‌ها نشان می‌دهد دوره رکود در بورس طولانی شده و نرخ بهره مصوب بانکی 18درصد است. سرمایه‌گذاران تمایل خود را برای سرمایه‌گذاری در بورس یا باز کردن حساب‌های بانکی بلندمدت از دست داده‌اند؛ زیرا نرخ تورم 12ماهه ارقامی فراتر از 39درصد است، یعنی اینکه نرخ بهره واقعی در اقتصاد ایران با درنظر گرفتن نرخ سود بانکی منفی است. به همین دلیل برخی اقتصاددانان پیشنهاد می‌کنند بانک مرکزی نرخ سود را افزایش دهد. سیاستی که به‌نظر می‌رسد بانک مرکزی هم به‌صورت آهسته آن را در پیش گرفته؛ زیرا نرخ سود بین بانکی در حال رشد است و برخی بر این باورند که این افزایش نرخ سود بین بانکی با توجه به اثری که می‌تواند بر نرخ سود بانکی داشته باشد زمینه اولیه افزایش نرخ سود بانکی است.
با این حال به‌نظر نمی‌رسد با توجه به آنکه نرخ تورم بیش از 39درصد است، باز گرداندن سرمایه‌گذاران به بانک‌ها به همین راحتی میسر باشد و این مسیر دشواری را پیش روی بانک  مرکزی قرار داده است.
از سوی  دیگر در طول چند ماه گذشته  بانک مرکزی با وضع مقررات جدید در بازار ارز و در عین حال  بازارگردانی از نوسان‌های قیمت ارز  جلوگیری کرده و این روند با توجه  به اثر‌گذاری نرخ طلا و سکه از بازار ارز روی بازار طلا و سکه نیز تأثیر گذاشته است. به‌نظر می‌رسد مجموعه این عوامل از ابتدای تابستان آثار خود را در بازار‌ها نمایان کرده و به چرخش نقدینگی به سمت بازار مسکن منجر شده است. موضوعی که سیاستگذاران باید در روز‌های آینده به آن بیشتر توجه کنند.


رشد بازار مسکن
آمارها نشان می‌دهد که در تیر ماه امسال همه بازارهای سرمایه‌گذاری در ایران با نزول مواجه شده‌اند. آخرین قیمت ثبت شده برای قیمت هر دلار آمریکا در تیر ماه امسال 0.9درصد کمتر از قیمت‌های خرداد ماه بوده؛ یعنی سرمایه‌گذارانی که در تیرماه امسال دلار خریده‌اند، نه تنها سود نکرده‌اند بلکه با زیان نیز مواجه شده‌اند.
این روند نزولی روی قیمت طلا و سکه هم تأثیر داشته است به‌طوری که قیمت هرگرم طلا 18عیار در تیر ماه امسال 5.89درصد و قیمت هر سکه 4.69درصد پایین‌تر از قیمت‌های خرداد ماه بوده است. این آمارها همچنین نشان می‌دهد سهامداران بورس نیز در تیر ماه امسال به‌طور میانگین با 4.4درصد زیان مواجه شده‌اند، ضمن اینکه آمار معاملات روزانه سهامداران نیز نشان می‌دهد بازار سهام با بیشترین میزان رکود از سال 1398تاکنون روبه‌رو است.
با وجود نزول همه بازار‌ها در تیر ماه امسال اما آمارها نشان می‌دهد میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در تهران در نخستین ماه از فصل تابستان بین 6تا 6.5درصد رشد کرده و به رقمی در حدود 42میلیون تومان برای هر متر آپارتمان رسیده است. این بالاترین میزان رشد در همه بازار‌هاست و نشان می‌دهد به‌دلیل رکود در سایر بازار‌ها، نقدینگی به سمت این بازار حرکت کرده است. به این معنا که سرمایه‌گذاران به‌دلیل آنکه نتوانسته‌اند از دارایی‌های خود در مقابل تورم از طریق سپرده‌گذاری بانکی، سرمایه‌گذاری در بورس، خرید طلا و ارز محافظت کنند ترجیح داده‌اند نقدینگی خود را راهی بازار مسکن کنند.

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :