لزوم تصویب قوانین بازدارنده برای مقابله با مجرمان
سردار حسین رحیمی؛رئیس پلیس پایتخت
در وقوع، افزایش و رشد جرائم، آسیبها و تخلفات دلایل مختلفی نقشآفرینی میکنند و بالطبع هرچه این مشکلات، آسیبها و ناهنجاریها بیشتر شود، شاهد رشد بیشتر نمودار جرائم و ناهنجاریها و بهدنبال آن آسیبهای ناشی از آن برای جامعه خواهیم بود. این مسئله موید این است که برخورد و مقابله با مشکلات و ناهنجاریها کاری لازم و ضروری است و نیازمند همافزایی و همآفرینی. با اقدامات جزیرهای، سلیقهای و مقطعی نمیتوان کاری از پیش برد، بلکه باید مستمر و متعهدانه در این حوزه تلاش و نباید فراموش کرد که همه ما بخشی از جامعهای هستیم که در آن زندگی میکنیم. از اینرو در رشد و تعالی جامعه و مقابله و مبارزه با مشکلات، ناهنجاریها و پلشتیها، همه افراد جامعه به سهم خود مسئول هستند و در این راستا صاحبمنصبان از مسئولیت بیشتری برخوردارند.
وقوع جرائم مختلف در جامعه بهطور حتم تبعات، معضلات و مشکلات مختلفی را به همراه داشته و به نوعی امنیت و آرامش جامعه را مخدوش میکنند؛ بهطور مثال احتکار و قاچاق کالا تأثیر مستقیمی بر بازار و اقتصاد شهروندان دارد یا اینکه وجود معتادان متجاهر آسیبهای مختلفی را برای یک جامعه به همراه دارد که بهعنوان نمونه میتوان به افزایش سرقتهای خرد اشاره کرد.
قوای انتظامی با اقتدار و بهکارگیری همه توان و ظرفیت خود در راستای مقابله با جرائم و ناهنجاریهای مختلف در فضای حقیقی و مجازی و در همه حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سایبری و... پرداخته است و در تهران بزرگ بهصورت هفتگی یک طرح بزرگ را در راستای مقابله با جرائم به مرحله اجرا درمیآورد که حتی در برخی موارد شاهد سؤالات برخی خبرنگاران هستیم که از چرایی تکرار جرم و وقوع جرائم با وجود اجرای مکرر این طرحها میگویند. بدون تردید باید اذعان داشت که همراه با برخوردهای پلیسی، برخوردهای بازدارنده لازم دیگر هم باید انجام شود تا سرجمع آن، امنیت و آرامش جامعه و حذف و کمرنگ شدن جرائم باشد.
امروز فراجا در مقابله و مبارزه با برخی جرائم و مشکلات در حقیقت یکتنه به میدان آمده است که در این زمینه میتوان به برخورد جدی با موضوع سرقت اشاره کرد.
در حوزه سرقت از دستگیری سارقان خردهپا تا کشف سریع سرقت بزرگ و دستگیری سارقان صندوق امانات بانک ملی شاهد تلاش پلیس هستیم؛ سارقانی که بارها توسط پلیس دستگیر و روانه زندان شدهاند و پس از رهایی مجددا به سرقت روی آوردهاند. آنچه مسلم است اینکه تنبیههای اعمال شده بازدارنده نبوده و نتوانسته آنان را از انجام اقدامات مجرمانه خود پشیمان و منصرف کند. امروز تعامل پلیس و دستگاه قضا تعاملی سازنده و مطلوب است که موجب تسریع در مقابله با مجرمان شده است.
با تعامل موجود، شاهد صدور احکام بسیار خوبی از سوی قضات محترم هستیم، اما آنچه مشخص است اینکه احکام موجود ظاهرا در برهه کنونی قدرت بازدارندگی لازم را ندارند و اینگونه است که مجرمان به کرات مرتکب اعمال مجرمانه میشوند؛ از اینرو لازم است که قوانین جدید با امکان بازدارندگی لازم برای مقابله با مجرمان وضع شود بهگونهای که هیچکس اجازه تعدی به حقوق دیگران و برهم زدن امنیت و آرامش مردم را بهخود ندهد.
امروز شاهد گستاخ شدن بیش از پیش مجرمان هستیم که این وقاحت و گستاخی میتواند تبعات ناگواری را برای جامعه و امنیت و آسایش شهروندان به همراه داشته باشد. تصویب قوانین متناسب با شرایط و جرائم موجود با قدرت بازدارندگی لازم بهطور حتم میتواند در مقابله با جرائم و حتی تخلفات تأثیرگذار باشد.
با وجود تلاشهای صورت گرفته در راستای مقابله با مجرمان، شاهد عدموجود قوانین بازدارنده و پشیمانکننده در این حوزه هستیم که مجرمان و خلافکاران با اطلاع از این موضوع با فراغبال و بهراحتی مرتکب جرائم مختلف میشوند و حتی برخی از آنها در مرخصی چند روزهای که از زندان دارند، اقدام به سرقت و... می کنند و اصلا نگران عواقب اعمال مجرمانه خود نیستند.