
تکرار لرزهها در کیش و چارک
زلزله 5.6ریشتری یک کشته و 30مصدوم بر جای گذاشت

محمد کاموس- دبیر گروه استانها
در روزهای پایانی خرداد جزیره کیش و منطقه چارک در سرزمین اصلی طی 3روز بیش از 50بار لرزیدند که بیشترین قدرت این لرزهها 5.2ریشتر و بقیه بین 3تا 5ریشتر بود. حالا یک هفته بعد از این لرزهها، صبح دیروز (شنبه 4تیر) زلزلهای به بزرگی 5.6ریشتر بندرچارک از توابع بندرلنگه در هرمزگان را لرزاند که در جزیره کیش هم احساس شد؛ ۳۱نفر حین فرار از زلزله مصدوم شدند که یک نفر از آنها جان خود را از دست داد.
زلزله خسارت شدید نداشت
به گزارش همشهری، این زلزله در طول جغرافیایی ۵۴.۳ و عرض جغرافیایی ۲۶.۵۲ در عمق ۲۲کیلومتری زمین رخ داد و مرکز وقوع آن در ۲۳کیلومتری بندر چارک، ۲۵کیلومتری جزیره کیش و ۵۵کیلومتری جناج بستک بود. نزدیکترین مراکز استان به زلزله ۲۱۶کیلومتری بندرعباس و ۳۸۲کیلومتری شیراز فارس بود.
مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان با بیان اینکه تیمهای ارزیاب بعد از وقوع زلزله به منطقه اعزام شدند، میگوید: در هفتههای اخیر شاهد وقوع زلزلههای مهیب در مناطق غربی استان هرمزگان بودیم و چند زلزله با قدرت بالای 4 و 5ریشتر این مناطق را به لرزه درآورد.
مهرداد حسنزاده میافزاید: به محض دریافت آخرین وضعیت، اطلاعرسانی لازم صورت خواهد گرفت، اما تاکنون گزارشی از خسارت شدید نداشتهایم.
به گفته وی، استاندار هرمزگان دستور داده است به منظور آرامش بیشتر شهروندان محترم بندرچارک تعداد چادرهای اسکان موقت در این منطقه که از هفته گذشته برپا شده بود، افزایش یابد. همچنین همه مراکز کیش روز گذشته تعطیل اعلام شد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر هرمزگان هم با بیان اینکه کمپ اسکان اضطراری در بندرچارک که از ۲۴خرداد برپا شده تقویت میشود، گفت: با توجه به پایین بودن شدت پسلرزههای پس از زمین لرزه ۲۴خرداد این کمپ اسکان اضطراری چندان استفادهای نداشت، اما با توجه به زمین لرزه 5.6ریشتری دیروز احتمال افزایش استفاده از آن وجود دارد.
مختار سلحشور با بیان اینکه از ۲۴خرداد تا کنون بیش از ۱۰۰زمین لرزه در منطقه چارک هرمزگان رخ داده که در هیچیک مصدوم و خسارت جانی گزارش نشده است، افزود: به دلیل وسعت منطقه متاثر از این زمینلرزهها بررسیها هنوز خاتمه نیافته و تیمهای ارزیاب در حال تهیه گزارش و انجام بررسیها هستند.
یک کشته در کیش
با وقوع زلزله هرچند در ساعتهای اولیه اعلام شد که این حادثه خسارت جانی نداشته است، اما 31نفر در کیش به دلیل ترس از زلزله و در حین فرار مصدوم شدند که درنهایت یکی از این مصدومان فوت کرد.
روابط عمومی بیمارستان کیش در این باره اعلام کرد: جوان ۲۱سالهای که هنگام وقوع زلزله 8صبح دیروز به دلیل ترس ناشی از وقوع زلزله از طبقات بالای یک ساختمان در کیش به پایین پرتاب شده و دچار خونریزی مغزی، خونریزی داخلی شکم، شکستگی لگن و دست بود علیرغم تلاش پزشکان فوت کرد.
مصطفی نادعلینژاد، رئیس بیمارستان کیش در این باره گفت: بر اثر زمین لرزه ۳۱مصدوم در بیمارستان پذیرش شدند که ۹ نفر از آنها مرد و ۱۲نفر زن بودند. ۴نفر از این افراد از ارتفاع و یک نفر از آنها از طبقه سوم سقوط کرد که نفر سوم به دلیل ضربه مغزی همان فرد فوت شده است.
خسارت زلزله به میراث فرهنگی
زلزله روز گذشته بندرچارک علاوه بر ترکخوردگی دیوار خانهها موجب آسیب به قلعه آل علی در این منطقه هم شد. معاون میراثفرهنگی، ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان در این باره گفت: بر اثر زلزله اخیر در چارک، قلعه آل علی دچار خسارت شد.
عباس نوروزی با بیان اینکه این قلعه با توجه به نزدیکی کانون زلزله، ۳۰درصد تخریبشده است، افزود: قلعه آل علی متعلق به دوره قاجاریه است که توسط شیخ صالح بن شیخ محمد آل علی یکی از حاکمان چارک ساختهشده. به گفته وی، قلعه آل علی به دلیل داشتن مالکیت شخصی هنوز در فهرست آثار ملی کشور به ثبت نرسیده است.
فواد مرادزاده، فرماندار بندرلنگه هم با بیان اینکه کانون زمینلرزه در دریا بوده است و خسارت جانی بر اثر زلزله در این شهرستان نداشتهایم، گفت: برخی منازل ترکخوردگیهای جزئی داشتهاند و خوشبختانه آب، برق و تلفن منطقه وصل است.
مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله پیش از این درباره تکرار زلزلهها و پسلرزهها در هرمزگان گفته بود که میزان تغییر شکل در جنوب زاگرس زیاد است و بهدلیل وجود گنبدهای نمکی وقتی شکستگی در پوسته اتفاق میافتد معمولا بهصورت یکسری از زمینلرزههای کوچک تا بزرگ خود را نشان میدهد. بهگفته وی، جزیره کیش و سواحل خلیجفارس سامانه هشدار و پایش تفصیلی زلزله را ندارند و اتفاقات یک هفته گذشته ضرورت نصب این سامانه و همچنین سامانه پایش سونامی را در منطقه بار دیگر یادآوری کرد.