حق به حقدار رسید
فیفا جایزه بهترین بازیکن سال را با نظر هواداران، اهالی رسانه کاپیتانها و سرمربیان تیمهای ملی به لواندوفسکی داد
جایزه بهترینهای سال2021 که در مراسم بهترینهای فیفا اعلام شد و مهمترین جایزه یعنی بهترین بازیکن مرد سال به لواندوفسکی رسید، باز هم ابهاماتی دربرداشت. اما مهم این است که با وجود باارزشتر بودن جایزه توپ طلا نسبت به این جایزه، باز هم بهترینهای فیفا فرمول منطقیتر و منصفانهتری نسبت به توپ طلا دارد. برای توپ طلا در ابتدا روزنامهنگاران فرانسفوتبال که یک مجله ورزشی ماهانه در فرانسه است، فهرستی 30نفره از نامزدها را اعلام میکنند. سپس روزنامهنگاران منتخب از هر کشور 5بازیکن را بهترتیب اولویت در فهرست قرار میدهند و مجموع امتیازات هر بازیکن، برنده توپ طلا را تعیین میکند. جایزه The BEST (فیفا) بهنظر عادلانهتر است. برای این جایزه ابتدا گروهی از کارشناسان فیفا فهرستی اولیه (11نفره) از نامزدها را اعلام میکنند. سپس روزنامهنگاران، کاپیتانها و سرمربیان تیمهای ملی و هواداران در سراسر دنیا (به شرط عضویت در سایت فیفا) در رأیگیری شرکت میکنند. آرای هر گروه، ارزشی برابر و 25درصدی در تعیین برنده دارد. بازه زمانی مدنظر فرانسفوتبال یکسال کامل میلادی است که آنها از همین هم عدول میکنند. مسی که در نیمفصل اول 22-2021 یا درواقع در نیمسال دوم سال2021 عملکردی ضعیف داشت، در فاصله یکماه مانده به پایان سال بهعنوان برنده توپ طلای سال2021 برگزیده شد و این اتفاق در حالی رخ داد که رأیگیری یکماه زودتر آغاز شده بود؛ یعنی توپ طلا به بازیکنی رسید که تنها عملکرد او در 10ماه از سال مورد بررسی قرار گرفته بود. اما ملاک انتخاب بازیکنان، عملکرد آنها در بازه زمانی ۸اکتبر۲۰۲۰ تا ۶آگوست۲۰۲۱ بوده است؛ این یعنی ملاک، عملکرد بازیکنان فصل فوتبالی 21-2020 بوده و نه سال 2021میلادی. به هر دو میتوان ایرادهایی گرفت، همانطور که به هر جایزه ورزشی یا سینمایی، هنری و علمی در سطح جهان میتوان ایرادهایی برشمرد. ازجمله ایرادهای جایزه The BEST امسال این بود که در میان 3دروازهبان نامزد کسب عنوان بهترین دروازهبان سال، نامی از کورتوا دیده نمیشد. درعوض، مانوئل نویر که یکی از بهترین دروازهبانهای تاریخ است، معلوم نیست بهخاطر کدام عملکردش در میان 3نفر گنجانده شده بود. مندی جایزه بهترین دروازهبان را برد اما در ترکیب تیم منتخب سال جایی نداشت و دوناروما جای او را در ترکیب گرفته بود. این هم بهخاطر یک فرمول خندهدار است که در ادامه درباره آن توضیح داده میشود.
بهترین بازیکن مرد
لواندوفسکی تنها 4امتیاز از مسی بیشتر رأی آورد و دلیل آن را در ادامه خواهید فهمید؛ روبرت لواندوفسکی (۴۸امتیاز)، لیونل مسی (۴۴امتیاز)، محمد صلاح (۳۹امتیاز)، کریم بنزما (۳۰امتیاز)، انگولو کانته (۲۴امتیاز)، جورجینیو (۲۴امتیاز)، کریستیانو رونالدو (۲۳امتیاز)، کیلیان امباپه (۱۶امتیاز)، کوین دیبروینه (۱۱امتیاز)، نیمار (۱۰امتیاز) و ارلینگ هالند (۷امتیاز).
مسی برنده هواداران
لواندوفسکی بین هواداران محبوبیت چندانی نداشت. شاید اگر چند سال پیش به رئال رفته بود، الان یک یا 2توپ طلا داشت. بررسی آرای هواداران نشان میدهد که لوا را کسی دوست نداشته. او نصف مسی رأی آورد و از محمد صلاح هم امتیاز کمتری داشت؛ مسی (۷۰۸۲۰۶امتیاز)، صلاح (۵۲۸۲۴۵امتیاز) و لواندوفسکی (۳۵۳۷۱۴امتیاز).
مسی غیرمحبوب فیفا
مسی تنها یکبار در 6دوره ممکن برنده این جایزه شده؛ 2بار دوم و یکبار سوم. رونالدو 2بار، لواندوفسکی 2بار و مودریچ هم یکبار این جایزه را بردهاند. بهنظر میرسد او در میان خبرنگاران اروپایی و کارکنان مجله فرانسفوتبال و همچنین هواداران محبوبیت بیشتری دارد تا در میان سرمربیان و کاپیتانهای تیمهای ملی.
محبوب کاپیتانها و مربیان
با اینحال کاپیتانها و مربیان تیمهای ملی و همچنین رسانهها لوا را به مسی ترجیح داده بودند. از نظر سرمربیان، مسی نفر سوم بود. یکی از دلایل انتخابنشدن او همین بود.
سرمربیان تیمهای ملی: لواندوفسکی (۵۳۵امتیاز)، صلاح (۲۷۱امتیاز) و مسی (۲۵۴امتیاز)
کاپیتانهای تیمهای ملی: لواندوفسکی (۵۵۵امتیاز)، مسی (۳۴۴امتیاز) و صلاح (۱۷۶امتیاز)
رسانه: لواندوفسکی (۵۸۹امتیاز)، مسی (۴۰۹امتیاز) و صلاح (۱۸۴امتیاز)
بهترین مربی سال
طبیعی بود که توماس توخل بهخاطر انقلابی که در چلسی به راه انداخت و این تیم را به فینال 3تورنمنت برد و 2جام برای باشگاه لندنی به ارمغان آورد، جایزه بهترین سرمربی سال را ببرد. مانچینی که ایتالیا را به قهرمانی یورو رساند، اما نتوانست جواز صعود مستقیم آتزوری به جام جهانی را به دست آورد و تیمش را راهی پلیآف کرد، دوم شد و گواردیولا که تا فینال لیگ قهرمانان با منسیتی پیش رفته و تیمش را قهرمان لیگ برتر و صدرنشین فصل جدید کرده بود، در رده سوم جای گرفت.
تیم منتخب 11نفره
مشخص نشد داوید آلابا چرا باید در این ترکیب جای بگیرد. شاید اگر او به رئال مادرید نرفته بود، چنین امتیازی جمعآوری نمیکرد. جیانلوئیجی دوناروما، روبن دیاز، لئوناردو بونوچی، داوید آلابا، انگولو کانته، جورجینیو، دیبروینه، مسی، رونالدو، هالند و لواندوفسکی، نفرات تیم منتخب فیفا بودند. طبق قوانین، به جز دروازهبان 3بازیکن با بیشترین رأی در هر پست در تیم قرار میگیرد و نفر یازدهم، بازیکن بعدی با بیشترین رأی است. تیم منتخب با سیستم اولیه 3-3-3 تشکیل میشود و نفر یازدهم، بازیکن بعدی با بیشترین تعداد رأی خواهد بود. انتخاب تیم منتخب بانوان با آرایی محدودتر انجام شده و از همان ابتدا با سیستم 3-3-4 تشکیل میشود.
جایزههای رونالدو
رونالدو غیر از راهیابی به ترکیب تیم منتخب سال، جایزه ویژه فیفا را نیز بهخاطر شکستن رکورد گلهای ملی در رده مردان از آن خود کرد. او در 36سالگی توانست رکورد بیشترین گل ملی را که در اختیار علی دایی (109) بود، بزند. رونالدو حالا در 184بازی ملی 115گل به ثمر رسانده است. رونالدو به نخستین بازیکن تاریخ فوتبال تبدیل شد که برای 15فصل متوالی، در ترکیب منتخب سال فیفا قرار میگیرد (از سال2007 تا 2021). از زمانی که مراسم گالا برگزار میشود، یعنی در 6دوره، این برای اولینبار بود که نامی از رونالدو در میان 3نامزد اول بهترین بازیکن سال دیده نمیشد؛ ۲۰۱۶ (اول)، ۲۰۱۷ (اول)، ۲۰۱۸ (دوم)، ۲۰۱۹ (سوم)، ۲۰۲۰ (دوم) و ۲۰۲۱ (هفتم). او حالا همه جوایز ممکن غیر از جایزه بهترین بازیکن زن و بهترین مربی در مراسم THE BEST فیفا را برده است؛ جایزه برترین بازیکن سال فیفا(۲۰۰۸)، جایزه پوشکاش فیفا (۲۰۰۹)، جایزه توپ طلای فیفا (۲۰۱۳)، جایزه توپ طلای فیفا (۲۰۱۴)، جایزه The Best فیفا (۲۰۱۶)، جایزه The Best فیفا (۲۰۱۷) و جایزه ویژه فیفا (امسال). او به اندازه شماره پیراهن محبوبش تاکنون 7جایزه از فیفا دریافت کرده است!
بهترین هواداران سال
یک جایزه هم به بهترین هواداران سال2021 تعلق گرفت. هواداران تیمهای دانمارک و فنلاند در یورو2020 و در همان مسابقهای که اریکسن دچار حمله قلبی شد، این جایزه را بردند چون پس از آن اتفاق تلخ با هم متحد شده و نشان داده بودند در فوتبال میتوان دشمن همدیگر نبود.
طارمی اول، دوم و سوم شد
مهدی طارمی که یکی از 3 نامزد کسب جایزه زیباترین گل سال موسوم به جایزه پوشکاش بود، در ردهبندی کارشناسان سوم شد. البته او وقتی پای هواداران ایرانی در میان بود، توانست از رقبا پیشی بگیرد و اول شود اما رأی کارشناسان باعث شد او در مجموع امتیازات در رده دوم جای بگیرد. اریک لاملا بهخاطر گل عجیب و غریبی که در بازی تاتنهام- آرسنال وارد دروازه توپچیها کرد، این جایزه را برد. مجموع امتیازات طارمی و پاتریک شیک که در یورو از راه دور به اسکاتلند گل زده بود، برابر (21) بود و طارمی 8امتیاز جمع کرد.
آرای کارشناسان: لاملا (۱۳امتیاز)، پاتریک شیک (۱۳امتیاز) و مهدی طارمی (۸امتیاز)
آرای هواداران: مهدی طارمی (۱۳امتیاز)، لاملا (۹امتیاز) و شیک (۸امتیاز)
جمع کلی امتیازات: لاملا (۲۲امتیاز)، طارمی (۲۱امتیاز)، شیک (۲۱امتیاز).
کی به کی رأی داد؟
سانتوش (سرمربی تیم ملی پرتغال) از رأیدادن به کریستیانو امتناع کرد. نکته بامزه رأیها این بود که مسی به لواندوفسکی رأی نداد اما خودش یکی از انتخابهای لوا بود. مسی به دوستش نیمار که هیچ کار خاصی نکرده، رأی داد. رأی دوم او همتیمی جدیدش یعنی امباپه بود و رأی سومش بنزما که کاپیتان تیم رقیب دیرینه او بهحساب میآید. رونالدو هم به این دلیل به لوا رأی داد که مبادا مسی برنده شود. حتما صلاح هم به لواندوفسکی رأی نداد چون احتمال میداد که این لهستانی این جایزه را ببرد.
انتخابهای کریستیانو رونالدو لواندوفسکی، کانته، جورجینیو
انتخابهای لیونل مسی نیمار، امباپه، کریم بنزما
انتخابهای روبرت لواندوفسکی جورجینیو، مسی، رونالدو
انتخابهای محمد صلاح جورجینیو، مسی، رونالدو.
بهترین بازیکن زن
بهترین بازیکن زن سال۲۰۲۱ فیفا به یکی از بازیکنان بارسلونا رسید؛ تیمی که همه رکوردهای تاریخ را جابهجا کرد و برای اولینبار فاتح لیگ قهرمانان اروپا شد. آلکسیا پوتیاس اسپانیایی برنده این جایزه شد و همتیمیاش جنیفر هرموسو و سم کر از چلسی را شکست داد. کریستین سینکلر، مهاجم و کاپیتان ۳۸ساله تیم ملی زنان کانادا هم مثل رونالدو جایزه ویژه فیفا را بهعلت شکستن رکورد برترین گلزن ملی تاریخ (زنان و مردان) از آن خود کرد. رکورد او عجیب است؛ 188گل در 308بازی ملی.
رأی اسکوچیچ و حاجصفی
حاجصفی اینبار رأیی که به صندوق انداخت، با نظرش یکی بود. او در انتخابات فدراسیون فوتبال به یکی دیگر قول داده و به یکی دیگر رأی داده بود. کاپیتان تیم ملی، مسی را بین گزینههایش جای نداد.
دراگان اسکوچیچ (سرمربی تیم ملی)
برترین بازیکن: لواندوفسکی - مسی - جورجینیو | برترین سرمربی: توخل - گواردیولا - فلیک | برترین دروازهبان: دوناروما - مندی - نویر.
احسان حاجصفی (کاپیتان تیم ملی)
برترین بازیکن: لواندوفسکی - جورجینیو - صلاح | برترین سرمربی: توخل - مانچینی - گواردیولا | برترین دروازهبان: دوناروما - مندی - نویر.