تزریق 12هزار میلیارد تومان نقدینگی تازه به بورس
با تأیید دولت 12هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی در روزهای آینده به تدریج به بورس تزریق میشود
طبق اعلام رئیس سازمان بورس و رئیس هیأت عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه قرار است 12هزار میلیارد تومان نقدینگی بهصورت تدریجی از محل منابع صندوق توسعه ملی به بورس تزریق شود. همچنین درصورت تأیید مجلس و ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، برآورد میشود سال آینده 70هزار میلیارد تومان منابع نقدی و غیرنقدی جدید نیز به بورس اختصاص یابد.
بهگزارش همشهری، نزول مداوم شاخصهای بورس، در یک سال و نیم گذشته، اجرای سیاستهای حمایتی دولت، از بازار سرمایه را تقویت کرده است. یکی از ابزارهایی که برای حمایت از بازار سرمایه درنظر گرفته شده، صندوق تثبیت بازار سرمایه است. مطابق قانون هر سال باید یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه اختصاص یابد، در سالهای گذشته به این موضوع چندان توجه نشده است، حالا اما آنطور که رئیس سازمان بورس و رئیس هیأت عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه خبر دادهاند، قرار است بهزودی منابع جدیدی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه اختصاص یابد، ضمن اینکه درصورت موافقت مجلس و ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، سال آینده حجم این منابع افزایش خواهد یافت.
تزریق 12هزار میلیارد تومان پول جدید
طبق اساسنامه صندوق تثبیت بازار سرمایه منابع این صندوق عمدتاً از 3محل قابل تامین است، نخست سرمایهگذاری دولت که باید به پیشنهاد وزارت اقتصاد و با موافقت سازمان برنامه و بودجه، در لایحه بودجه سالانه پیشبینی شود، محل دوم تامین منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه بهواسطه سپردهگذاری یکدرصد از منابع صندوق توسعه ملی در این صندوق است و محل سوم نیز بخشی از کارمزد تعریف شده سازمان بورس است، هماکنون ۳۰درصد از کارمزدهای سازمان بورس و شرکت رایان بورس، روزانه و بهطور مستقیم بهحساب این صندوق واریز میشود. بر همین اساس، در تازهترین تصمیم، ستاد هماهنگی اقتصادی موافقت کرده، ظرف روزهای آینده 510میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شود. امیرمهدی صبایی، رئیس هیأت عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه گفت: طبق مصوبه اخیر، مقرر شده ۵۱۰میلیون دلار، معادل ۱۲هزار میلیارد تومان، از کانال منابع صندوق توسعه ملی سپردهگذاری جدید صورت گیرد؛ با پیگیریهای صورت گرفته و طبق هماهنگیها و توافقها، مقرر شده این مبلغ بهصورت تدریجی بهحساب صندوق تثبیت واریز شود.
تزریق 70هزار میلیارد تومان در سال بعد
اما این پایان ماجرا نیست؛ خبرها نشان میدهد درصورت تأیید دولت و مجلس سال بعد نیز 70هزار میلیارد تومان بهصورت نقدی و غیرنقدی صرف حمایت از بورس خواهد شد. قرار است در سال آینده 20هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شود، البته این موضوع باید در جریان بررسی لایحه بودجه1401 به تأیید مجلس برسد. ضمن اینکه طبق مذاکرات انجام شده در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت قرار است 50هزار میلیارد تومان نیز بهصورت منابع غیرنقدی و در قالب سهام دولتی در اختیار این صندوق قرار گیرد. قرار است این صندوق به پشتوانه این سهام اوراق بدهی منتشر و منابع آن را صرف حمایت از بازار سرمایه کند. بهنظر میرسد با تزریق این منابع بخشی از نقدینگی که در 1.5سال گذشته از بازارسهام خارج شده، جبران شود. طبق اطلاعات موجود از مرداد پارسال تاکنون سهامداران حقیقی 125هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج کردهاند.
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس دیروز در اینباره گفت: مطابق مذاکرهای که در جلسه ستاد هماهنگی اقتصاد دولت صورت گرفته، قرار است ۵۰هزار میلیارد تومان در اختیار صندوق تثبیت قرار گیرد، صندوق به پشتوانه این ۵۰هزار میلیارد تومان، اوراق منتشر و از بازار حمایت میکند. بهگفته او، مقرر شده ۱۰برابر این رقم هم از طریق انتقال سهام و نقدینگی به صندوق کمک شود تا بتواند به وظیفه خودش عمل کند.
رئیس هیأت عامل صندوق تثبیت هم در اینباره گفت: درصورت تحقق این موارد، برآورد میشود سال آینده حداقل ۲۰هزار میلیارد تومان منابع نقدی جدید ناشی از واریز یک درصد منابع صندوق توسعه ملی، کارمزد روزانه سازمان بورس و مالیات معاملات بازار سرمایه و ۵۰هزار میلیارد تومان دارایی سهام جدید به این صندوق منتقل شود.
لزوم حمایت دولت
با وجود آنکه سیاستهای حمایتی دولت از بورس مخالفانی دارد، بررسیها نشان میدهد سیاستهای حمایتی دولتها از بورسها، در اغلب نقاط دنیا اجرا میشود، ضمن اینکه کارشناسان اعتقاد دارند آثار تداوم رکود بورس در فضای اقتصاد کلان، بهمراتب زیانبارتر ازاجرای سیاستهای حمایتی است. نوید خاندوزی، مدیر سرمایهگذاری بیمه کوثر با بیان اینکه در شرایط کنونی، لزوم حضور صندوق تثبیت در بازار بیش از پیش ضروری است، تأکید کرد: با اوضاع اخیر که ترس نهادینه شده در بازار و بی اعتمادی به فضای اقتصادی وجود دارد، حضور صندوق تثبیت به ثبات بازار و حفظ قیمتها در دامنه ارزندگی بازار میانجامد. به بیانی دیگر، صندوق تثبیت از ترس غیرمنطقی بازار میکاهد. او با اشاره به اینکه مداخله دولت در بازار سهام در کشورهای دیگر نیز مشاهده میشود، گفت: با وجود اینکه اعتقاد بر این است که دولتها نباید در بازار دخالت کنند، اما در شرایط بحرانی، دولتها در بازار دخالت میکنند. در ایران نیز بهدلیل اینکه کشور در شرایط خاصی است، دولت مجبور به مداخله در بازار شده است.او افزود: صندوق تثبیت یکی از ابزارهای در اختیار دولت است که با بهرهگرفتن از آن، میتواند در حمایت از بازار سرمایه دست به اقدامات مؤثرتری بزند و لازم است دولت هر چه سریعتر و بهصورت عملی، از طریق صندوق تثبیت به ثبات بازار کمک کند. او درباره اختصاص سهام دولتی به صندوق تثبیت بازار سرمایه گفت:براساس این طرح 50هزار میلیارد تومان سهام در اختیار صندوق تثبیت قرار داده میشود و این صندوق به هر شکلی از طریق انتشار اوراق تبعی یا به روشهای دیگر ، قادر به تأمین مالی میشود و با این اقدام، به بازار کمک میکند.