• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 24 آذر 1400
کد مطلب : 148248
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mZ3WG
+
-

سخنگوی کمیسیون امنیت ‌ملی در گفت‌وگو با همشهری:

برگ‌برنده ‌ ایران در مذاکرات وین

گفت‌و‌گو
برگ‌برنده ‌ ایران در مذاکرات وین

 در روزهای اخیر شاهد روایت‌های انحرافی اروپا از روند مذاکرات بودیم؛ تا جایی که آنها مدعی‌اند مذاکرات همچنان وارد مرحله اصلی خود نشده‌است و می‌کوشند مواضع جمهوری‌اسلامی ایران را دلیل این اتفاق جلوه دهند؛ موضوعی که سخنگوی کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس معتقد است «بازی بی‌هدف غرب» دربرابر پیشنهادهای قانونی و منطقی و موضع محکم مذاکره‌کنندگان جمهوری‌اسلامی ایران است و بر اراده ایران برای دستیابی به توافقی مثبت اثری نخواهد داشت. گفت‌وگوی همشهری با محمود عباس‌زاده‌مشکینی را در ادامه می‌خوانید:

 موضع انفعالی تروئیکای اروپایی در قبال مذاکرات وین را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
برای پاسخ به این سؤال، ابتدا باید اشاره کرد که جمهوری‌اسلامی ایران در این دور از مذاکرات با رویکردها و راهبردهای متفاوت‌تری نسبت به گذشته وارد گفت‌وگوها شده‌است و می‌کوشد اهداف موردنظر را به‌صورت حداکثری محقق کند؛ بنابراین ما مصمم‌تر از قبل برای احقاق حقوق ملت ایران وارد کارزار مذاکرات شده‌ایم. این موضوع غربی‌ها را دچار انفعال کرده و در وضعیت سختی قرار داده‌است. ازسوی دیگر آنان عادت دارند هنگامی که در مقابل منطق و اراده طرف مقابل خود کم می‌آورند، از ابزارهای دیگر برای پیشبرد مقاصد خود استفاده ‌کنند؛ بنابراین در روزهای اخیر شاهد این موضوع هستیم که امپراتوری رسانه‌ای خود را فعال کرده‌اند و می‌کوشند رویکردهای متناقض‌شان نسبت به مذاکره با ایران را با به‌کارگیری ابزارهای رسانه‌ای و تبلیغاتی پنهان نگه دارند. بر این اساس می‌کوشند اینگونه القا کنند که مذاکرات هنوز روند جدی به‌خود نگرفته‌است.

اصلی‌ترین دلیل این موضوع چیست؟
به‌نظر من مهم‌ترین دلیل این رفتار غربی‌ها، منطق خلل‌ناپذیر کشورمان است. مذاکره‌کنندگان جمهوری‌اسلامی ایران در این دور از مذاکرات با منطق قوی وارد میدان دیپلماسی شده‌اند و به همین دلیل طرف مقابل به فرافکنی روی آورده‌است و تلاش می کند در مسیر مقصرنمایی ایران گام بردارد.

چطور می‌توان با این رویکرد غربی‌ها مقابله کرد؟
در این زمینه مهم‌ترین بحث این است که ما پس ‌از یک دوره آسیب‌پذیری در شرایطی قرار گرفته‌ایم که اکنون دست‌بالا را در مذاکرات داریم و این بهترین ابزار ما در مقابله با رفتار تناقض‌آمیز غربی‌هاست. باید درنظر داشته باشیم که اکنون دیگر مذاکره اولویت نخست کشور نیست و بودجه 1401را هم واقع‌بینانه بسته‌ایم. ازسوی دیگر دست مذاکره‌کنندگان ایرانی در مذاکرات پر است؛ چراکه براساس قانون مجلس، فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان با قوت و البته براساس پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ادامه دارد و در این مسیر هم در بحث درصد غنی‌سازی و هم در زمینه ذخیره‌سازی سوخت به موفقیت‌های قابل‌توجهی دست یافته‌ایم که برگ‌برنده مذاکره‌کنندگان کشورمان در وین به‌حساب می‌آید.

بنابراین معتقدید اکنون ابتکار عمل در مذاکرات به‌دست ایران است؟
معتقدم با پیش‌نویس‌های پیشنهادی ایران در دور هفتم مذاکرات وین، درواقع غربی‌ها اکنون در جایگاه «متهم» قرار گرفته‌اند و ما به‌عنوان «مدعی»، آنان را مورد بازخواست قرار داده‌ایم. اکنون دیگر طرف غربی در موقعیتی قرار دارد که باید نشان دهد که چگونه می‌تواند به تعهدات خود عمل کند. ما در گذشته به توافقی رسیدیم که با وجود تعهد ما، آنان بدعهدی کردند. به‌نظر من اصلی‌ترین اولویت ما در مذاکره متعهد کردن آنان نسبت به تعهدات‌شان است. مردم کشورمان نیز همین انتظار را از مذاکره‌کنندگان جمهوری‌اسلامی ایران دارند.

غربی‌ها با اتخاذ رویکرد‌های تناقض‌آمیز در روزهای اخیر چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟
آنها در روزهای اخیر ادعا کرده‌اند که ایران هنوز وارد مذاکرات جدی نشده‌است. من می‌خواهم بگویم که درست می‌گویند؛ چراکه ما وارد روند مذاکراتی مطلوب آنان نمی‌شویم. مذاکره باید همراه با احترام متقابل و انجام تعهدات متقابل باشد. آنچه موردپسند غربی‌هاست را نمی‌توان «مذاکره» دانست؛ چراکه بیشتر به‌دنبال «محاکمه» هستند. ما چنین رویکردی را نمی‌پذیریم و وارد بازی آنان نمی‌شویم.

همگرایی ایران، روسیه و چین را در روند مذاکرات چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در این زمینه معتقدم با وجود اینکه مواضع چین و روسیه در مذاکرات وین منطبق با مواضع ایران است و این موضوع جای قدردانی دارد، اما همواره باید مدنظر داشته‌باشیم که واقع‌بینانه حرکت کنیم. با وجود اینکه در مذاکرات وین با این دو کشور همگرایی داریم، اما باید با توجه به ظرفیت‌ها و قابلیت‌های خودمان عمل کنیم.

جوسازی‌های اخیر رژیم صهیونیستی را چقدر بر روند مذاکرات وین تأثیرگذار می‌دانید؟
این رژیم به‌عنوان «شرور منطقه» با مشکلات داخلی بسیاری مواجه است و می‌کوشد از رهگذر این مذاکرات، فکری برای جدی‌ترین بحران داخلی خود، یعنی بحران مشروعیتش کند. معتقدم جوسازی‌ها و تهدیدهای اخیر رژیم صهیونیستی که هم‌راستا با رفتارهای متناقض ایالات‌متحده آمریکا بوده‌است، تأثیری بر مذاکرات نخواهد داشت.

این خبر را به اشتراک بگذارید