روند نزولی بورس که از مبادلات روز یکشنبه همین هفته عمیقتر شده، در مبادلات دیروز هم ادامه یافت. آمارها نشان میدهد: بازار سهام ظرف 4روز گذشته 280هزار میلیارد تومان، معادل 4میلیارد دلار، از ارزش خود را از دست داده است. بازار ارز نیز در طول چند روز گذشته نوسانهای هیجانی را تجربه کرده است.
به گزارش همشهری، روند نزولی بورس، که از20مرداد پارسال آغاز شده، همچنان ادامه دارد و هرروز دامنه این نزول گستردهتر میشود. این روند به رکودی دامنهدار در بازار سهام منجر شده است. آمارها نشان میدهد: بازار سهام از مرداد پارسال تاکنون، 218میلیارد دلار از ارزش خود را از دست داده است. ارزش بورس، در این دوره، از سقف 425میلیارد دلار، به سطح 207میلیارد دلار کاهش یافته است. این نزول سنگین به فرار گسترده سهامداران خرد از بازار سهام منجر شده است. برخی آمارهای غیررسمی نشان میدهد: از ابتدای امسال تاکنون 100هزار میلیارد تومان نقدینگی سهامداران خرد، از بازار سهام، خارج شده است. خروج سنگین پول از بورس، به کاهش شدید ارزش معاملات و ظهور رکودی عمیق در بازار سهام منجر شده است. یکی ازمولفههای اصلی رونق معاملات و رشد شاخصها، ورود نقدینگی به بازار سهام است اما بهنظر میرسد بسیاری از سهامداران از سرمایهگذاری در بورس صرفنظر کردهاند، خروج سرمایههای خرد از بورس در ماههای اخیر شتاب بیشتری گرفته است.
تعمیق رکود در بورس
آمارها نشان میدهد؛ از یکشنبه هفته جاری، روند نزول شاخصهای بورس شدت گرفته، این موضوع به کاهش شدید ارزش معاملات منجر شده است. دیروز ارزش معاملات خرد سهام به 2هزار و 5میلیارد تومان محدود شد؛ این پایینترین میزان معاملات خرد سهام در طول 2.5سال گذشته است.
از روز یکشنبه تاکنون، بازار سهام 280هزار میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داده و به 6184هزار میلیارد تومان، معادل 207میلیارد دلار رسیده است. این آمار نشان میدهد: مجموع ارزش سهام شرکتهای فعال در بورس و فرابورس از یکشنبه تاکنون، 4میلیارد دلار افت کرده است.
روند خروج پول از بورس
از روز یکشنبه تاکنون، سهامداران 1880میلیارد تومان نقدینگی را از بازار سهام خارج کردهاند. این آمار نشان میدهد روند خروج سهامداران حقیقی از بازار سهام شدت یافته و بسیاری از سهامداران با فروش سهام خود در تلاش هستند از بازار سهام خارج شوند. طبق آمارها، درماه جاری، ارزش معاملات خرد سهام نسبت به 2ماه پیش، یعنی شهریورماه، 65درصد افت کرده و از محدوده 8800میلیارد تومان به 3100میلیارد تومان رسیده است. به باور تحلیلگران بازار سرمایه، نزول سنگین ارزش معاملات بهمعنای حاکم شدن فضای رکود در بازار سرمایه است.
حسن کاظمزاده، تحلیلگر بازار سرمایه، در اینباره میگوید: نسبت ارزش معاملات ماهانه به ارزش بازار به یک درصد سقوط کرده است. میانگین ۱۰ساله بازار ۲درصد است و این نسبت در اوج معاملات قبلا به ۹۹، ۵درصدرسیده بود این آمار نشان میدهد؛ آنچه، بیش از ضرر و زیان، در حال آسیب رساندن به بازار و سهامداران است، رکود بازار است. او با تأکید بر اینکه بازار سرمایه وارد دورهای رکودی شده است اضافه کرد: سیاستگذاران اقتصادی باید جلوی رکود در بازار معاملات ثانویه را بگیرند، در غیراین صورت این رکود همه بازارها را با مشکل مواجه خواهد کرد.
دلایل رکود
برخی تحلیلگران بر این باورند که علت رکود در بورس انتظار برای روشن شدن نتایج مذاکرات هستهای در وین و تعیین تکلیف لایحه بودجه1401 است، در بودجه1401 بندهایی وجود دارد که درصورت تصویب میتواند به افت درآمد شرکتهای صادرات محور منجر شود. با این حال بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که نزول مداوم بورس، از یک سال و نیم گذشته تاکنون، اعتماد سرمایهگذاران را به بورس از بین برده و همین عامل موجب شده نقدینگی برای ورود به بورس تمایلی نداشته باشد.
احسان خورشیدی، کارشناس بازار سرمایه در اینباره میگوید: با افزایش بیاعتمادی به بورس ورود نقدینگی به بازارسهام با مشکل مواجه شده است. او درباره دلایل این بیاعتمادی توضیح میدهد: هماکنون عموم مردم برای ورود نقدینگی خود به بازار سرمایه تمایلی ندارند. زیرا سال گذشته، دولت وقت با تبلیغات خود باعث ورود بسیاری از سرمایهگذاران به بورس و متضرر شدن آنان شد.
نوسانهای هیجانی بازار ارز
همزمان با تعمیق رکود در بازار سرمایه، ظرف 4روز گذشته، بازار ارز هم با هیجانهای مثبت و منفی زیادی مواجه شده است. در روزهای یکشنبه و دوشنبه، سرعت نزول قیمت دلار افزایش یافت و نرخ هر دلار آمریکا بعد از یک هفته به کانال 29هزار تومان سقوط کرد و در دادو ستدهای روز دوشنبه به 29هزارو 770تومان رسید اما دیروز سهشنبه بار دیگر قیمت دلار با صعود مواجه شد و به کانال 30هزار تومان بازگشت. رشد دوباره قیمت دلار در شرایطی اتفاق افتاد که برخی خبرهای تأیید نشده نشان میدهد؛ حجم عرضه ارز از کانال بانک مرکزی در بازار، افزایش یافته است، با این حال بهنظر میرسد ابهام در سرنوشت مذاکرات هستهای در وین، به مانعی برای نزول بیشتر قیمت دلار منجر شده و بازار ارز را با تردید مواجه کرده است.
در مبادلات این هفته رخ داد
ریزش 4میلیارد دلاری بورس؛ نوسان هیجانی دلار
ارزش معاملات خرد سهام، دیروز به پایینترین حد خود در 2.5سال گذشته رسید
در همینه زمینه :