بررسیهای آماری نشان میدهد رشد اجارهبها به سدی محکم در برابر سیاستهای ضدتورمی تبدیل شده است، این عامل بیشترین تأثیر را بر روند تورم در آبان امسال داشته است. همزمان مرکز مطالعات وزارت رفاه میگوید: در آبانماه امسال 72درصد از کالاهای خوراکی پرمصرف ایرانیان، نرخ تورمی بالاتر از نرخ تورم نقطه به نقطه 35.3درصدی را تجربه کردهاند. به این ترتیب دو عاملی که بیشترین فشار را بر سفره ایرانیان وارد میکند، یکی رشد قیمت اجارهبها و دیگری رشد قیمت خوراکیهاست.
به گزارش همشهری، اجارهبها در آبان امسال بیشترین تأثیر را در 3شاخص تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه داشته است. این روایت وزارت تعاون، کار و رفاه ایران از آمارهای مرکز آمار از نرخ تورم است که نشان میدهد در آبان نسبت به مهر امسال رشد قیمت گروه اجارهبها، حملونقل و نان و غلات بیشترین اثر را بر افزایش یکماهه نرخ تورم داشته و به این ترتیب گروه حملونقل جایگزین گروه میوه و خشکبار شده است.
این گزارش میافزاید: در آبان امسال نسبت به آبان سال گذشته بالاترین تأثیر در رشد تورم نقطه به نقطه را 3گروه اجاره، نان و غلات و بهداشت و درمان داشته که نشان میدهد بالارفتن قیمت خدمات بهداشت و درمان و گرفتن جای گروه سبزیجات و حبوبات، ناشی از شیوع ویروس کرونا بوده است. نکته قابل تامل اینکه در کشف نرخ تورم 44.4درصدی آبانماه همانند نرخ تورم ماهانه، بازهم 3گروه اجاره، حملونقل و نان و غلات بیشترین سهم را در افزایش تورم ایفا کردهاند.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید: از بین 12گروه اصلی اثرگذار بر سبد هزینه خانوار ایرانی، 4گروه مسکن و حاملهای انرژی، خوراکیها و آشامیدنیها، بهداشت و درمان و حملونقل بهترتیب بیشترین وزن را در سبد خانوار دارند و 76درصد از ضریب اهمیت این سبد را هم در مناطق شهری و روستایی به خود اختصاص دادهاند. همچنین 59درصد از کل سبد هزینهای یک خانوار ایرانی به گروه کالاها و خدمات مسکن و حاملهای انرژی و خوراکیها و آشامیدنیها مربوط میشود.
تورم از پیشبینیها پیش افتاد
به گزارش همشهری، وزارت کار ایران پیشتر پیشبینی کرده بود نرخ تورم سالانه در پایان آبان امسال به 40.6درصد برسد، درحالیکه نرخ واقعی تورم محاسبهشده مرکز آمار 44.4درصد است. به این ترتیب 3.8درصد فاصله بین نرخ تورم پیشبینیشده و محققشده دیده میشود و از اینرو احتمال کاهش نرخ تورم به زیر 30درصد در پایان سال را در سایه تردید قرار میدهد.
مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار ایران 5عامل خیزش تورم را افزایش حجم نقدینگی، افزایش قیمت دلار، افزایش تورم انتظاری، دلالبازی و افزایش تقاضای یکباره برخی کالاها بهدلیل شیوع کرونا اعلام میکند و میگوید: از اردیبهشت1397، تورم ماهانه در ایران با جهشهای فزاینده مواجه شده که اصلیترین علت آن تأثیر روانی تحریمهاست و علاوه بر ادامه تحریمها و بروز نوسانهای نرخ ارز، شیوع کرونا بر این وضعیت دامن زده است.
نبض تند قیمت خوراکیها
مرکز آمار ایران میگوید: در آبان امسال از 53قلم کالای خوراکی منتخب ایرانیان تعداد 38قلم کالا درصد تغییر سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطه به نقطه کل کشور به میزان 35.3درصد داشتهاند. بررسیها نشان میدهد هندوانه با 198درصد، هویج فرنگی با 128درصد، هلو با 127درصد و خربزه با 103درصد بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه را تجربه کردهاند که از این 4قلم کالا، قیمت هندوانه و خربزه و هلو بهدلیل تغییر فصل و پایان فصل برداشت و عرضه آن، رشد داشته اما شاهماهی تورم خوراکیها در آبان امسال قیمت ماهی قزلآلاست که در آبان امسال نسبت به آبان سال گذشته 88درصد گران شده و پس از آن اقلامی چون تخممرغ، شکر، سیبزمینی، سس مایونز، انار، ماست پاستوریزه، رب گوجه و پنیر پاستوریزه افزایش قیمت بالای 70درصدی را به ثبت رساندهاند.
ایرانیان در آبان امسال کالاهایی چون دوغ پاستوریزه، شیر پاستوریزه، سس گوجه فرنگی، شیرینی خشک، نخود، قارچ، قند و نوشابه را بیش از 60درصد گرانتر از آبان سال گذشته خریدهاند و وقتی برای خرید به بازار مراجعه کردهاند، متوجه شدهاند که قیمت کالاهایی چون سیب، عدس، خیار، پرتقال، روغن مایع، برنج ایرانی و لوبیا چیتی بیش از 50درصد قد کشیده و رشد قیمت بادمجان، کره و رشته آش هم نزدیک به 50درصد بوده است. پس از آن لوبیا قرمز، کدو سبز، چای و لپه بین 40 تا 45درصد رشد قیمت داشته و در فاصله آبان پارسال تا آبان امسال، موز، گوشت مرغ، روغن جامد، گوشت گوساله، پسته و خامه حداقل 30درصد گران شده است.
مرکز آمار میگوید قیمت یک کیلوگرم گوجه در آبان امسال نسبت به آبان پارسال 8دهم درصد، پیاز 8.8درصد، لیموترش 11درصد، فلفل دلمهای 11.5درصد، مغز گردو 11.6درصد، گوشت گوسفندی 16درصد و برنج خارجی 18.7درصد گران شده است.
این گزارش میافزاید در آبان امسال نسبت به مهرماه بیشترین کاهش قیمت را هویج فرنگی به میزان 24.5درصد و پرتقال با 22.8درصد داشتهاند و علاوه بر آنها خیار، کدوسبز، روغن نباتی، موز، قارچ، روغن مایع، بادمجان، گوشت گوسفند، هندوانه و خربزه هم ارزانتر شدهاند، اما بقیه کالاهای خوراکی گران شده و گوجهفرنگی، فلفل دلمهای، رب گوجه، سیبزمینی، گوشت مرغ و ماهی قزلآلا صدرنشین رشد قیمتها بودهاند.
اجارهبها؛ سد راه کاهش بیشتر تورم
بررسیهای تحلیلی وزارت رفاه نشان میدهد اجارهبها در آبان امسال به یک سد در برابر کاهش نرخ تورم تبدیل شده و این عامل بیشترین تأثیر را در رشد 3شاخص تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه داشته است
در همینه زمینه :