• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 1 آذر 1400
کد مطلب : 146117
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Dkv2y
+
-

گفت‌وگو با اکرم اسلامی، نویسنده کتاب «تنها گریه کن» که روز گذشته تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب منتشر شد

روایت زندگی و زمانه‌ مادری اسوه

روایت زندگی و زمانه‌ مادری اسوه

علی‌الله سلیمی - روزنامه‌‌نگار

کتاب «تنها گریه کن» با محوریت زندگی و فعالیت‌های جهادی اشرف‌السادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان به قلم اکرم اسلامی تألیف و از سوی انتشارات حماسه یاران منتشر شده است. این کتاب بعد از انتشار مورد توجه علاقه‌مندان به کتاب قرار گرفته و به‌تازگی هم مزین به تقریظ مقام معظم رهبری شده است. برای آشنایی با مراحل شکل‌گیری و انتشار این کتاب با اکرم اسلامی، نویسنده این اثر گفت‌وگو کرده‌ایم. او معتقد است، شخصیت اشرف‌السادات منتظری با مجموعه فعالیت‌های جهادی می‌تواند الگوی مناسبی برای زن مسلمان امروزی باشد که در کنار دغدغه‌های زندگی شخصی به همیاری همنوعان خود هم می‌پردازد.

قبل از نوشتن کتاب «تنها گریه کن» با شخصیت اشرف‌السادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان چقدر آشنا بودید؟ 
پیش از نخستین دیدار با حاج‌خانم شناختی از ایشان نداشتم. در اولین دیدارم با این مادر اسوه و الگو در زمانه ما، شیفته شخصیت و شیوه زندگی و اصول مدیریتی او در کارهای جهادی شدم که برایم جالب و آموزنده بود.

ایده اولیه نوشتن کتاب«تنها گریه کن» چگونه شکل گرفت و چه شد که شما این موضوع را برای نوشتن انتخاب کردید؟ 
یک پروژه فرهنگی بود که درباره مادران شهدا باید کار می‌شد. البته این کار با تحقیق و پژوهش شروع می‌شد و در نهایت به تألیف آثاری در ارتباط با زندگی و فعالیت‌های روزمره مادران شهدا ختم می‌شد. در قالب آن پروژه، یکی از مادرانی که رصد و شناسایی شده بود، حاج‌خانم اشرف‌السادات منتظری بود. در ابتدا داده‌های اولیه را که دیدم و مطالعه کردم متوجه شدم این شخصیت یک فرد عادی و معمولی نیست و خصوصیاتی دارد که او را تقریباً منحصربه‌فرد می‌کند و اگر کتابی براساس زندگی این شخصیت نوشته شود، می‌تواند برای بسیاری از زنان جامعه الگو باشد. البته ابتدا پرهیز داشتم که این پروژه را در دست بگیرم؛ چون نگران بودم از عهده کار برنیایم و نتوانم حق مطلب را آنگونه که باید، ادا کنم، اما با توصیه‌های حاج‌آقا کاجی، مدیر انتشارات حماسه یاران تصمیم گرفتم مقدمات کار را شروع کنم.

شروع کار تألیف کتاب«تنها گریه کن» چگونه بود؟ آیا با تصورات ذهنی شما نسبت به فعالیت‌های جهادی یک مادر شهید همخوانی داشت یا با دنیای تازه‌ای مواجه شدید که برای خودتان هم تا آن زمان تازگی داشت؟ 
با آنکه در ابتدا تا حدودی نگران بودم اما با نخستین دیداری که با حاج‌خانم اشرف‌السادات منتظری داشتم، واقعاً شیفته اخلاق و کارهای جهادی او شدم. آنقدر صحبت‌هایش شیرین و رفتارش صمیمی و دوست‌داشتنی بود که تصمیم گرفتم این دیدارها ادامه پیدا کند. با آنکه کتاب، بهانه این دیدارها بود، اما همنشینی با این مادر نمونه برایم لذتبخش بود؛ هر چند، هدف اصلی همان کتاب بود، اما در محضر ایشان من چیزهایی را یاد می‌گرفتم که برای خودم آموزنده و ارزشمند بود.

برنامه‌ریزی شما برای تألیف کتاب براساس صحبت‌های حاج‌خانم اشرف‌السادات منتظری چگونه رقم خورد؟ 
دیدارهای من با حاج‌خانم اشرف‌السادات منتظری در یک برنامه‌ریزی نسبتاً منظم تداوم یافت؛ مصاحبه‌ها را انجام می‌دادم و کار پیاده‌سازی مصاحبه‌ها هم طبق برنامه پیش می‌رفت. متن‌های پیاده شده را طبقه‌بندی می‌کردم و صحبت‌های تکمیلی هم اگر نیاز بود، انجام و به متن‌های اصلی اضافه می‌شد. بعد هم کار نگارش شروع شد که با توجه به مواد خام کافی که در اختیار داشتم نگارش با کمترین مشکل به سرانجام رسید.

ماجراهای زندگی شخصیت اشرف‌السادات منتظری به‌عنوان یک مادر شهید، محور اصلی کتاب«تنها گریه کن» است. آیا تعمدی داشتید که اختصاصا به زندگی شخصی او بپردازید؟ 
بله این کتاب با محوریت زندگی یک مادر شهید است که فعالیت‌های جهادی او برجسته است. من سعی کرده‌ام شکل‌گیری شخصیت او در دوره‌های مختلف را روایت کنم. هم‌اکنون شخصیت این مادر شکل گرفته و شناخته شده است، اما این پروسه مراحلی داشته که پله به پله رشد کرده و به شخصیت فعلی حاج خانم اشرف‌السادات منتظری منتهی شده است. او حالا به‌عنوان یک الگو در جامعه می‌تواند نقش‌آفرینی کند. مخاطب در فصل‌های مختلف کتاب با چگونگی رشد شخصیتی این مادر آشنا می‌شود و طبیعی است که او در ابتدا این گونه نبوده است. در ابتدا دختربچه‌ای بوده مثل بسیاری از همسن و سال‌های خودش، اما حوادث زندگی و تصمیم‌های مهم و سرنوشت‌ساز در مقاطع حساس تاریخی از او یک زن اسوه و الگو برای زن مسلمان ایرانی ساخته است.

فعالیت‌های جهادی ایشان طی سال‌های اخیر در چه مواردی خلاصه می‌شود؟ 
ابعاد شخصیتی ایشان به‌گونه‌ای است که او تقریباً تمام وقت خودش را صرف رسیدگی به‌کار و نیازهای روزمره مردم کرده است. منزل او، یک پایگاه مردمی است که افراد نیازمند به در خانه‌اش مراجعه می‌کنند و این بانوی نیکوکار در حد توان خود نسبت به رفع مشکلات مراجعه‌کنندگان اقدام می‌کند؛ به‌عنوان مثال، در این مدت فراگیری کرونا که مشکلات مردم تا حدودی زیادشده، منزل این شخص، محل رفع مشکلات مردم در ارتباط با پیامدهای فراگیری کرونا شده است. بار اصلی این ماجرا روی دوش حاج‌خانم اشرف‌السادات منتظری است و برخی از افراد هم او را در این راه یاری می‌کنند. خودش معتقد است اگر کمکی از در خانه من خارج می‌شود، متکی به کمک‌های مردمی است و من واسطه‌ای بین مردم و نیازمندان هستم. در بخش دیگری از فعالیت‌های این بانوی جهادگر می‌توان به سلسله برنامه‌های تبلیغی او در راه‌ ترویج فرهنگ ایثار و جهادگری اشاره کرد. با سخنرانی‌ها و خاطره‌گویی‌های او در استان کرمان بیشتر ساکنان آن خطه آشنا هستند. همزمان جلسات قرآنی و روضه که در منزل برگزار می‌کنند مخاطبان زیادی دارد.

روایت شما از زندگی این مادر شهید چه مقاطعی از زندگی ایشان را پوشش می‌دهد؟ 
ماجراهای زندگی حاج‌خانم اشرف‌السادات منتظری از دوران کودکی تا زمان شهادت فرزندش، محمد معماریان، محور اصلی کتاب است و در کنار آن به برخی خصوصیات اخلاقی او هم اشاره شده است.

تحقیق و نگارش کتاب چقدر زمان برد؟ 
حدود یک سال زمان صرف تحقیق و پژوهش برای تهیه مطالب اولیه این کتاب شد و برای نگارش آن هم یک سال و نیم وقت گذاشتم.

بعد از انتشار کتاب، راوی اثر چه واکنشی داشت؟ از نتیجه کار راضی بود؟ 
بله، یکی از خوشحالی‌های من اتفاقاً همین مسئله است که ایشان از نتیجه کار راضی است و وقتی آن را دید، خیلی خوشحال شد.

درباره عنوان و تصویر جلد توضیح می‌‌دهید. 
عنوان کتاب برگرفته از یکی از سفارش‌های شهیدمحمد معماریان به مادرش، حاج خانم اشرف‌السادات منتظری است که می‌گوید بعد از شهادت من در میان جمع گریه نکن و اگر می‌خواهی برای شهادتم گریه کنی در خلوت خودت و تنهایی گریه کن. تصویر روی جلد کتاب هم ماجرایی دارد که در یکی از فصل‌های کتاب به آن پرداخته شده و ترجیح می‌دهم توضیحی ندهم و خواننده موقع مطالعه اثر به آن پی ببرد.






 

این خبر را به اشتراک بگذارید