• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 4 مهر 1400
کد مطلب : 141566
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/L9yZD
+
-

از جدایی تا طعم گیلاس

کدام فیلم‌های ایرانی در فهرست 100فیلم برتر آسیا حضور دارند

آرش نهاوندی- روزنامه‌نگار

جشنواره بوسان براساس رأی‌گیری، فهرست 100فیلم برتر قاره آسیا پس از سال‌١٩٩٦ یا به‌عبارتی بهترین‌‌ فیلم‌های ٢٥سال اخیر این قاره را اعلام کرد.
«جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی در جایگاه هشتم، فیلم‌های «طعم گیلاس»، «باد ما را خواهد برد» و «ده»، از ساخته‌های عباس کیارستمی، به‌ترتیب جایگاه‌های بیست‌‌و‌دوم، بیست‌و‌ششم و چهل‌وششم‌ این فهرست را به‌خود اختصاص داده‌اند. فیلم‌های «روزی که زن شدم» به کارگردانی ‌مرضیه مشکینی‌، «سفر قندهار» ساخته محسن مخملباف و «دایره» ساخته جعفر پناهی نیز ازجمله فیلم‌های ایرانی حاضر در این فهرست هستند که در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند.
جشنواره فیلم بوسان همچنین فهرست 100فیلم برتر ساخته زنان سینماگر قاره آسیا را اعلام کرده است که فیلم «سلام بمبئی» ساخته ‌میرا ناییر‌ از هند در جایگاه اول، «تخته سیاه» ساخته سمیرا مخملباف از ایران در مقام دوم و «یک زندگی ساده» ساخته آن‌هویی از هنگ‌کنگ در رده سوم این فهرست قرار گرفته‌اند. فیلم «روزی که زن شدم» ساخته مرضیه مشکینی نیز رده ششم این فهرست را به‌خود اختصاص داده است. فیلم‌های «سیب» ساخته سمیرا مخملباف، «خانه سیاه است» ساخته فروغ فرخزاد، «نیمه پنهان» ساخته تهمینه میلانی و «قصه‌ها» ساخته رخشان بنی‌اعتماد دیگر فیلم‌های این فهرست را به‌خود اختصاص داده‌اند.
در این مطلب به 10فیلم اول فهرست 100فیلم برتر آسیا از 1996 و 10فیلم برتر فهرست 100کارگردان برتر زن آسیا به نقل از سایت جشنواره بوسان، اشاره کرده‌ایم.

10فیلم برتر آسیا از 1996
1- در حس و حال عشق: «در حس و حال عشق» فیلمی ساخته ‌وونگ کار وای، محصول مشترک هنگ‌کنگ و فرانسه در سال‌2000 یک رابطه را روایت می‌کند. این فیلم اغلب در فهرست بهترین فیلم‌های تاریخ سینما و یکی از مهم‌ترین آثار سینمای آسیا قرار گرفته است.
2- ای‌ای: یک 1 و یک 2: «یک 1 و یک 2» فیلمی ساخته ادوارد یانگ، کارگردان فقید تایوانی در سال‌2000 است. او برای این فیلم که داستان یک خانواده تایلندی را که با مشکل بیماری مادرشان روبه‌رو بودند‌ ‌روایت می‌کند، جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم کن را کسب کرد.
3 -خاطرات قتل : «خاطرات قتل» فیلم جنایی کره‌ای به کارگردانی و نویسندگی ‌بونگ‌جون‌هو‌ در سال‌2003 است. در این فیلم که با اقتباس از حوادث واقعی ساخته شده، حوادث نخستین قتل‌های سریالی تاریخ معاصر کره‌جنوبی روایت شده است. کوئنتین تارانتینو این فیلم را یکی از 20فیلم محبوب خود عنوان کرده است.
4- پارازیت: فیلم پارازیت(انگل) مهم‌ترین ساخته ‌بونگ‌جون‌هو‌ در سال 2019است. پارازیت برنده جایزه نخل طلای کن، جایزه اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردان، بهترین فیلم بین‌المللی و بهترین فیلمنامه غیراقتباسی را کسب کرده است. این فیلم در ژانر کمدی سیاه ساخته شده ‌و حول محور تراژدی اجتماعی می‌چرخد؛ این فیلم همچنین دارای صحنه‌های پرتعلیق، ترسناک و بسیار بی‌رحمانه و خونین است.
5 -تیه‌کسی کیو: غرب تمام جاده‌ها: «تیه‌کسی کیو: غرب تمام جاده‌ها» فیلم مستندی 9ساعته به کارگردانی وانگ‌بینگ، مستند‌ساز مشهور چینی است. در این مستند داستان زوال منطقه صنعتی «تیه‌کسی» یکی از منطق صنعتی سابق‌بر‌این پر‌رونق چین، روایت می‌شود. این فیلم در بخش «زنگار»، «بقایا» و «خطوط آهن» ساخته شده است.
6- شهر اشباح: «شهر اشباح» یک فیلم کارتونی ژاپنی به کارگردانی ‌هایائو میازاکی، انیمه‌‌ساز مشهور ژاپنی است. شهر اشباح در زمان ساخت، رکورد پر‌فروش‌ترین فیلم ژاپنی را شکست. این فیلم همچنین نخستین فیلم غیرانگلیسی‌زبان برنده جایزه اسکار در رشته بهترین فیلم کارتونی بود. داستان این فیلم درباره دختر 10ساله‌ای است که وارد دنیای ارواح و اشباح می‌شود.
7- عمو بونمی که می‌تواند گذشته‌اش را به‌خاطر بیاورد: ‌اپیچاتپونگ ویراستاکول‌، با فیلم «عمو بونمی که می‌تواند گذشته‌اش را به‌خاطر بیاورد» نخل طلای جشنواره کن را در سال‌2010 از آن خود کرد. داستان این فیلم درباره مردی روستایی مبتلا به عارضه کلیوی است که روزهای پایانی عمر خود را با اعضای خانواده‌اش، ازجمله روح همسرش و یکی از ارواح جنگل که زمانی پسرش بوده، سپری می‌کند.
8- جدایی نادر از سیمین: جدایی نادر از سیمین نخستین فیلم سینمای ایران است که جایزه اسکار بهترین فیلم بین‌المللی را از آن خود کرده. جدایی همچنین جایزه بهترین فیلم بین‌المللی گلدن گلوب و جایزه خرس طلایی برلین را به‌خود اختصاص داده است. این فیلم پنجمین ساخته اصغر فرهادی، کارگردان نام‌آشنای ایرانی با بازی بازیگران مطرح سینمای ایران نظیر لیلا حاتمی، پیمان معادی، شهاب حسینی و ساره بیات بود.
9- سکو: فیلم «سکو» به کارگردانی ‌جیا ژانکه، کارگردان چینی است. در این فیلم تلاش‌های یک گروه تئاتری در منطقه روستایی «فن‌یانگ» برای بقا در سال‌های دهه‌1980میلادی و در زمان بروز تحولات اساسی در سیاست دولت چین روایت می‌شود.
10- هیچ‌کس نمی‌داند: «هیچ‌کس نمی‌داند» فیلمی ساخته ‌کورئدا هیروکازو، کارگردان مشهور ژاپنی است. در این فیلم که براساس داستانی واقعی ساخته شده، حادثه رها‌شدن تعدادی از کودکان در «سوگامو» توسط مادرشان روایت شده است. این حادثه بسیار در ژاپن و در بسیاری از کشورهای دنیا انعکاس منفی داشت.

10فیلم برتر کارگردانان زن آسیا
1- میرا ناییر به‌خاطر فیلم سلام بمبئی: «سلام بمبئی» نخستین ساخته ‌میرا ناییر‌ در سال 1988بود. این فیلم داستان زندگی کودکان در زاغه‌های حومه شهر بمبئی(امروز مومبای نامیده می‌شود) را روایت می‌کند.
2- سمیرا مخملباف به‌خاطر فیلم تخته سیاه: سمیرا مخملباف با کارگردانی «تخته سیاه» جایزه هیأت داوران جشنواره کن را از آن خود کرد. این فیلم درباره آموزگاری (با بازی بهمن قبادی) است که تلاش دارد‌ کودکان پناهنده و بازمانده از حملات شیمیایی حلبچه را با سواد کند.
3- آن‌هویی به‌خاطر فیلم یک زندگی ساده: «یک زندگی ساده» فیلمی به کارگردانی ‌آن‌هویی‌ ساخته هنگ‌کنگ در سال‌2011 است. ‌دیانه ایپ‌ به‌خاطر نقش‌آفرینی در این فیلم برنده جایزه بهترین بازیگر از جشنواره فیلم ونیز شد. خدمتکاری پس از سکته قلبی اعلام می‌کند که دیگر قادر به ادامه کار نیست و می‌خواهد کار خود را ترک کند و در یک خانه سالمندان بستری شود.
4- بیون‌یونگ‌جو برای فیلم زمزمه : «زمزمه» فیلمی مستند به کارگردانی ‌بیون‌یونگ‌جو‌ ساخت سال‌1995 کره‌جنوبی است. این فیلم نخستین فیلم از سه‌گانه‌ای است که به زندگی حال و گذشته زنان کره‌ای که در جریان جنگ جهانی دوم به اسارت سربازان ژاپنی در‌آمده بودند، می‌پردازد.
5- کاوازی نائومی برای فیلم سوزاکو: کاوازی نائومی در فیلم زندگینامه‌ای «سوزاکو» به وقایع منتهی به انقراض یک خانواده کوچک در روستایی دورافتاده می‌پردازد.
6- مرضیه مشکینی به‌خاطر فیلم روزی که زن شدم: مرضیه مشکینی، مادر سمیرا مخملباف نیز نام خود را با فیلم «روزی که زن شدم» در سینمای آسیا مطرح کرده است. این فیلم از 3بخش تشکیل شده‌ که در هر بخش داستان یک زن روایت می‌شود؛ داستان اول حوا، داستان دوم آهو‌ و داستان سوم حورا نام دارد.
7- جئونگ‌جائه‌اون به‌خاطر فیلم از گربه من مراقبت کن: ‌جئونگ‌جائه‌اون‌ در نخستین فیلم خود به نام «از گربه من مراقبت کن» به داستان چالش‌ها‌ و سختی‌های 5دختر جوان فارغ‌التحصیل از دبیرستان در عصر جهانی‌شدن می‌پردازد.
8- آن‌هویی به‌خاطر فیلم برف تابستان: آن‌هویی با فیلم کمدی درام «برف تابستان» برای دومین‌بار نام خود را در فهرست برترین فیلمسازان زن آسیا مطرح کرده است. در این فیلم داستان رابطه یک زن همسر از دست داده مبتلا به بیماری آلزایمر با عروسش روایت می‌شود.
9- مولی سوریا به‌خاطر فیلم مارلینا، قتل در چهار اجرا: ‌مولی سوریا‌ این فیلم را به سبک غربی و با لحنی فمینیستی ساخته است. مارلینا زنی است که زندگی آرامی را دنبال می‌کند اما روزی ‌مارکوس‌ و اعضای گروهش با هدف دزدی به خانه‌اش حمله‌ور می‌شود. متعاقب آن درگیری اتفاق می‌افتد و مارلینا مارکوس را به قتل می‌رساند، اما روح مارکوس او را به تسخیر درآورده و از این پس زندگی مارلینا 180درجه تغییر می‌کند.
10- نادین لبکی به‌خاطر فیلم کفر ناحوم: ‌نادین لبکی، کارگردان زن لبنانی با فیلم «کفر ناحوم» جایزه هیأت داوران جشنواره کن را از آن خود کرد. «کفر ناحوم» داستان پسربچه‌ای لبنانی به نام زین را روایت می‌کند که مورد بی‌توجهی والدین خود قرار گرفته، او با یک مهاجر اتیوپیایی به نام راحیل آشنا می‌شود. زین در ازای مراقبت از فرزند خردسال راحیل، مورد حمایت او قرار می‌گیرد.
فیلم «کلوز آپ» به کارگردانی عباس کیارستمی نیز رده نهم 100فیلم برتر تاریخ سینمای آسیا را به‌خود اختصاص داده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید