«صاحب» پرمشکل
رفع بیکاری، مین روبی قلعه تاریخی و بهسازی معابر ازخواستههای شهروندان صاحب است
فردین مصطفایی | سقز-خبرنگار:
«صاحب» یکی از شهرهای سقز در 25کیلومتری مسیر سقز- سنندج است. براساس آخرین سرشماری مرکز آمار، این شهرنزدیک به 3 هزار نفر جمعیت دارد. با وجود اینکه نزدیک به 2 دهه از تبدیل صاحب به شهرمیگذرد، اما همچنان با کمبودها و مشکلات زیادی در بخش زیرساختها مواجه است.
لزوم بهسازی معابر و خیابانها
بهسازی معابر و خیابانهای شهر صاحب یکی از خواستههایی است که شهروندان مطرح میکنند.«کاک علی» میگوید: هنوز بسیاری از کوچههای صاحب آسفالت نشده وآسفالت خیابانها نیز نیاز به ترمیم دارد. این شهروند خواستار تامین روشنایی مناسب بلوار مولوی کُرد (بزرگراه سقز- سنندج) و تسریع در ایجاد فضای سبز این بلوار است.
ساخت نمادهای شهری
در بخش معابر و خیابان نیز فعالان فرهنگی از شهرداری و شورای شهر درخواست دارند که به ساخت نمادهای شهری و زیباسازی میادین اقدام کنند.
«کامل سونی» دبیر انجمن دفاع از حقوق شهروندی ژیار صاحب با بیان مطلب فوق میگوید: نمادها به فضاهای شهری هویت و جایگاه میدهند، که در این راستا از شورای شهر و شهرداری صاحب انتظار داریم که نمادهایی متناسب با ارزشهای فرهنگی منطقه بسازند و در میادین نصب کنند. آنها در این راستا میتوانند از نمادهایی مانند قلعه زیویه و مفاخر فرهنگی این بخش مثل ماموستا «سید محمد صادق حسینی» یا«هیبت» استفاده کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود نبود سالن و زیرساختهای فرهنگی را از مهمترین مشکلات شهر صاحب بیان میکند و میگوید: برای اجرای برنامههای عمومی نیز با مشکل مواجه هستیم.
ایجاد اشتغال و توسعه کشاورزی
عضو شورای شهر صاحب میگوید: این شهر دارای دشتهای حاصلخیز کشاورزی در جوار رودخانه آدینان و قسمتی از سد لگزی است، که قبلاً فاز اول آبیاری بارانی دشت کاکه سیاب اجرا شده، اما برای فاز 2 یعنی دشت خانقاه به علت کمبود اعتبارات اقدامی نشده است. «یحیی آذرپور» میافزاید: اگر کشاورزی و باغداری رونق یابد بخشی از مشکل بیکاری جوانان این شهر رفع میشود و جوانان بهجای کولبری یا باربری و مهاجرت به شغلهای مولد مرتبط با کشاورزی، باغداری و شیلات مشغول خواهند شد.
آذرپور با بیان اینکه یکی از معماها و مشکلات شهر صاحب قلعه تاریخی بلاتکلیف وسط این شهر است، عنوان میکند: این قلعه تاریخی قبلا بهعنوان پایگاه نظامی مورداستفاده قرار میگرفته، اگر چه پاکسازی شده است، اما همچنان به علت نوع خاک و رانش آن مینهایی در اطراف آن دیده شده است. بخشی از دیوار آن نیز آسیب دیده و احتمال ریزش آن وجود دارد.وی خواستار مین روبی دوباره قلعه و کاوش آن توسط اداره میراث فرهنگی میشود، تا تکلیف قلعه مشخص و بهعنوان مکانی تاریخی احیا و بازسازی شود. این عضو شورا با اشاره به افزایش جمعیت شهر و نیاز به استقرار شعبات بانکها و ادارهها در این شهر، یکی از مشکلات موجود را نبود پاسگاه انتظامی میداند و ادامه میدهد: مساعدت فرمانداری ویژه و نیروی انتظامی برای ایجاد پاسگاه انتظامی در صاحب امری ضروری است.وی میافزاید: توسعه شهر صاحب نیازمند حمایت کلیه ادارههای شهرستان و اختصاص اعتبارات مناسب برای توسعه زیرساختهاست.
کمبود امکانات فرهنگی و ورزشی
«محمد فرجزاده» مستندساز و فعال فرهنگی نیز میگوید: ادارههای فرهنگی نظیر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ حضوری در شهر صاحب ندارند و از فعالیتهای فرهنگی در این شهر حمایتی نمیکنند. کلیه برنامهها بهصورت خودجوش توسط فعالان فرهنگی و هنری اجرا میشود. وی میافزاید: لازم است از همکاری شهرداری و شورای شهر در این راستا تقدیر کنیم، اما تنها سالن اجتماعات موجود در صاحب متعلق به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که مسئول آن با فعالان و انجمنهای فرهنگی همکاری نمیکند.
فرجزاده به پتانسیلهای فیلمسازی در این شهر اشاره میکند و میگوید: تاکنون چندین مستند ساخت گروه فیلم سازی «ههنگاو» صاحب در جشنوارههای داخلی و خارجی موفق به کسب مقام برتر شده، اما کمترین حمایتی از این فعالیتها از سوی اداره ارشاد نشده است. در بخش ورزش نیز مشکلات و کمبودهای زیادی در شهر صاحب وجود دارد.فرج زاده در این رابطه میگوید: شهر صاحب در رشتههای ورزشی جودو، کشتی، تکواندو و ژیمناستیک استعدادهای زیادی دارد، اما فاقد سالن سرپوشیده است و زمین فوتبال مناسب و چمن ندارد. وی ادامه میدهد: در برگزاری مسابقات ورزشی اداره ورزش و جوانان سقز و آموزش و پرورش زیویه همکاری لازم را با مردم دارند، اما لازم است به ایجاد زیرساختها توجه شود. در این راستا ساخت یک سالن سرپوشیده توسط اداره ورزش شروع شده، اما پیشرفت آن مناسب نیست و لازم است اعتبارات بیشتری به آن اختصاص یابد.
موانع ایجاد اشتغال
توانمندسازی و حرفهآموزی جوانان یکی از الزامات ایجاد اشتغال مولد در جامعه امروز است که در این راستا وجود مرکز آموزش فنی و حرفهای برای این شهر و هزاران نفر از جمعیت روستاهای اطراف امری ضروری است. شهروندی جوان با بیان موضوع فوق، ازاینکه تنها مرکز فنی و حرفهای این شهر چند سال پیش تعطیل شده و خبری از بازگشایی آن نیست، گلایه دارد. «آرزو. م» میگوید: این مرکز میتواند در رشتههای کشاورزی و باغداری، صنایع دستی، کامپیوتر، فرشبافی و کارآفرینی به جوانان آموزش دهد، لذا انتظار بازگشایی آن را داریم.